Filatelistična zveza Slovenije je skupaj z Gorenjskim muzejem iz Kranja in pod pokroviteljstvom Pošte Slovenije v četrtek ob 18. uri svečano odprla deseto enovitrinsko mednarodno filatelistično razstavo DesetoOkno Kranj 2021.

Zbrane udeležence so pred vhodom v razstavne prostore na Glavnem trgu 5 v Kranju pozdravili direktorica Gorenjskega muzeja mag. Marjana Žibert, predsednik Filatelistične zveze Slovenije mag. Bojan Bračič, v imenu organizacijskega odbora pa Igor Pirc; slednji je prenesel tudi dobre želje projektu Pošte Slovenije.

Nagovori so pozdravili tradicionalno razstavo, ki od leta 2003 poteka vsako drugo leto z udeležbo razstavljavcev iz večih evropskih držav (letos dvanajstih) in ki je ena prvih na svetu, ki sistematično razvija ta tekmovalni razred.

Letošnja razstava je tekmovalno pripravljena kot virtualna in tako po spletu dostopna od povsod (https://fzs.si/desetookno-kranj-2021/). Ogled zbirk na spletni strani Zveze FZS bo možen do konca leta 2021. V želji, da bi razstava ostala obiskovalcem dostopna tudi v živo, so letos razstavljene vse slovenske tekmovalne zbirke in dve v častnem razredu. Katalog razstave je v elektronski obliki dostopen na spletu, na ogled pa tudi v razstavnih vitrinah. Poleg tega pa, kar je najpomembneje, je v bogatem Katalog razstave na 46 straneh, predstavljeno tudi vseh deset Katalogov, Palmaresov, dotiskanih dopisnic, ilustriranih dopisnic, priložnostnih poštnih žigov, strojnih žigov – torej vsega, kar je spremljalo razstave od leta 2003 dalje. Vse te memorabilije pa so tudi v razstavnih vitrinah v originalu! Omeniti je tudi raziskovalni članek o izdajatelju najzgodnejšega filatelističnega občasnika na Slovenskem, kranjskega KOLEKTORJA, Albinu Pogačniku.

Razstava v Mestni hiši bo na ogled do sobote, 18. septembra 2021; ob 15. uri pa bodo razglašeni rezultati ocenjevanja in razstava bo zaključena.

Omeniti je potrebno, da je uporabniški program za ogledovanje zbirk plod sodelovanja glavnega komisarja razstave in tehničnega urednika naše spletne strani, za kar jima gre vse priznanje. To tehnično rešitev bomo po potrebi lahko uporabili že za novembrsko FIMERO in FIRAMLO v Trbovljah.

In na koncu – oba soorganizatorja in sponzor so ob odprtju najavili EnajstoOkno 2023, ki bo odprlo svoja okna drugi četrtek v septembru – razstava bo torej v času od 14. do 23. septembra 2023. Želimo si, da v živo!

V imenu Organizacijskega odbora
DesetegaOkna Kranj 2021
Igor Pirc

Zveza FZS