Zveza FZS je skupaj z Gorenjskim muzejem ob podpori Pošte Slovenije pripravila že deveto specializirano enovitrinsko razstavo – DevetoOkno Kranj 2019, ki je letos prvič odprlo vgrata razstavljavcem iz vse Evrope. Razstava je bila posvečena soustvarjalcu vseh dosedanjih razstav, lani preminulemu članu in prijatelju Mihaelu i. Focku, bila pa je tudi zadnji dogodek v okviru praznovanja stoletnice prvih slovenskih poštnih znamk Verigarjev. Slavnostno odprtje razstave je bilo v četrtek, 5. septembra 2019 ob 18. uri v Gorenjskem muzeju na Glavnem trgu v Kranju. Prisotne tuje in domače razstavljavce so pozdravili direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, direktorica Pošte Slovenije, PE Ljubljana Karmen Hauc, predsednik Zveze Peter Suhadolc in predsednik pripravljalnega odbora Igor Pirc. Glasbeni program je prispevala pevka Katja Čebulj.

Prijave po tekmovalnih razredih: 5 eksponatov razreda tradicionalne filatelije, deset poštne zgodovine, dve aero in astro filatelije, dve poštnih celin, osem tematske filatelije, štiri maksimafilije, dva fiskalni, šest mladinskih A razreda, devet razgledničnih in en odprtega razreda. Vsekakor zelo bogata zastopanost tekmovalnih razredov. Dva eksponata sta prispevala sodnika v netekmovalnem delu.

Sodniško komisijo je vodil Veselko Guštin, sodelovala pa sva še dva preizkušena sodnika – Veni Ferant in Igor Pirc. Sodniki so se trudili po smernicah posameznih tekmovalnih razredov čimbolj analitično oceniti vsak eksponat, obenem pa zabeležiti vse koristne opombe za zaključne razgovore z razstavljavci. Soglasno je bilo podeljenih 8 zlatih, 18 velikih pozlačenih, 17 pozlačenih in 17 velikih srebrnih medalje, kar kaže na visoko raven sodelujočih eksponatov (razstava je bila namreč I. ranga).

Razstavo je spremljal lepo urejen in vsebinsko bogat trojezičen katalog, delo urednika Alojza Tomca. Tokrat smo beležili tudi več družinskih obiskov, v ta namen smo na okno razstavišča kot vabo nastavili poleg Novih filatelij tudi škatlo z znamkami.

Pred svečano podelitvijo medalj in posebnih nagrad, ki so jih prispevale tuje federacije, komisarji, sodniki in seveda Zveza FZS, smo družno razstavili vitrine in jih pripravili za prevoz na lokacijo nove razstave – v Škofjo Loko.

Že na odprtju, pa tudi ob zaključku DevetegaOkna je bilo objavljeno vabilo na JubilejnoDesetoOkno, ki bo potekalo v Gorenjskem muzeju od četrka 9. do sobote 18. septembra 2021. Dovolj časa za pripravo novih eksponatov!

Za vse, ki se dogodka niste udeležili, je na spletni strani na razpolago video posnetek odprtja razstave kot tudi palmaresa.

Kot že prejšnjič, je izraelski komisar Les Glassman posnel obe ceremoniji in dnevni utrip razstave https://www.youtube.com/playlist?list=PLhFhF0KvGfSUnfKOVY2Qcf0RQqWrHMR7f

Razčlenjeni rezultati / PALMARES

Fotogalerija: Foto Veni Ferant

DevetoOkno Kranj 2019