Pred točno tridesetimi leti je bila v Bangkoku na Tajskem svetovna filatelistična razstava in FIP kongres. Predstavnik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc je na kongresu predstavil delovanje in organizacijo Zveze FZS ter prošnjo za sprejem v FIP.
Potem je moral zapustiti prizorišče, da so vprašali delegata Filatelistične zveze Jugoslavije (prof. Veličkovića), če obstajajo kakršni koli zadržki. Ker le-teh ni bilo, se je predstavnik Zveze lahko vrnil v dvorano in delegati so z aplavzom potrdili sprejem v FZS v članstvo.
Dogodek ima seveda predzgodbo. Leto poprej so se predstavniki Zveze FZS – Mitja Jančar, Janko Štampfl, Mihael I. Fock in Igor Pirc z avtom odpravili na Poljsko, kjer je bila FIP razstava, in se v neformalnih stikih s člani uprave FIP dogovorili za postopke sprejema v članstvo.
Danes, po tridesetih letih, smo uveljavljena članica tako evropske kot svetovne organizacije; in poleg komisarja Veselka Guština obletnico v Bangkoku proslavlja tudi Peter Suhadolc, eden od direktorjev v upravi FIP.

Thailand 2024