Pri večini ljudi prevladuje ena roka, ki je prednostna za določene dejavnosti. Pomembno vprašanje je na primer, s katero roko pišem? V kateri roki držim nož in vilice. Pa tudi, s katero roko uporabljam orodje, na primer vrtalnik ali računalniško miško.
Vprašanje o levi in desni roki je imelo vlogo že v srednjem veku, tako so bile na primer polžaste stopnice zastavljene tako, da je lahko branilec, ki je prihajal od zgoraj, meč lahko držal v desni roki. Pri določenih športnih zvrsteh igra vloga »leve roke« poseben moment presenečenja.
Po različnih statistikah je deset do petnajst ostotkov prebivalcev levičnih. Ker »desničarstvo« prevladuje, so mnoge stvari v dnevnem življenju praviloma prirejene za desničarje, kot npr. računalniška miška, ročaj vrtalnega stroja ipd. Levičarji so tako pogosto manj upoštevana manjšina.
Da bi opozoril na poseben položaj in potrebe levičarjev, je Američan Dean Campbell razglasil petek, 13. avgust 1976 za mednarodni dan levičarjev. S tem datumom je hotel pokazati na predsodke do levičarjev in na to, da so le-ti brez razloga in, da biti levičen ravno tako ni slabo znamenje, kot ni datum petek, trinajsti.

Prevod pripravil Igor Pirc, tudi levičar
Video pripravil: Primož Čebulj, tudi levičar