Pedro vaz Pereira, častni član FEPA, Delovne skupnosti Alpe Jadran Filatelija in tudi častni član Filatelistične zveze Slovenije, sicer pa dolgoletni predsednik Portugalske filatelistične federacije, je svoje filatelistično udejstvovanje posvetil raziskovanju poštne zgodovine Portugalske.

Spomladi 2022 je objavil svoje življensko delo na tem področju – Pošta Portugalske 1853 – 1900 (“The Post of Portugal 1853-1900”), knjigo v dveh delih. Knjiga je bila razstavljena tudi v razredu Litarature na evropski razstavi v Libercu na SV Češke. Prvič se je zgodilo, da je filatelist – raziskovalec in publicist na isti dan po treh kriterijih postal Šampion Evrope!

Pedro vaz Pereira je namreč na kongresu FEPA, ki je potekal v Libercu, prejel Medaljo FEPA za izjemni dosežek na raziskovalnem področju, na večerni razglasitvi medalj in priznanj evropske razstave LIBEREC 2022 v razredu literature prejel veliko zlato medaljo (96 točk!) in kot zmagovalec razreda tudi nagrado za raziskovalno delo – oboje za knjigo Poštna zgodovina Portugalske 1853-1900. S strani Evropske filatelistične akademije pa je prejel medaljo kot urednik najbolje ocenjene filatelistične revije v Evropi v letu 2022 – “Filatelio Lusitania”.

Člani Filatelistične zveze mu za vsa tri odličja in njegov prispevek k razvoju filatelije v Evropi iskreno čestitamo!