Predsednik društva Mitja Jančar piše:
V letu, ko se Pirančani spomnimo, da smo pred 170 leti prvič polizali znamko, 40 let delovanja Filatelistično numizmatičnega društva ni tako zelo velika obletnica. In vendar se prav vsake okrogle obletnice spomnimo, ker je to priložnost za inventuro našega delovanja. Glede na to, da smo v preteklosti uporabili kar nekaj inovativnih pristopov in ker smo pred desetimi leti edini v Sloveniji uporabili hologram (ne zamenjujte hologramske folije in samega holograma) na filatelističnem artefaktu, smo se tudi tokrat lotili novega pristopa.

Če se s telefonom, ki ima možnost brezstičnega zaznavanja digitalnega zapisa, približamo znamki, se bo zavrtelo ne 40, temveč 170 let poštne zgodovine Pirana. Vsekakor smo ponosni, da je 40 let našega delovanja postalo del te zgodovine, tako kot bo jutri postal ta filatelistični artefakt.

Še beseda o NFC. Near Field Communication je visokofrekvenčna komunikacijska tehnologija kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo podatkov na razdalji do 10 cm. Tehnologija združuje pametno kartico in čitalec v eno napravo. S to tehnologijo danes že upravljamo pametni dom in zakaj bi je ne uporabili tudi filatelisti. Prav je, da tudi filatelisti izkoristimo vse oblike digitalnih novosti in ne postanemo novodobni dinozavri. Kako smo se mi tega lotili, si lahko ogledate na YouTube kanalu FND Piran. Materiala za nove videe imamo dovolj, zato priporočam, da se naročite nanj.

Covid-19 je eden od razlogov (izgovorov), da ne bomo imeli akademij in podobnih slavnostnih zadev, kot je običaj. Drugi razlog je Miklavž. Ravnokar končujemo drugo izdajo na temo Piranske oljke, ki bo šla na pot 7. decembra. Tudi leto 2021 bo zanimivo za nas. Enostavno povedano, že hitimo proti 50-letnici društva, če nam bo dano, jo doživet. Ostanimo zdravi Mitja

Pripis uredništva: Društvu FND Piran čestitamo ob obletnici in želimo uspešno delovanje in druženje tudi v pokoronskem času!