FZS čestitka 2023

ZADNJE NOVICE

Vabljeni na 25. srečanje zbirateljev v Trbovljah, 3. junija

May 9th, 2023|

Na zadnji dan državne razstave Fimera#14, 3. junija 2023 vas Filatelistično društvo Trbovlje in pripravljalni odbor razstave vabita na srečanje zbirateljev poštnih znamk, razglednic, kovancev in bankovcev, telefonskih kartic in še česa. Srečanje bo od 8.30 do 13.00 v Delavskem domu Trbovlje. Tam bo tudi prvo srečanje članic in članov Postcrossing skupnosti, ki si dopisujejo razglednice. Prepričani smo, da si bodo tudi ti ogledali razstavo in seveda tudi ponudbo na mizah, tako razglednic kot kakšnih pripomočkov za hranjenje in razstavljanje razglednic. Seveda na srečanju ne bo manjkala miza domačega društva, kjer bo moč kupiti razglednice, maksimum karte ter ovojnice Fimera#14.

Izpolnjeno prijavo za rezervacijo miz na srečanju pričakujemo najkasneje do 31. maja 2023.

Srečno do snidenja.

Fimera#14

70. obletnica filatelističnega kluba Lovrenc Košir iz Trsta

May 6th, 2023|

Ob 70. obletnici ustanovitve Slovenskega filatelističnega kluba Lovrenc Košir iz Trsta Vas vljudno vabimo na slavnostno otvoritev Filatelistične razstave, ki bo v sredo, 10. maja 2023 ob 18.00 v razstavni dvorani Zadružne kraške banke v Opčinah.

Vljudno vabljeni!

Vabilo 70. obletnica Filatelističnega kluba Lovrenc Košir iz Trsta

Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka vabi na ogled filatelistične razstave Slovenska književnost od začetka pismenstva do realizma in začetka moderne

May 4th, 2023|

Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka vabi na ogled filatelistične razstave Slovenska književnost od začetka pismenstva do realizma in začetka moderne. Razstava bo odprta od 4. maja do 24. avgusta v Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini nad Škofjo Loko. Razstava je postavljena v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane in Pošto Slovenije .

Otvoritvena slovesnost bo 6. 5. 2023 ob 14. uri na dvorcu Visoko.

Vabljeni

IBRA 2023
25. – 28. 5.
komisar dr. Veselko Guštin
TAJSKA 2023 Komisar dr. Veselko Guštin
MULTILATERALE 2023
7. – 10. 9.
Komisar Igor Pirc
BALKANFILA 2023
12. – 14. 10.
Komisar mag. Bojan Bračič
Pošta Slovenije
Pošta Slovenije

DONATORJI ZNAMK IN DRUGEGA FILATELISTIČNEGA GRADIVA ZA MLADE

TMS - Tehniški muzej Slovenije

Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu

Odprt vsak dan, razen ponedeljka in sobote, med 10. do 16. uro.

Flag Counter
7.1.2020

Filatelistična razstava v Tavčarjevem dvorcu na Visokem

May 2nd, 2023|

V počastitev 100. obletnice smrti pisatelja dr. Ivana Tavčarja je Vlada RS leto 2023 razglasila za Tavčarjevo leto. Za to priložnost je Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane in Pošto Slovenije pripravilo filatelistično razstavo. Na razstavi Janez Cerkvenik na 20 razstavnih vitrinah prikazuje slovensko književnost od začetka pismenstva do realizma in začetka moderne. Razstava bo odprta od 4. maja do 24. avgusta v Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini nad Škofjo Loko.

Vljudno vabljeni!

Filatelistična razstava v Tavčarjevem dvorcu na Visokem

Žalski filatelist – prva številka

April 21st, 2023|

Pred nami je prva številka našega društvenega glasila ŽALSKI FILATELIST. Načrtujemo vsaj dve številki letno.

Za člane našega društva (s plačano članarino) je pri tajniku društva mogoče dobiti tiskano verzijo. Vsi ostali pa si ga lahko ogledate na spletni povezavi: https://fd-zalec.org/. Seveda pa si jo lahko od tam tudi natisnete.

Glasilo prinaša pregled odmevnejših dogodkov in društvenih uspehov v letu 2022, sledijo načrti za leto 2023, na koncu pa je še domoznanska rubrika, ki povezuje filatelijo, poštno zgodovino našega kraja in domoznanstvo.

Želimo vam prijetno branje.

 

Žalski filatelist – prva številka

Morski konjiček (Hippocampus guttulatus)

April 19th, 2023|

Na osebni znamki, priložnostnem žigu, razglednici in maksimum karti predstavljamo malce posebno ribo – morskega konjička (Hippocampus guttulatus). Nekaj zanimivih dejstev o morskem konjičku. Ali ste vedeli, da prav vsi nosimo »morskega konjička« v svojih glavah? Del naših možganov se imenuje hippocampus in je nekakšen “centralni procesor” v možganih, zelo pomemben pri učenju, ki združuje vtise iz okolja, spomin in motivacijske stimulacije, ki vplivajo na obnašanje ali na spomin. Nepravilno delovanje tega dela možganov naj bi povzročalo težave s spominom, ki jih imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo. Morskemu konjičku je lastno to, da samec sam opravlja nalogo starša! Ni edina zvrst, je pa najbolj skrben »starš«. Po drstenju odloži ikre samica – no ne samo ena – samcu v posebno valilno vrečo, kjer jih oplodi. Ponosni očka skrbi za zarod, dokler številno potomstvo (600-900) ne zapusti vreče. Pri rojstvu mladičem pomaga s krčenjem trebušnih mišic. Mladi konjički, miniaturne kopije svojih staršev, prihajajo na dan v zaporednih izbruhih, po nekaj osebkov naenkrat.

Še več zanimivosti boste izvedeli na predstavitvi v petek, 21. aprila ob 10. uri v Akvariju, Piran.

Zamudniki pa se lahko po mailu na naslov jancar.mitja@gmail.com prijavite na ZOOM konferenco, ki bo 26. aprila ob 8.00 uri. Trajala bo 45. minut.

Morski konjiček - QR koda

Vabilo na odprtje filatelistične razstave JADRNICE SVETA

April 11th, 2023|

Letos praznuje Jadralni klub ŽIVAANA 44. letnico svojega uspešnega delovanja. Ob tej priložnosti prireja Filatelistični in numizmtični klub Celje tematsko filatelistično razstavo pod naslovom JADRNICE SVETA.

Razstava obsega filatelijo in dodatne tematske zanimivosti na 111 listih formta A4.

Odprtje razstave bo v petek, 14. aprila 2023 ob 17.oo v Galeriji Železarskega muzeja Štore, Teharje 11, 3221 Teharje (pri Celju). Razstava bo na ogled do 12. maja od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob sredah pa do 17. ure.

Razstavo je pripravil Tone Petek. Informacije na naslovih tel.: +386 3 425 88 06, ali ic.store@siol.net ali pa
Tone Petek +386 51 355 411.

14. tradicionalna filatelistična meddruštvena razstava FIMERA#14

April 4th, 2023|

Fimera#14

Filatelistično društvo Trbovlje pripravlja tradicionalno meddruštveno državno tekmovalno razstavo Fimera#14. Razstava bo potekala od 30. maja do 3. junija 2023 v avli Delavskega doma v Trbovljah. Rok za prijavo zbirk je do 6. maja 2023. Izpolnjene prijavnice pošljite ali na naslov

Filatelistično društvo Trbovlje
Fimera#14
p. p. 92
SI-1420 Trbovlje
ali na e-naslov Fimera@mail.com z naslovom »Fimera#14 – prijava razstavnih zbirk«.

Razstavljene zbirke bodo na ogled tudi v digitalni obliki na povezavi https://fzs.si/fimera-14/.

Pravilnik razstave: pravilnik
Prijavnica: prijavnica

Jesen 2023 zaznamujejo tri regionalne razstave, katerih član je naša Zveza: MULTILATERALE, ALPE JADRAN in BALKANFILA

March 29th, 2023|

Prva razstava – MULTILATERALE 2023 bo potekala od 7. do 10. septembra v Kopru, ob udeležbi razstavljavcev iz Avstrije, Nemčije, Švice, Luksemburga, Nizozemske in Slovenije. Članica Multilaterale je sicer tudi Lihtenštajn, a niso posredovali prijav.
Več: Multilaterale 2023 – Filatelistična zveza Slovenije – FZS.

Multilaterale 2023

Spisek slovenskih zbirk

Takoj po zaključku razstave v Kopru bodo izpraznjene vitrine nadaljevale pot na Trbiž, kjer bo lokalno društvo ob podpori Furlanske in italijanske filatelistične zveze pripravo letošnjo razstavo Alpe Jadran Filatelija. Potekala bo v športni dvorani nad krajem od 21. do 24. septembra. Naš komisar je Veni Ferant, ki še zbira prijave.
Več: Alps Adria Philatelia, Alpe Jadran Filatelija, Alpen Adria Philatelie, Alpok Adria Filatelia (alpeadria.eu) in
Gmunden 2022, Österreich – Alps Adria Philatelia, Alpe Jadran Filatelija, Alpen Adria Philatelie, Alpok Adria Filatelia (alpeadria.eu)

Tretja prireditev z našo udeležbo je XIX. Balkanfila razstava v Beogradu; odprli jo bodo 12. oktobra; komisar razstave je Bojan Bračič, čas za prijavo se izteka (www.balkanfila.eu)

Opomba: Zveza FZS je edina evropska filatelistična organizacija, ki je članica kar treh regionalnih skupin; bili smo organizatorji 4 razstav Alpe Jadran, in po ene Multilaterale in Balkanfila. Najbolj odmevna je bila leta 2012 – MARIBOFILA, saj smo gostili tako razstavo Alpe Jadran kot tudi članice regionalne skupine Balkanfila z dodatnimi gosti Portugalske in Cipra!

Turizem: Slovenija v presežnikih – Olimje najstarejša lekarna

March 27th, 2023|

MAKSIMUM KARTA KOROŠKEGA FILATELISTIČNEGA DRUŠTVA KOT DODATEK K PRILOŽNOSTNEM FILATELISTIČNEM SKLOPU POŠTE SLOVENIJE »TURIZEM: SLOVENIJA V PRESEŽNIKIH – OLIMJE, NAJSTAREJŠA LEKARNA OZ. LEKARNIŠKI PROSTOR NA SLOVENSKEM« in pošta 3254 PODČETRTEK

V petek, 31. marca 2023, bo na pošti 3254 Podčetrtek v uporabi poštni žig prvega dne v obeležitev izida priložnostnega filatelističnega sklopa »Slovenija v presežnikih: turizem – Olimje, najstarejša lekarna oz. lekarniški prostor«. Sklop je sestavljen iz priložnostne poštne znamke, pole 25 poštnih znam, ovitka prvega dne in žiga prvega dne. Koroško filatelistično društvo (KFD, www.kfd.si) pa je, v sodelovanju z Borutom Bončino, pripravilo maksimum karto kot dodatek k zadevnemu priložnostnem filatelističnem sklopu. Filatelistični sklop PS in maksimum karto KFD je oblikoval arhitekt Borut Bončina (KFD).

Koroško filatelistično društvo, zanj Borut Bončina

Turizem: Slovenija v presežnikih - Olimje najstarejša lekarna

100 let filatelije v Celju

March 23rd, 2023|

V sredo, 29. 3. 2023, ob 11. uri vas vabimo v Zgodovinski arhiv Celje, Teharska cesta 1, na odprtje razstave 100 let filatelije v Celju in filatelistično razstavo Filatelija v arhivih – arhivi v filateliji. Razstava ob 100-letnici organiziranega delovanja filatelistov v Celju bo prikazala njihovo delovanje v Celju od nastanka leta 1923, v prvem delu filatelistične razstave Filatelija v arhivih – Arhivi v filateliji pa bo predstavljeno, katero filatelistično gradivo je moč najti v fondih in zbirkah javnih arhivov v Sloveniji. V drugem delu bo na ogled del znamk in drugega filatelističnega materiala (žigi, bloki, ilustrirane dopisnice in kuverte), ki so ga izdale poštne uprave po svetu na temo arhivistike.

Prijazno vabljeni!

100 let filatelije v Celju

Izšla je 28. (prva letošnja) številka Filatelističnega Vestnika

March 6th, 2023|

Večina te številke, ki je izšla v majhni nakladi, in ki obsega skoraj 60 strani, je posvečena filatelističnemu obeležju 200 letnice rojstva Arnolda Riklija ter Waltu Disneyu in pregledom znamk, ki so izšle z motivi njegovih risank. Na začetku pa je nekaj strani posvečenih delovanju FD Ljubljana v letu 2022.

Cena Vestnika je 10 evrov + 2 evra za poštnino, naročila pa sprejema Boštjan Petauer bostjan.petauer@siol.net, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.

Na razpolago je tudi nekaj starejših številk. Če vas kaj zanima, povprašajte ne zgornjem naslovu.

Boštjan Petauer

Izšla je 28 (prva letošnja) številka Filatelističnega Vestnika

Koširjeve novice 2023/1

March 4th, 2023|

Ameriška filmska igralka Grace Kelly je v svoji kratki filmski karieri odigrala kar nekaj zelo uspešnih vlog. Bila je ljubljenka slavnega režiserja Alfreda Hitchcocka. Ko je spoznala monaškega princa Rainierja, se je dokončno umaknila s filmskega platna. Poročila sta se, postala je princesa.

SAVPEX 2023 – Južnoafriška enookenska virtualna filatelistična razstava

February 21st, 2023|

Savpex 2023

Razstavo organizira Filatelistično društvo Orange Free State iz Južne Afrike pod pokroviteljstvom Filatelistične federacije Južne Afrike. Prijave je potrebno poslati do 31. maja 2023. Rok za prijavo po internetu je 30. april 2022. Skenirane strani pa je potrebno posredovati do 22. maja 2022.

Podrobnosti o razstavi (pravila razstave, prijavnice…) dobite tu.

FZS zaradi velikih stroškov v zvezi z organizacijo letošnje razstave Multilaterale razstavljavcem ne bo krila prispevka za vitrine.

THAILAND 2023, Svetovna filatelistična razstava, Bangkok, tajska

February 21st, 2023|

Thailand 2023

Svetovna filatelistična razstava pod pokroviteljstvom FIP TAJSKA 2023 bo potekalo od 27. novembra do 2. decembra 2023 v Bangkoku. Izpolnjene prijavne obrazce v JPG ali PDF formatu je potrebno poslati do 31. marca na naslov thailand2023wsc@gmail.com. Uvodno stran in sinopsis priložite v JPG ali PDF formatu. Vaše prijavnice pošljite komisarju Veselku Guštinu: veselko.gustin@gmail.com.

FZS zaradi velikih stroškov v zvezi z organizacijo letošnje razstave Multilaterale razstavljavcem ne bo krila prispevka za vitrine.

ZALOŽNIŠKA DEJAVNOST FZS

Pet jezični filatelistični slovar

Filatelistično društvo Ljubljana je pred leti izdalo pet jezični (sl/ang/nem/fran/ital) filatelistični slovar. Obsega okoli 1000 gesel v vsakem jeziku. Je edini tak slovar, ki vključuje tudi slovenščino.

Slovar je koristen za vse uporabnike tujih filatelističnih katalogov kakor tudi za vse , ki zamenjujejo znamke s tujino.

Zdaj se je našlo še nekaj izvodov, ki so na razpolago po ceni 10 evrov + 2 evra za poštnino in pakiranje, skupaj torej 12 evrov.

Pet jezični filatelistični slovar

Priložnostne izdaje in publikacije na zalogi

Eseji: Boč 1998, 50 let FZS 1999, Nogomet 2000, Viharnik 2003, Košir 2004, Srčki/Eros 2005, Muce 2006, Skavti 2007 ter Kugy 2008 po ceni 5 €/kos ter Braille 2009, Veverice 2010, Rožmarinka 2011, EPK Maribor 2012, Postojnska jama 2013, Trta 2014, 20 let PS 2015, Zvončki 2016, Arhitektura 2017, Velika noč 2018, Merske enote 2019 in Teden prostovoljstva 2020 – po 6 € za kos;

Priložnostni ovitki: Rožmarinka 2011, EPK Maribor 2012, Postojnska jama 2013, Trta 2014, 20 let PS 2015, Zvončki 2016, Arhitektura 2017, Velika noč 2018, Merske enote 2019 in Teden prostovoljstva 2020 – po 15 € za kos.

Prav tako imamo na zalogi knjigo ZBORNIK MEDNARODNEGA SIMPOZIJA VERIGARJI. Cena 30,00 €.

Izdaje dr. Ivana Turka:

Odtisi priložnostnih ročnih poštnih žigov v Sloveniji, je lasten poskus celovite predstavitve priložnostnih žigov v Sloveniji, cena 25 eur.

Frankirne nalepnice poštnih uradov v Sloveniji, Priročnik podaja temeljito sistemizacijo in razvoj nalepnic v času in prostoru, začenši s tipi frankirnih nalepnic v Sloveniji v času uporabe jugoslovanskih poštnih številk za časa Jugoslavije in kasneje Slovenije. Nadaljuje s frankirnimi nalepnicami v času uporabe slovenskih poštnih številk, dodaja še prehod na poenotene nalepke v črni barvi, frankirne nalepnice z oznako slovenskih organizacij, obdela frankature in druge oznake na frankirnih nalepnicah ter – kot je običajno v tako obsežni problematiki – z napakami na nalepnicah. Cena: 30 €.

Informacije in naročila pri tajniku FZS: veni.ferant@gmail.com

DRUGE INFORMACIJE

Register društvenih izdaj 2012-2019

Filatelistična zveza Slovenije spodbuja društvene izdaje in jih v tekmovanju dejavnosti društev vsako drugo leto pri točkovanju tudi upošteva. Podatke o izdajah vodi poverjenik Vekoslav Krahulec (veko.krahulec@siol.net).

Podatke in slikovno gradivo za obdobja 2012-2019 si lahko pogledati v zavihku levo DRUŠTVENE IZDAJE.

Izdaje od 1991 do 2011 so na razpolago v albumih v Knjižnici FZS (donacija dr. Ivana Turka).

Zveza FZS zbira prispevke za mladinske filatelistične krožke – albume, znamke, filatelistični pribor in drugo

Pod okriljem FZS deluje več filatelističnih krožkov na osnovnih šolah po Sloveniji. Zanje zbiramo tisti filatelistični material, ki ga starejši zbiralci ne potrebujejo več – albume, vložne kartone, zaloge znamk, ki nimajo velike tržne vrednosti, neoprane znamke (na papirju), cela pisma in druge pošiljke, priložnostne žige in drugo filatelistično gradivo. Prav tako filatelistični pribor kot so: povečevalna stekla, pincete, HAVID žepi, prilepk (falc papir) in drugo.

Na ta način mladim zbiralcem omogočamo hitrejši razvoj in spoznavanje možnosti našega hobija.

Vsi, ki želite kaj prispevati, se za dogovor o prevzemu obrnite na vam najbližjega pooblaščenca. V Radovljici na tajnika FZS Primož Čebulj (pcebulj52@gmail.com), v Mariboru na vodjo donatorskega sklada Bojana Bračiča (bojan.bracic@triera.net, tel. 041 410 398), ali v Ljubljani na Veselka Guština (veselko.gustin@gmail.com, tel. 051 417 527).

Zahvaljujemo se vsem dosedanjim donatorjem – KLIKNI TUKAJ.

Obvestilo o delovanju krožne menjave

Vsa filatelistična društva obveščamo, da krožno menjavo filatelističnih zvezkov vodi Ivan Ribič, 3270 Laško, Cesta v Debro 45, dosegljiv na telefon št. 070 483 340 ali ženin e-naslov: verena.ribic@gmail.com
Društva – imenujte svoje poverjenike in se povežite z g. Ribičem.

Vabljeni tudi vsi, ki ste mu pripravljeni pripravljati nove zvezke za krožno menjavo.

Društva – Načrtujete filatelistično razstavo, prireditev ali priložnostno izdajo?

Načrtujete prireditev, imate namen pripraviti priložnostno izdajo in bi radi o tem obvestili zbiralce!?
Sporočite to na e-naslov ipirc711@gmail.com. Potrudili se bomo, da bo takoj objavljeno.

Obvestila skušajte pripraviti po novinarskih načelih KAJ, KJE, KDO, KDAJ, skratka, čimbolj povedno za obiskovalce. Pri obvestilih o razstavi ni pomemben samo datum in ura odprtja, pač pa tudi, do kdaj bo razstava na ogled.

Zagotavljamo vam, da bomo vsako novico iz kroga našega delovanja, ki jo želite posredovati javnosti, čim hitreje objavili na spletni strani. Rubrike za novice so: koledar dogodkov, novice iz društev, srečanja društev in za najpomembnejše – naslovna domača stran! Objavili bomo tako besedila kot slike.

Vsa sporočila za objavo naslavljajte na e-naslova obeh urednikov spletne strani – Igorja Pirca (ipirc711@gmail.com) in Primož Čebulj (pcebulj52@gmail.com).

Zbiralci – želite izpopolniti svojo zbirko?

Obiskujte spletno stran www.fzs.si in se seznanjate z novimi izdajami filatelističnih društev, ki jih napovedujemo na tej strani. Prav tako si oglejte rubriko PRETEKLE NOVICE, ki je v levem meniju na vrhu – tam boste izvedeli za vse pretekle dogodke in priložnostne izdaje!

Seznanite se s ponudbo knjižnice FZS in si izposojajte knjige za svoja raziskovanja

Seznam knjižnega fonda je v levi izbiri KNJIŽNICA.

V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini lahko davčni zavezanec RS zahteva, da se do 0,5% dohodnine nameni za financiranje splošno-koristnih dejavnosti. Da VAM ljubiteljem filatelije in njihovim podpornikom olajšamo oddajo pisnega zahtevka, je na spletu že pripravljen obrazec. IZPOLNJEN OBRAZEC, prosimo, pošljite na naslov: FZS, PP1584, 1001 Ljubljana.
Vaša zahteva za namen dela dohodnine za donacijo velja do preklica!