Pretekle novic

Odprtje razstave - 6 ladij Splošne plovbe

V okviru Poletne muzejske noči ste vabljeni na odprtje razstave v Pomorskem muzeju „Sergej Mašera“ v Piranu, v soboto, 15. junija 2019, ob 21. uri.


100 let Univerze v Ljubljani

Pošta Slovenije bo ob letu praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani (UL) izdala priložnostno poštno znamko. Predstavitev znamke bo v četrtek, 6. junija 2019, ob 10. uri v Zbornični dvorani.

Ob izidu priložnostne poštne znamke so na Univerzi v Ljubljani oblikovali razglednico, na kateri je upodobljen Deželni dvorec, sedež Univerze v Ljubljani. Avtor arhitekturne skice je zaslužni profesor mag. Peter Gabrijelčič. V preddverju protokolarnega vhoda z Vegove ulice bo na dan predstavitve znamke postavljeno poštno okence, s katerega bo mogoče poslati razglednico s priložnostno znamko.


Predstavitev nove znamke Pošte Slovenije

In 6. junija 2019 bo ob 10 uri na Univerzi v Ljubljani predstavitev znamke posvečene stoletnici Univerze.

Več v vabilu - KLIKNI TUKAJ


100. obletnica priključitve Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

V torek, 28 maja 2019, ob 16 uri, vljudno vabljeni v baročni salon gradu Mursko Sobota, na slovesno predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije, posvečene 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostni govornik dr. Jernej Pikalo minister za izobraževanje, znanost in šport.
Občasna razstava Pomurskega muzeja Murska Sobota Znamke prekmurskih in medmurskih izdaj 1919.

Prisrčno vabljeni.


Filatelistična predstavitev divjerastočih orhidej v Botaničnem vrtu v Mariboru

V petek, 24. maja 2019, ob 11.00 bo v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, Pivola 90 a, odprtje razstave filatelističnega gradiva in fotografij 48 divjerastočih orhidej, ki rastejo v Sloveniji, ki jo pripravlja član FD Maribor Branko Petan. Za obiskovalce slovesnosti je vstop prost. Razstava bo odprta dalj časa, predvidoma čez poletje.


Franjo Malgaj, borec za severno mejo, v filateliji

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj in Koroško filatelistično društvo, sta v počastitev 100. obletnice smrti Franja Malgaja, borca za severno mejo in osvoboditelja Mežiške doline, pripravili priložnostni filatelistični sklop (www.kfd.si), ki ga sestavljata priložnostna pisemska ovojnica in priložnostni poštni žig, ki bo v soboto, 4. maja 2019, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2390 Ravne na Koroškem. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber, KFD) v prostorih avle Mestne hiše Ravne, je oblikoval arh. Borut Bončina; soavtor priložnostnega poštnega žiga Peter Močnik.

Letošnji dogodek je nadgrajen z odkritjem spominske plošče Andreju Osetu, Malgajevem prijatelju in rojaku, guštanjskem veljaku, predsedniku Narodnega sveta za Mežiško dolino (od leta 1918 pa vse do občinskih volitev leta 1923), človeku, ki je Malgaja in njegove soborce v novembru 1918 osebno povabil na Koroško. Odkritje spominske plošče, vzidane na zahodno steno nekdanje Osetove polnilnice slatine na Kumrovem (Tolsti vrh pri Ravnah na Koroškem 2, 2390 Ravne na Koroškem), bo v soboto, 4. maja 2019, ob 10. uri.

Z odličnim spoštovanjem!
Koroško filatelistično društvo,

Kuverta
Za medije


Jazz Ravne in Koroško filatelistično društvo v počastitev mednarodnega dneva jazza (30. aprila)

Jazz Ravne (www.jazzRavne.si) in Koroško filatelistično društvo sta v počastitev 30. aprila, mednarodnega dneva jazza, pripravila priložnostni poštni žig (2390 Ravne na Koroškem, 30. 4. 2019) ter celovit filatelistični sklop (www.kfd.si), ki ga sestavljajo: priložnostna pisemska ovojnica, razglednica/MK in 2 osebni poštni znamki. Filatelistični sklop, katerega predstavitev bo ponedeljek, 29. aprila 2019 ob 18. uri, v Razstavišču KOK Ravne, bo (p)odprt z krajšim koncertom sodobne improvizirane glasbe, zaokrožuje priložnostna filatelistično-slikarska-fotografska razstava razstava (Borut Bončina/Jože Keber, oba KFD, Stojan Brezočnik in Nika Hölz-Praper). Sklop je oblikoval arh. Borut Bončina, risne podlage sklopa (v tehniki suhe igle), so delo Stojana Brezočnika, letošnjega prejemnika Velike Prežihove plakete Občine Ravne na Koroškem. Predstavitev sklopa bo v ponedeljek, 29. aprila 2019 ob 18. uri v Razstavišču KOK Ravne in bo (p)odprta z krajšim koncertom sodobne improvizirane glasbe.

Z odličnim spoštovanjem!
Koroško filatelistično društvo,
zanj Borut Bončina

Mednarodni dnevi jazza
Mednarodni dnevi jazza za medije


Otvoritve Večnamenske dvorane Kotlje

Obveščamo vas, da sta Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo, v počastitev otvoritve Večnamenske dvorane Kotlje, pripravili priložnostni filatelistični sklop (www.kfd.si), ki ga sestavljata ilustrirana dopisnica (KFD 197/2019) in priložnostni poštni žig, ki bo v petek, 12. aprila 2019, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2394 Kotlje.

Sklop, ki ga v prostorih pošte 2390 Ravne na Koroškem zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber, KFD), je oblikoval arh. Borut Bončina.

Svečano odprtje dvorane bo v petek, 12. aprila 2019, ob 17. uri, na dan, ko obhaja Občina Ravne na Koroškem svoj praznik.

Dopisnico, ki je hkrati vabilo, lahko občani v petek, 12. 4. 2019, na pošti 2394 Kotlje, v delovnem času le-te, opremijo s priložnostnim poštnim žigom, ki bo na omenjeni pošti v uporabi v čast tega dogodka. Žig bo na pošti za opremljanje poštnih pošiljk na voljo še naslednjih deset delovnih dni.

Z odličnim spoštovanjem!
Koroško filatelistično društvo,
zanj Borut Bončina

Vabilo - KLIKNI TUKAJ


»FRANJO MALGAJ, BOREC ZA SEVERNO MEJO«

Obveščamo vas, da sta Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo, v počastitev izida priložnostne poštne znamke Pošte Slovenije na temo Osebnosti: Franjo Malgaj, borec za severno mejo, (www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka#k=StampYear:2019) pripravili lasten priložnostni filatelistični sklop (www.kfd.si/), ki ga sestavljata priložnostna pisemska ovojnica (KFD 194/2019) razglednica/MK (KFD 195/2019) in priložnostni poštni žig, ki bo 22. 3. 2019, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2390 Ravne na Koroškem. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Marjan Merkač, KFD) v prostorih avle mestne hiše Ravne, je, tako kot filatelistični sklop Pošte Slovenije, oblikoval arh. Borut Bončina.

Z odličnim spoštovanjem!
Koroško filatelistično društvo, zanj Borut Bončina.New Thematic Guidelines

Peter Suhadolc, FIP Thematic Commission Chairman, has kindly sent us the just issued February 2019 Newsletter including the proposed New Thematic Guidelines . Other contents: Foreword, Thematic Seminar in Jerusalem 2018, Thematic Commission Meeting during Thailand 2018, Scouting Philately at Évora (Portugal), Thematic Qualifying Seminars, WETTERIANA 2019, FIP Thematic Jurors, Exhibitions Calendar, General Information about FIP TC Read more…


Na Koroškem ustvarjalno!

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (KOKR) in Koroško filatelistično društvo sta v počastitev 70-letnice KOKR pripravila priložnostni poštni žig (2390 Ravne na Koroškem 8. 3. 2019) ter celovit filatelistični sklop, ki ga sestavljajo: priložnostna pisemska ovojnica, razglednica/Mk, dotisk na dopisnico in 2 osebni poštni znamki. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber Borut Bončina, oba KFD) v prostorih 1. nadstropja prizidka KOK Ravne, je oblikoval arh. Borut Bončina.
Vložilni list - KLIKNI TUKAJ
Sprednja stran - KLIKNI TUKAJ
Sprednja risana stran - KLIKNI TUKAJTretja številka Novic komisije FIP za maksimafilijo s prispevkom o MaxiRavne 2018

Tretja številka Novic komisije za maksimafilijo, katere član iz Slovenije je Boštjan Petauer, prinaša njegov članek o tretji specializirani razstavi razglednic in maksimum kart v dvoranah Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika v Ravnah na Koroškem - MaksiRavne 2019.

MaksiRavne 2018 - KLIKNI TUKAJ

SLAVNOSTNO LETO VERIGARJEV - PRVIH SLOVENSKIH POŠTNIH ZNAMK 1919 - 2019

V čast in slavo naših prvih poštnih znamk Verigarjev je Zveza FZS pripravila petnajstmesečni koledar oktober 2018-december 2019 (ki je razprodan) in poster z izvlečki datumskih podatkov v slovenskem ali angleškem jeziku, oktobra 2018 je v Muzeju novejše zgodovine potekal Mednarodni simpozij Verigarji, katerega Zbornik je na Zvezi na razpolago (30 € in poštnina, tajnik@fzs.si). Udeleženci simpozija iz tujine in domovine so bili na sprejemu na županstvu mesta Ljubljane (več v Arhivi novic).

Filatelistično društvo Verigar iz Brežic je oktobra predstavilo praktično razen ene vse poznane verigarske zbirke, ob tej priložnosti je bila predstavljena tudi knjiga Chaibreakers (najprej v angleščini, zatem pa še v slovenskem jeziku). Slovenska filatelistična akademija je prispevala ponatis člankov o verigarjih (več v Arhivi novic).

Pošta Slovenije je na predlog Zveze FZS izdala priložnostno poštno znamko z motivom 25-vinarske znamke in sliko avtorja akademskega slikarja Ivana Vavpotiča. V Atriju Pošte Ljubljana 1 je bila 9. novembra 2018 ob 14. uri svečana predstavitev te priložnostne poštne znamke, posvečene stoletnici Verigarjev - prvih slovenskih poštnih znamk (več v Arhivi novic).

Medobčinski mkuzej Kamnik in Dolenjski muzej sta pripravila dve razstavi, posvečeni slikarju Ivanu Vavpotiču - na obeh je pristno tudi njegovo ustavrjanje znamk Verigarjev (več v Arhivi novic).


Vabilo na predavanje 100 LET VERIGARJEV, PRVIH SLOVENSKIH ZNAMK

Predavanje bo v torek, 12. marca 2019, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Izdaja znamk je posebna pravica države in kaže na njeno suverenost in neodvisnost. Poštne znamke so tako ob grbu, zastavi in himni značilnost samostojne države, česar se vsi ne zavedajo. Znamki, ki sta se pojavili na naših poštah 3. januarja 1919, v napisu Država SHS skrivata ime Slovenija, ki se tako prvič pojavi na poštnih znamkah. Po motivu sužnja, ki je raztrgal verigo kot simbol suženjstva, so vse znamke, ki so jih izdali v tistem času, dobile ime Verigarji. Znamke hkrati pokažejo, da smo imeli svojo državo že pred sto leti.

V razmerah po 1. svetovni vojni so te znamke tiskali v treh tiskarnah, v dveh tiskarskih tehnikah. V predavanju, ki ga je pripravil mag. Bojan Bračič, bo prikazanih nekaj osnovnih dejstev o njih in času, v katerem so nastale.

Veselimo se vaše prisotnosti!


Gradovi kralja Matjaža 2019 - na livadi Matevževih travnikov pod Stadionom v Črni na Koroškem

Občina Črna na Koroškem in Koroško filatelistično društvo sta že sedmič zapored, v počastitev prireditve Gradovi kralja Matjaža, pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga sestavljata priložnostni dotisk na dopisnico (KFD 190/2019) in priložnostni poštni žig, ki bo v soboto, 26. 1. 2019, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2393 Črna na Koroškem. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber, KFD) v prostorih Avle Kulturnega doma Črna, je oblikoval arh. Borut Bončina, izhodiščno fotografijo je prispeval Boris Keber.

Obvestilo za medije
Obvestilo za medije


Predstavitev nove poštne znamke o dr. Ignaciju Knobleharju


SLOVENSKA KNJIŽEVNOST NA ZNAMKAH

Vabljeni na slovesno odprtje filatelistične razstave SLOVENSKA KNJIŽEVNOST NA ZNAMKAH avtorja Toneta Petka, ki bo v torek, 5. februarja 2019, ob 12. uri v preddverju dvorane Državnega sveta, Ljubljana, Šubičeva 4.

VEČ KLIKNI TUKAJ


Vabilo na predstavitev nove poštne znamke posvečene Almi Karlin

V četrtek, 24. januarja 2019 ob 11. uri v Knežjem dvoru, Pokrajinski muzej Celje, Trg Celjskih knezov 8.

Prijavnica za razstavi


Razstava v Škofji Loki - "Slovenci, začenjajo se novi časi"


Koroško filatelistično društvo je leto pričelo delovno - izdaja v počastitev 200-letnice šolstva na Prevaljah

Obveščamo vas, da so Občina Prevalje, Osnovna šola Franja Goloba Prevalje in Koroško filatelistično društvo, v počastitev 200-letnice šolstva na Prevaljah pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga sestavljata priložnostna pisemska ovojnica (KFD188/2019) in priložnostni poštni žig, ki bo 7. 1. 2019, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2391 Prevalje. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber, KFD) v prostorih Male galerije družbenega doma na Prevaljah, je oblikoval arh. Borut Bončina.


Odprtje filatelistične razstave, posvečene 100-letnici Verigarjev, prvih slovenskih znamk

Muzej narodne osvoboditve Maribor in Filatelistično društvo Maribor vabita na odprtje filatelistične razstave, posvečene 100-letnici Verigarjev, prvih slovenskih znamk.

Razstava bo odprta v četrtek, 20. decembra 2018, ob 18.00 v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, Ulica heroja Tomšiča 5.

VEČ - KLIKNI TUKAJ


Muzej narodne osvoboditve Maribor, direktorica dr. Aleksandra Berberih Slana
Filatelistično društvo Maribor, predsednik mag. Bojan Bračič


Društva se poslavljajo od starega leta

Člani FD Ljubljana in nekaj gostov smo se v nedeljo 30. decembra 2018 v društvenih prostorih s »pupico in papico« poslovili od leta 2018 in si zaželeli veliko filatelističnih in drugih uspehov v letu 2019, v katerem bo društvo praznovalo 85. obletnico neprekinjenega delovanja.

Ob tej priložnosti je predsednik Tone Simončič pripravil štiri steklenice posebnega polnjenae polsladke penine »Ekstra beli zobčanec« iz vinorodnega okoliša Ljubljana Šiška-Dravlje, ki smo jo prisotni popili do zadnje kapljice.


Tradicionalna novoletna razstava članov FD Ljubljana

FD Ljubljana prireja med 22. 12. 2018 in 6.1.2019 na hodniku pred društvenimi prostori v prvem nadstropju na Bravničarjevi 13 v Ljubljani društveno razstavo v 12 vitrinah v počastitev nadangela Gabrijela, zaščitnika filatelistov. Na ogled bodo naslednje enovitrinske zbirke:

 • Bajd Barbara, Charles Darwin;
 • Veselko Guštin, Iran, 1971-74; Kostanjevica
 • Boštjan Petauer, 160 let prikazovanja device Marije v Lourdu; Anglija, rekonstrukcija pol izdaj 1841 in 1858; Rogaška Slatina;
 • Tone Simončič, Predfilatelistična pisma, Zgodovina FD Lj.
 • Bojan Kranjc, Beltinci
 • Igor Pirc, Listnica
 • Andrejc, bankovci
 • Artelj, Šmarna gora


Razstava je odprta vse dni v poslovnem času Bravničarjeve 13.

Ob tej priliki je društvo izdalo tudi priložnostno kuverto, znamko in žig (na sliki). Nekaj izvodov je na voljo po ceni 5 evrov/kos, k čemur je potrebno dodati še evro poštnine. Naročila sprejema Boštjan Petauer, bostjan.petauer@siol.net, kjer dobite tudi morebitne druge informacije.


Predavanje mag. Bojana Bračiča "Verigarji - prve slovenske znamke in Celjska izdaja - zgodba nesojenih znamk


Bangkok 2018

Sprejete slovenske zbirke za razstavo Bangkok 2018 KLIKNI TUKAJ


Koroško filatelistično društvo zaključuje jesenski filatelistični "tornado"

Obveščamo vas, da bo v torek, 13. novembra 2018, na predvečer 120. obletnice rojstva humanista, dr. Franca Sušnika, ob 18. uri, v Razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnik na Ravnah na koroškem otvoritev priložnostne likovno-filatelistično-fragmentarne razstave »Skice za portret (Leopold Suhodolčan in dr. Franc Sušnik)«, skupno delo KFD (Borut Bončina, Jože Keber) in KOKR (Simona Šuler Pandev, Simona Vončina); uporabljena so tudi likovne stvaritve akad. kiparja Mirsada Begića. Istočasno pa so KOK Ravne na Koroškem, Koroško filatelistično društvo in KD Mohorjan Prevalje, v čast staroste koroške kulture, pripravili dva priložnostna poštna žiga (2390 Ravne na koroškem in 2391 Prevalje, oba 14. 11. 2018) ter celovit filatelistični sklop (1 priložnostna pisemska ovojnica, KFD 184/2018, 1 razglednica/MK, KFD 185/2018 ter 2 osebni poštni znamki (ista motivika, nominali A in B, pokončna postavitev, beli okvir - Jesen)). Avtor celotnega sklopa je arh. Borut Bončina.

Razstava bo odprta do torka, 27. Novembra 2018.

Vljudno vabljeni

120. obletnica rojstva humanista, dr. Franca Sušnika - KLIKNI TUKAJ
ZA MEDIJE - KLIKNI TUKAJ


100-letnica Narodnih svetov Mežiške doline, marenberškega in slovenjgraškega okraja

Obveščamo vas, da bo v petek, 9. novembra 2018, v počastitev 100-letnice Narodnih svetov Mežiške doline, marenberškega in slovenjgraškega okraja na poštah:

2390 Ravne na Koroškem, 2380 Slovenj Gradec in 2360 Radlje ob Dravi v uporabi priložnostni poštni žig.

Istočasno pa so Koroško filatelistično društvo, Filatelistično društvo Slovenj Gradec in Filatelistično društvo Drava Muta-Vuzenica izdali skupno priložnostno pisemsko ovojnico (KFD 18672018_FD Slovenj Gradec 1/2018_FD Drava Muta-Vuzenica, št. 58/2018). Avtor sklopa je arh. Borut Bončina.

Z izdanim sklopom se koroški filatelisti spominjajo tudi vseh dogodkov, povezanih z mesecem novembrom leta 1918:

 • 100. obletnice ustanovitve kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov (29. 10. 1918).
 • 124. obletnice rojstva nadporočnika Franja Malgaja (10. 11. 1894).
 • 100. obletnice konca prve svetovne vojne (11. 11, 1918) in
 • 133. obletnico rojstva (12. 11. 1885) in 55. obletnico smrti (13. 11. 1963) Andreja Oseta, predsednika Narodnega sveta mežiške doline.

Hkrati pa bo na poštah 2390 Ravne na koroškem, 2380 Slovenj Gradec in 2360 Radlje ob Dravi na ogled priložnostne filatelistične razstave, ki bodo na ogled do ponedeljka, 19. novembra 2018.

Dogodki izpred sto let so za Koroško samoupravo zelo pomembni, saj so v poletnih mesecih leta 1918 na Slovenskem potekale politične dejavnosti za politično-upravno organiziranost nove države. Črna, Mežica, Prevalje, Ravne in Dravograd so ob koncu 1. svetovne vojne sodili pod sodna okraja Pliberk in Labot, kraji ob Dravi od Mute do Vuhreda so sestavljali okraj Marenberg (Radlje), okraj Slovenj Gradec pa je v porečju Mislinje segal od Otiškega vrha do Hude luknje. V Mežiški dolini so, 1. novembra 1918, pod vodstvom Andreja Oseta, ustanovili Narodni svet za Mežiško dolin in do 6. Istega meseca imenovali občinske odbore, ki so v občinah Tolsti vrh, Guštanj, Kotlje, Prevalje, Št. Danijel, Mežica, Črna in Libeliče prevzeli začasno upravo vse do občinskih volitev leta 1923.

Z ustvarjalnim spoštovanjem - arh. Borut Bončina,
za Koroško filatelistično društvo


Obletnica smrti slikarja Jožeta Tisnikarja in priložnostna filatelistična razstava

Obveščamo vas, da bo v ponedeljek, 29. oktobra 2018, na predvečer 20. obletnice smrti slikarja Jožeta Tisnikarja in v počastitev njegove 90. obletnice rojstva, ob 17. uri v preddverju pošte 2392 Mislinja otvoritev priložnostne filatelistične razstave. Istočasno pa so Kulturno društvo Jože Tisnikar Mislinja, Občina Mislinja in Koroško filatelistično društvo , v počastitev obeh obletnic, pripravili priložnostni poštni žig (2382 Mislinja, 30. 10. 2018) ter celovit filatelistični sklop (priložnostna pisemska ovojnica KFD 182/2018, razglednica/MK KFD 183/2018 ter 2 osebni poštni znamki (ista motivika, nominali A in B, pokončna postavitev, bel okvir). Avtor celotnega sklopa je arh. Borut Bončina.

Vljudno vabljeni.


150. obletnici tabora pri Šempasu na veliki Otavi pod Ozeljanom, 18.10.1868 - 18.10.2018

Šempaski tabor je bil tretji narodni tabor na slovenskem, na katerm so se zbrali zavedni Primorci in prvič jasno izrazili zahtevo po zedinjeni Sloveniji in uporabo Slovenskega jezika v šolah in uradih. Ob tej priložnosti je FD Nova Gorica je opremilo priložnostno ovojnico s priložnostnim žigom, ki je na pošti 5261 Šempas, razstava pa je v avli občinske zgradbe v Novi Gorici. (Več marjan.malic@gmail.si)


Mednarodni simpozij 100 let Verigarjev - Muzej novejše zgodovine Slovenije, 12. do 14. oktober 2018

Sprejem na županstvu Mestne občine Ljubljana (foto Nik Rovan)

Utrinki z mednarodnega simpozija (Foto Veni Ferant)


V Brežicah pripravili razstavo v poklon Verigarjem

V Brežicah pripravljajo razstavo V PRIČAKOVANJU 100. OBLETNICE PRVIH SLOVENSKIH POŠTNIH ZNAMK "VERIGARJEV".

Svečano odprtje bo 4. oktobra 2018 ob 18. uri v prostorih Galerije Brežice.

VABILO - KLIKNI TUKAJOb brežiški razstavi, posvečeni stoletnici naših prvih poštnih znamk sta Brane Gorše in Konrad Kajtna pripravila knjigo Znamke Slovenije 1919-1921

Avtorja v napovedi knjige želita prikazati v osnovi celotno izdajo prvih slovenskih znamk, v čimvečji meri tudi s slikovnim gradivom in skupaj s katalogoma zobčanih in nezobčanih znamk. Publikacija je izšla v angleškem, izšla pa bo tudi v slovenskem jeziku.

Knjigo lahko naročite na naslovu: emona.auction1@gmail.com. Cena za SLO je 50,00 EUR brez pošiljanja, 55,00 s pošiljanjem, za tujino pa 61,00 s pošiljanjem.
SLAVNOSTNO LETO VERIGARJEV - PRVIH SLOVENSKIH POŠTNIH ZNAMK 1919 - 2019


Mednarodni simpozij 100 LET VERIGARJEV

Organizacijski odbor v okviru obeležitve Leta verigarjev - prvih slovenskih poštnih znamk - objavlja mednarodni simpozij VERIGARJI 100, ki bo ob pokrovitejstvu predsednika Republike potekal od 12. do 14. oktobra 2018 v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine.

Program obsega umeščanje Verigarjev v zgodovinski kontekst, predstavitev akademskega slikarja Ivana Vavpotiča, ki je ustvaril lik verigarja, v nadaljevanju pa študije z vidika tradicionalne filatelije in poštne zgodovine. Referate bodo podali najvidnejši domači in tuji zbiravci in raziskovalci tega področja.

Vsi referati so zbrani v Zborniku simpozija, v slovenskem in angleškem oziroma nemškem jeziku z bogatim, kakovostno tiskanim slikovnim gradivom, skupaj na 280 straneh.

Kotizacija za udeležbo na simpoziju je 37 €, ki jo udeleženci po potrditvi prijave plačajo na TRR Zveze pri NKBM, št SI56 0430 2000 2690 182, BIC/SWIFT: KBMASI2X, ob predložitvi potrdila o plačilu udeleženci na simpoziju dobijo Zbornik in osvežitve v odmorih.
Cena za Zbornik je: trda vezava 35 €, mehka vezava 30 €; domača poštnina (tiskovina) 3 €, tujina 7 €.

Prednaročila za Zbornik (poštnina ni vključena) pošljite na naslov tajnik@fzs.si, prijave za simpozij pa na naslov ipirc711@gmail.com na prijavnici, ki je del informativnega gradiva.

Program simpozija in prijavnica - KLIKNI TUKAJ


Predstavitev priložnostne poštne znamke posvečene stoletnici Verigarjev

V Atriju Pošte Ljubljana 1 (vhod iz Čopove 11) bo 9. novembra 2018 ob 14. uri svečana predstavitev priložnostne poštne znamke, posvečene stoletnici Verigarjev - prvih slovenskih poštnih znamk.

Pošta Slovenije na predlog Filatelistične zveze Slovenije izdaja znamko, ki je poklon tudi umetniku, ki je znamko zasnoval - akademskemu slikarju Ivanu Vavpotiču.

To je še en dogodek - poleg 15-mesečnega stenskega koledarja, Mednarodnega simpozija v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, pregledne razstave Verigarjev v Brežicah in načrtovane mednarodne filatelistične razstave SLOVENIJA 2019 v Kamniku - posvečen slavnostnemu letu Verigarjev.


60. OBLETNICA SMRTI DDR. ALOJZA KUHARJA (NOVINAR / UREDNIK / ZGODOVINAR/POLITIK / DUHOVNIK/DIPLOMAT) IN POŠTA 2394 KOTLJE

Krajevna skupnost Kotlje in Koroško filatelistično društvo sta, v sklopu 21. Kuharjevih dnevov, v počastitev 60. obletnice smrti hotuljskega rojaka, ddr. Alojza Kuharja, pripravila priložnostni poštni žig (2394 Kotlje, 19. 10. 2018) priložnostno pisemsko ovojnico KFD181/2018. Avtor sklopa je, ob sodelovanju Jožeta Kebra, arh. Borut Bončina. Filatelistični sklop zaokrožuje priložnostna filatelistično razstava članov KFD (Filip Merkač, Marjan Merkač in Jože Keber), postavljena v prostorih Kulturnega doma Kotlje.

MEDIJI - KLIKNI TUKAJ


9. oktober je svetovni dan pošte - Pošta Slovenije vabi na na ogled priložnostne razstave

Naš prizadevni član Tone Petek je v sodelovanju s Pošto Slovenije pripravil razstavo, ki si jo lahko ogledate na Pošti Ljubjana 1. Prikazuje kratek pregled svetovne in domače tematske filatelije.

VABILO NA RAZSTAVO - KLIKNI TUKAJ


V prodaji je katalog Slovenika 2018

V prodaji je katalog Slovenika 2018 po ceni 18 eur za društva in 21 eur za posameznike.
Vse informacije dobite na martin.velikanje@gmail.com!

V prodaji bo tudi na poštah!


FILATELISTIČNA RAZSTAVA "100-LETNICA 1. ZAKONA O VARSTVU PTIC SELIVK"

Zbirateljsko društvo Rogaška Slatina skupaj z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) ter Javnim zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina organizirajo FILATELISTIČNO RAZSTAVO "100-LETNICA 1. ZAKONA O VARSTVU PTIC SELIVK".

VABILO - KLIKNI TUKAJ
OBVESTILO - KLIKNI TUKAJ


Cankarjevo leto - Pisana beseda v slovenskem prostoru v filateliji in na razglednicah - na Vrhniki

FD Lovro Košir Škofja Loka, FD Ljubljana, Koroško filatelistično društvo, Slovensko društvo kartofilov, Pošta Slovenije PE Ljubljana in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika vas prijazno vabijo na razstavo, ki bo svečano odprta v torek, 2. oktobra 2018 ob 19. uri v Avli Cankarjevea doma na Vrhniki, Tržaška cesta 25. Na ogled bo do 22. oktobra 2018. Na večer odprtja bo v Avli tudi izpostavljeno okence Pošte in PPŽ.

VABILO - KLIKNI TUKAJ

Veliki stenski koledar ob stoletnici prvih slovenskih poštnih znamk Verigarjev

Filatelistična zveza Slovenije ob stoletnicih prvih naših poštnih znamk, slavnih Verigarjev, izdaja stenski koledar velikega formata, ki pokriva obdobje od oktobra 2018 do decembra 2019. Koledar namreč zaznamuje poštno-zgodovinske dogodke, rojstvo znamk in njihov izid ter uporabo izpred sto let od oktobra 1918 do decembra 1919.

Slike meseca – redka zgodnja in pozna poštna uporaba, prikaz vrst izdaj (redne znamke, porto, časopisne, koleki, redke destinacije ipd)
Datumske informacije – pomembni dogodki vpisani v datumske okvirje
Naslovni list – reprodukcija velikih verigarjev, zadnja stran – osnovne informacije o verigarjih
Vse v slovenskem in angleškem jeziku.

RAZPRODANO

Vsi, ki ste koledar naročili, se dogovorite za prevzem z Igorjem Pircem (ipirc711@gmail.com) ali Venijem Ferantom (veni.ferant@gmail.com)


Razstava Alpe Jadran bo letos oktobra v Varaždinu na Hrvaškem

Potekala bo od 18. do 21. oktobra v stavbi Narodnega gledališča v Varaždinu. Slovenski komisar Boštjan Petauer je v roku prijavil slovenske razstavljavce.
Na razstavi bosta sodila tudi dva slovenska sodnika. Dobrodošli na ogledu razstave.

Bilten razstave št. 1 - KLIKNI TUKAJ
Bilten razstave št. 2 - KLIKNI TUKAJ

Več na www.alpeadria.eu


45. obletnica ustanovitve Gobarske družine Nova Gorica počaščena z razstavo 140 različnih gob

FD Nova Gorica in Gobarsko društvo Nova Gorica sta izdali PO opremljeno s priložnostni žigom, gobarji pa za odprtje razstave v hotelu Sabotin v Solkanu nabrali 140 vrst različnih gob.
Več: marjan.malic@gmail.com


MEDDRUŠTVENA FILATELISTIČNA RAZSTAVA 0B 100. OBLETNICI KONCA 1. SVETOVNE VOJNE

MEDDRUŠTVENA FILATELISTIČNA RAZSTAVA 0B 100. OBLETNICI KONCA 1. SVETOVNE VOJNE (1918 – 2018) od 17. do 26. septebra 2018 v Osnovni šoli Škofja Loka-mesto.

Več o - KLIKNI TUKAJ


Filatelistična razstava ob drugem srečanju slovenskih modrih čelad s Sinaja – restavracija na Livadi, ob Ljubljanici, Hladnikova 15 - 22. september 2018

V čast drugega srečanja slovenskih veteranov s Sinaja bo ta dan postavljena filatelistična razstava z naslovom »UNEF I v luči poštne zgodovine, Prva mirovna operacija Združenih narodov, Egipt 1956 – 1967«. Avtor, član FD Maribor, bo med 12. in 16. uro vodil ogled razstave.

Zgodba, bolj znana kot Sinajska kriza, se prične daljnega leta 1868, ko po 10 mukotrpnih letih zgradijo Sueški kanal in ob tej priliki izdajo 4 znamke (z jadrnico). Nadaljuje se leta 1956, ko egiptovski predsednik Naser nacionalizira Sueški kanal (izdajo znamko), ko Angleži, Francozi in Izraelci napadejo Egipt (izdajo znamko), ko Generalna skupščina OZN zahteva umik agresorjev (izdajo znamko) ter čez pol leta ponovno omogočijo plovbo po kanalu (izdajo znamko). Pripadnike mirovnih sil UNEF I je prispevalo 10 držav, med njimi tudi Jugoslavija. Jugoslovanski odred na Sinaju je v 22 izmenah po 6 mesecev prispeval več kot 14.000 vojakov-mirovnikov. Temelj razstave je vojaška pošta mirovnikov vseh nacionalnih kontingentov UNEF.

Vzporedno z razvojem vojaške mirovne operacije se je razvijala ter kadrovsko in prostorsko prilagajala vojaška poštna služba mirovne operacije UNEF I.
Ta razstava dokazuje, da so poštni dokumenti lahko del opredmetene zgodovine človeštva; marsikateri eksponat bi vzradostil tudi akademskega zgodovinarja.


Slovenski filatelistični klub "Lovrenc Košir" ob 50. obletnici Kraške hiše in Kraške ohceti vabi na Tršaški Kras

Pripravili so spominsko razglednico, na pošti v Sežani bo tudi priložnostni poštni žig. Predstavitev bo v petek, 24. avgusta 2018 ob 19.45 v Kraški hiši v Repnu.

Dobrodošli!Čipkarski festival v Ljubljanskih Križankah

FD Ljubljana je izdalo ob Čipkarskem festivalu v Ljubljani posebni ovitek in žig. Nekaj ovitkov je še na razpolago po ceni 3 eure, k čemur je potrebno dodati še poštnino (1 eur za navadno in 2 eura za priporočeno pismo).

Naročila zbira Boštjan Petauer, bostjan.petauer@siol.net.


125. OBLETNICA ROJSTVA PISATELJA LOVRA KUHARJA

Koroško filatelistično društvo je v počastitev 125. obletnice rojstva pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, pripravila priložnostni poštni žig (2394 Kotlje, 10. 8. 2018), priložnostno pisemsko ovojnico KFD177/2018, ter osebno poštno znamko (nominala A, beli okvir). Osnovna ilustracije na osebni poštni znamki je delo Leandra Fužirja.

Istega dne pa sta Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in Koroško filatelistično društvo, v počastitev 90. obletnice rojstva pisatelja Leopolda Suhodolčana, pripravila dva priložnostna poštna žiga (2390 Ravne na Koroškem, 2391 Prevalje; oba: 10. 8. 2018) ter celovit filatelistični sklop (priložnostna pisemska ovojnica KFD 178/2018, razglednica/MK KFD 179/2018 ter 2 osebni poštni znamki (ista motivika, nominali A in B, pokončna postavitev, okvir Poletje Sočasno pa je KFD, v sodelovanju s Filatelističnim društvom Lovrenc Košir Škofja Loka, pripravila tudi dodaten priložnostni poštni žig (4226 Žiri, 10. 8. 2018) in skupno priložnostno pisemsko ovojnico (KFD 180/2018_FD LK ŠL, št. 90).

Vse tri sklope je oblikoval arh. Borut Bončina. Filatelistične sklope zaokrožujeta priložnostni filatelistični razstavi Marjana Merkača in Jožeta Kebra (KFD) v prostorih KOK Ravne in pošte 2390 Ravne na Koroškem.


Predavanje Maksimafilija in kako pripraviti razstavni eksponat v tem razredu Boštjana Petauerja

V rubriki Statut, pravilniki, zapisniki, obrazci so objavljene prosojnice predavanja o maksimafiliji in kako pripraviti razstavni eksponat v tem razredu, avtorja Boštjana Petauerja. Ogled priporočamo vsem, ki jih zanimajo maksimum karte, tako zbiralcem, zlasti pa pripravljavcem tovrstnih dokumentov in tistim, ki želijo pripraviti tekmovalne razstavne zbirke.

Tekmovalni razred Maksimafilija, predavanje Boštjan Petauer - KLIKNI TUKAJ (pptx 40 mega)


FD Ljubljana je izdalo že XXVIII. številko Filatelističnega Zbornika

V Zborniku so na preko 200 straneh objavljeni prispevki naslednjih avtorjev: dr. Ivana Turka, Franca Klemenčiča, Bojana Kranjca, mag. Boštjana Petauerja,, Matjaža Plevelja,Tomaža Artlja, dr. Andreja Alujeviča in Toneta Simončiča.

Iz vsebine: Verigarji (4 prispevki), Okupacija Slovenije (2 prispevka), priložnostni poštni žigi in pogodbene pošte 2017, filatelistični izdelki društev v R. Sloveniji, Iz društvenega življenja FD Ljubljana v letu 2017, čebele in čebelji izdelki na znamkah in še precej drugega.

Cena Zbornika je 10 evrov (+ 2 evra poštnine za navadno pošiljko, oziroma +5 evrov po povzetju). Naročila sprejema Boštjan Petauer, e-pošta: bostjan.petauer@siol.net, kjer lahko obite tudi dodatne informacije.

Priložnostne izdaje in publikacije na zalogi 1, 6, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19,20 ,21 ,22 ,24 ,25 ,26 , 27 in 28. Starejših številk je na razpolago le po nekaj kosov. Cena za posamezen izvod je 5 eurov, razen za številko 28, ki stane 10 eurov.


50. obletnica dvigovanja Vodnega stolpa - priložnostna izdaja FD Maribor

Filatelistično društvo Maribor je ob 50. obletnici zaključka del pri dvigovanju Vodnega stolpa pripravilo priložnostni ovitek in priložnostni poštni žig. Stolp je bilo treba dvigniti, ker bi ga sicer zalila voda, saj se je zaradi izgradnje jezu v Melju gladina Drave dvignila. Ker so v istem času zaključevali dela pri dvigovanju znamenitih nubijskih spomenikov v Abu Simbelu, so ta stolp nekaj časa imenovali tudi Mariborski Abu Simbel.


Regionalno menjalno srečanje z dražbo - Zalaegerszeg, 5. marec 2017

Več o srečanju na www.alpeadria.eu


Novemu predsedniku FD Idrija Nacetu Jerebu čestitamo

Novemu predsedniku FD Idrija Nacetu Jerebu uredništvo spletne strani www.fzs.si čestita in želi veliko uspehov pri razvoju filatelije na Idrijskem!

VEČ - KLIKNI TUKAJ


Svetovna filatelistična razstava PRAGA 2018 - vabilo na skupinski ogled med 17. in 19. avgustom

V Pragi bo od 15. do 18. avgusta potekala svetovna specializirana filatelistična razstava, ki se je udeležujemo tudi slovenski razstavljavci. SLovenski komisar je Veni Ferant.
Več: https://www.praga2018.cz/en/


Na Koroškem se spet dogaja

Občina Črna na Koroške in Koroško filatelistično društvo sta v počastitev kandidature Črne na Koroškem za »najlepšo evropsko vas«, v okviru mednarodnega hortikulturnega tekmovanja Entente Florale Europe 2018, pripravila priložnostni poštni žig (2393 Črna na Koroškem, 23. 6. 2018) ter celovit filatelistični sklop (priložnostna pisemska ovojnica KFD175/2018, razglednica/MK KFD176/2018 ter 2 osebni poštni znamki (ista motivika, nominali A in B, ležeča postavitev, okvir Pomlad). Avtor celotnega sklopa je arh. Borut Bončina, filatelistični sklop pa zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava Jožeta Kebra (KFD) v Avli kulturnega doma črna.

KUVERTA - KLIKNI TUKAJ
SPREDAJ - KLIKNI TUKAJ
ZADAJ - KLIKNI TUKAJ
ŽIG - KLIKNI TUKAJ
RAZSTAVA - KLIKNI TUKAJ
VABILO - KLIKNI TUKAJ


Filatelistična razstava FD Lovro Košir iz Škofje Loke: ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

V sodelovanju z Občino Škofja Loka, Filatelistično zvezo Slovenije in Pošto Slovenije VAS VABIJO na odprtje razstave filatelističnih zbirk s športno tematiko, ki so jih, poleg članov, pripravili predvsem mladi filatelisti in krožkarji v počastitev 155. obletnice rojstva Pierra de Coubertina (1863-2018), očeta modernih olimpijskih iger in 120. obletnice rojstva slovenskega olimpionika Leona Štuklja (1898-2018), 7. junija 2018, ob 18.00 uri, v avli Osnovne šole Škofja Loka-Mesto, Šolska ulica 1.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Zbor članov FZS potekel delovno in slavnostno

V soboto, 19. maja 2019 so se v veliki dvorani Pošte 1 v Ljubljani, Čopova 11, zbrali delegati društev, poročevalci iz vrst Izvršnega odbora in letošnji nagrajenci.

Delegati so potrdili poročilo o delu Zveze v lanskem letu vključno s finančnim poročilom ter sprejeli program dela za leto 2019.

V nadaljevanju so bile svečano podeljene priznanja in medalje posameznikom za delovanje v okviru društev in Zveze ter društvom za njihovo aktivnost v letih 2016 in 2017. Poročilo o tem bo objavljeno v junijski števili Nove filatelije.
FD Nova Gorica je s priložnostno izdajo počastila podelitev znaka Evropske kulturne dediščine cerkvi na Javorci

Cerkev na Javorci je posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem bojišča na soški fronti (1915–1917). Leta 2018 je prejela znak Evropske kulturne dediščine.
FD Nova Gorica je izdalo priložnostno ovojnico z žigom prvi dan.

Informacije: marjan.malic@gmail.com


Tekmovanje za najboljšo maksimum karto leta 2016

V okviru FIP komisije za maksimafilijo je tudi letos potekalo tekmovanje za najboljšo maksimum karto leta 2016. Tekmovanje je potekalo med 30 decembrom 2016 in 22. januarjem 2018. Namen tekmovanja je spodbujanje snovalcev maksimum kart k izdelavi maksimum kart, ki čim bolj ustrezajo skladnosti vseh treh elementov (razglednice, znamke in žiga) v skladu z pravili FIP (Mednarodna filatelistična zveza).

Tekmovanja se je udeležilo 29 držav, med njimi tudi Slovenija; glasovalno pravico so imeli le člani FIP komisije za maksimafilijo, ki so po posebnem sistemu izbirali po 3, po njihovem mnenju najboljše primerke.

Na prvo mesto se je uvrstila MK iz Rusije, ki jo je pripravil Valerij Petrov.
Slika 1. Zmagovalna MK predstavlja katedralo svete trojice Izmajlovskega regimenta. Znamka je skupna izdaja Rusije in MakedonijeDrugo mesto sta si delili Brazilija in Nizozemska, tretje pa je pripadlo Kitajski.
Tekmovanja se je, kot že rečeno udeležila tudi Slovenija, ki pa ni posegla po najvišjih mestih.
Slika 2. Maksimum karto, ki je zastopala Slovenjo je oblikoval Vekoslav Krahulec iz Brežic, prikazuje pa Rusko kapelico na Vršiču


Majski predstavitvi priložnostnih poštnih znamk

Predstavitev PPZ iz serije SLOVENSKE LADJE - ladja LJUBLJANA bo v Muzeju novejše zgodovine
Zdravilnemu Donatu MG pa se bodo poklonili v Rogaški Slatini


Društvu zbirateljev Sciurus pripravili priložnostni poštni žig ter priložnostni ovitek

Ob svetovnem dnevu čebel v nedeljo 20. maja so v Društvu zbirateljev Sciurus pripravili priložnostni poštni žig ter priložnostni ovitek.

Ponujajo 3 tipe, in sicer s tremi različnimi poštnimi znamkami izdanimi v letošnjem letu "zdravilne rastline".

Cena posameznih priložnostnih ovitkov:
PO Rman 3 EUR
PO Žajbelj 3,5 EUR
PO Pljučnik 4 EUR
Komplet 9 EUR

Ob odprtju novih prostorov Knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici smo izdali priložnistni ovitek in priložnostni poštni žig. Nekaj primerkov je še na voljo.

Filatelistična razstava Koroškega filatelističnega društva ob Dnevu boja proti okupatorju

V Dvorcu Bukovje pri Dravogradu bo v sredo 25. aprila ob 18. uri odprtje filatelistične razstave, ki bo na ogled do 2. junija 2018.

Več v priponki in na www.kfd.si in https://www.facebook.com/filatelija

KLIKNI TUKAJ


MAKSI RAVNE 2018, 3. KVADRIENALNA FILATELISTIČNA RAZSTAVA RAZGLEDNIC IN MAKSIMUM KART - z mednarodno udeležbo, RAVNE NA KOROŠKEM, od 1. do 15. MAREC 2018)

V četrtek, 1. marca 2018, bo ob 18. uri v prostorih Grajskega razstavišča Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem (Na gradu 1, 2390 Ravne na Koroškem) slovesno odprtje 3. kvadrienalne filatelistične razstave razglednic in maksimum kart MAKSI RAVNE 2018.

Istega dne bo v prostorih Kuharjeve dvorane od 15. ure naprej strokovno-poljudno predavanje na temo razglednic (Alojz Tomc) in maksimum kart (mag. Boštjan Petauer). Razstava, odprta do 15. marca 2018 v delovnem času knjižnice, bo gostila 27 eksponatov 21 razstavljavcev iz domovine in tujine, in je tekmovalnega tipa.

Na pošti 2390 Ravne na Koroškem bosta na uporabo dva priložnostna poštna žiga, in sicer prvi v četrtek, 1. 3. 2017, na dan odprtja in drugi v četrtek, 15. 3. 2017, na dan zaprtja razstave. Koroško filatelistično društvo pa bo poleg obeh žigov izdalo tudi dva obsežna filatelistična sklopa ter bilten.

Katalog razstave - Več KLIKNI TUKAJ
Spisek razstavljenih eksponatov


Več o razstavi KLIKNI TUKAJ

Vse podrobnosti o razstavi najdete na društveni spletni in facebook strani.
www.kfd.si
www.facebook.com/filatelija


48. mednarodno srečanje zbiralcev v Ajdovščini

Vljudno vabljeni na 48. mednarodno srečanje zbiralcev v Ajdovščini v soboto, 21. aprila 2018 ob 8. uri v avli dvorane 1. slovenske vlade v Ajdovščini

Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ


Filatelistična razstava Balonarstvo

 • Kaj: Filatelistična razstava: Balonarstvo, do 22.5.2018
 • Kdaj: nedelja, 22.4.2018 od 8.00 do 12.00
 • Kje: Gasilski dom Nova vas, 1385 Nova vas na Blokah 48b
 • Prireditelj: Martina Hribar
 • Vstopnina: Brez vstopnine


Vse o dogodku - KLIKNI TUKAJ


100 let NARODNEGA OBRAMBNEGA TABORA - filatelistična izdaja KFD

Koroško filatelistično društvo je pripravilo novo filatelistično izdajo v sodelovanjem z občino Dravograd, Javnim zavodom DRAVIT in Osnovno šolo Šentjanž pri Dravogradu, kjer bo postavljena tudi filatelistična razstava. 100 let NARODNEGA OBRAMBNEGA TABORA v Šentjanžu pri Dravogradu.

Narodno obrambni tabor je potekal v Šentjanžu pri Dravogradu pred 100 leti natančneje 7. aprila 1918. Tokratna filatelistična izdaja zajema: priložnostni poštni žig in dotisk na kuverti.

Znamka v sklopu celostne podobe filatelistične izdaje pa je uporabljena priložnostna poštna znamka pošte Slovenije, izdana lani v spomin na 100 letnico Majniške deklaracije, ki je bila sprejeta v letu 1917. Na znamki sta upodobljena dr. Janez Evangelist Krek in dr. Anton Korošec. Kot zanimivost dodajamo še to, da je bil osrednji govornik na Narodnem obrambnem taboru v Šentjanžu pri Dravogradu sam dr. Anton Korošec.

Priložnostni poštni žig bo v uporabi na pošti 2373 Šentjanž pri Dravogradu vse od sobote 7.4.2018 naprej (za odtis bo na razpolago potem še dva tedna). Priložnostna filatelistična razstava pa bo postavljena v prostorih osnovne šole v Šentjanžu pri Dravogradu. Vabljeni k ogledu.


Društvo zbirateljev »VERIGAR« BREŽICE organizira XVIII. MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV, KARTOFILOV IN ZBIRATELJEV TELEFONSKIH KARTIC

Vabimo ljubitelje znamk, žigov, starih razglednic, telefonskih kartic, denarja in ostalega, da s svojo prisotnostjo pripomorejo k uspehu tega srečanja.

SREČANJE BO V SOBOTO, 7. 4. 2018, V RESTAVRACIJI »ŠTEFANIČ« V BREŽICAH, Bizeljska cesta 37.

Več o dogodku


VELIKONOČNA FILATELISTIČNA RAZSTAVA od 26. 3. do 3. 4. 2018

V velikem tednu Velike noči bo Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka, v sodelovanju z župnijo Sv. Jurija Stara Loka in Pošto Slovenije, pripravilo filatelistično razstavo, ki obsega 96 razstavnih listov, z naslednjo vsebino:


 • delovanje Jezusa Kristusa v Palestini,
 • simboli Velike noči na voščilnicah,
 • razglednice in velikonočne voščilnice slikarja Maksima Gasparija,
 • škofjeloški pasijon na znamkah, dopisnicah, razglednicah, pisemskih ovojnicah in poštnih žigih.

Razstavni eksponat je pripravil član FD Lovro Košir Škofja Loka dr. Janez Cerkvenik.
Odprtje razstave bo 26. 3. 2018 ob 16. uri.

Več o razstavi KLIKNI TUKAJ


500 let protestantizma - Vergerij

Filatelistični klub Koper je v sodelovanju z osrednjo knjižnico Srečko Vilhar Koper pripravil pisemsko ovojnico z osebno znamko ter priložnostni poštni žig.
Ob proslavi bo v avli knjižnice postavljena tudi filatelistična razstava, ki bo svečano odprta 6. februarja 2018 ob 11. uri.
Priložnostni poštni žig bo na razpolago na pošti 6104 Koper (železniška postaja) naslednjih 14 dni.
Indijska podružnica kraljevega filatelističnega društva iz Londona (RPSL) je v decembru 2017 v Mumbaju pripravila izobraževalni seminar

Med uglednimi predavatelji je področje tematske filatelije predstavil naš predsednik Peter Suhadolc, sicer tudi predsednik FIP komisije za tematsko filatelijo. Razlog več, da se nanj obrnete tudi domači zbiravci in razstavljavci razreda tematske filatelije.

Uredništvo spletne strani za nastop seveda čestita.

Več KLIKNI TUKAJ


Slike s prednovoletnih društvenih članskih druženj - slovo od starega leta

V FD Maribor so delavni kljub prazničnim dnem

V petek, 22. decembra 2017, so v Mariboru odkrili spominsko ploščo, ki sporoča, da je vesoljski vizionar Herman Potočnik Noordung živel v Mariboru in stanoval v zgradbi poštne palače - od leta 1894, ko so zgradbo postavili - do leta 1903.
Ob tem je v prostorih pošte 2101 Maribor, ki je v isti zgradbi, postavljena filatelistična razstava Od Ikara do vesoljske postaje, ki jo je pripravil član FDM Bojan Bračič.
Donator spominske plošče Primož Premzl je ob tem pripravil tudi priložnostni ovitek z uporabljeno osebno znamko.
Predstavitev znamke ob 100. obletnici rojstva matematika Ivana Vidava, bo v Mariboru, na Fakulteti za naravoslovja in matematiko, Koroška 160, v sredo, 24. januarja 2018, ob 11.00.
Ta dan bo ob 17.30 v gostišču Tabor redni letni zbor članov FD Maribor. Po zboru bo tradicionalna tombola in tovariško srečanje.
Pomladansko srečanje filatelistov in drugih zbiralcev, ki ga organizira FD Maribor, bo v nedeljo, 11. marca 2018, v prostorih gostišča Tabor, Gorkega 48, 2000 Maribor.Tradicionalno srečanje FD Lovrenc Košir Škofja LokaNovoletna razstava FD Ljubljana


OsmoOkno Kranj 2017 - drugi o nas

BÉLYEGVILÁG, Oktober 2017


Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte

V četrtek, 12.10. je v Muzeju pošte in telekomunikacij Anton Krauthaker, vodja sektorja za PTT promet v Sestavljenem PTT podjetju Slovenije v času osamosvajanja, predstavil pomembno pričevanje o tvornem delu slovenskih poštarjev v teh prelomnih časih, v knjižni obliki "Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte".

Avtor v knjigi osvetli delovanje poštne logistike, denarnega prometa in problematiko izdajanja prvih slovenskih znamk. Izčrpno dogajanje podkrepi s številnimi dokumenti, ki predstavljajo neprecenljiv vir za nadaljnje raziskovanje tega področja. Izid knjiga sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Pošta Slovenije.

Povzetek nagovora
Slovesna predstavitev priložnostne poštne znamke ob stoletnici delovanja Narodne galerije v Ljubljani

Predstavitev bo v četrtek, 25. januarja 2018 ob 12. uri v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani, vhod s Cankarjeve 20.

Več v vabilu KLIKNI TUKAJ


Predstavitev znamke posvečene matematiku Ivanu Vidavu bo na mariborski Fakulteti za narovoslovje in matematiko

Predstavitev bo na Koroški cesti 160, Maribor in sicer 24. januarja 2018 ob 11. uri

Več v vabilu KLIKNI TUKAJ


54. Zlata lisica, čeprav v Kranjski Gori, je mariborska

FD Maribor je pripravili ustrezen PPŽ, izdal bo pa tudi priložnostni ovitek.

Več:
Bojan BRAČIČ
Stantetova 6, SI 2000 Maribor
Slovenija
Tel.: ++386 41 410 398
e-naslov: bojan.bracic@triera.net


Odprtje novih prostorov pošte 2390 Ravne na Koroškem

V ponedeljek, 27. novembra 2017, po slabega pol leta prenove, Pošta 2390 Ravne na Koroškem ponovno odpira vrata svojega urada na Trgu svobode 19 na Ravnah. Koroški filatelistični klub časti ta dogodek s priložnostnim poštnim žigom (27. 11. 2017, 2390 Ravne na Koroškem) in dotiskom na priložnostno filatelistično kuverto (KFD št. 165/2017). Avtor filatelističnega sklopa je arh. Borut Bončina, soavtor priložnostnega poštnega žiga g. Peter Močnik. V prostorih omenjene pošte je na ogled tudi priložnostna filatelistična razstava o ravenskih poštah skozi čas, delo g.Jožeta Kebra.

Vabilo
Širša obrazložitev
Priložnostne izdaje


Ob 100. obletnici zadnje bitke na Soški fronti

Tradicionalni Pohod spomina 2017 na Krn. Društvo Nova Gorica je tako zaokrožilo letošnje izdaje s spominko izdajo ovojnice ob 100. obletnici zadnje bitke na Soški fronti.

Kontakt: marjan.malic@gmail.com

Tradicionalni božični priložnostni poštni žig 2394 Kotlje

Adventni čas se je prevesil v drugo polovico in smo tik pred praznovanjem Božiča. Člani Koroškega filatelističnega društva pripravljamo tradicionalni Božični priložnostni poštni žig na pošti 2394 Kotlje že od davnega leta 1999, ko je v Kotljah pošta ponovno odprla vrata.

Lep filatelistični pozdrav s Koroškega konca


Božična filatelistična razstava FD Škofja Loka

FD Lovro Košir Škofja Loka vabi na filatelistično razstavo, ki bo na ogled od 18. decembra 2017 do 8. januarja 2018.
Svečano odprtje bo v ponedeljek, 18. decembra ob 16. uri v preddverju Jurjeve dvorane v župnišču v Stari Loki.

Več o razstavi


FD Ljubljana za konec leta 2017

FD Ljubljana prireja od 21. do 7.1.2018 manjšo (v 12 vitrinah) filatelistično razstavo nekaterih zbirk članov društva. Ob tej priliki je društvo izdalo ovitek, osebno znamko in žig.

Cena kompletu na sliki je 3 evre, k čemur je treba prišteti še poštnino (1 evro za navadno poštnino, 3 evre po povzetju).

Naročila zbira Boštjan Petauer, bostjan.petauer@siol.net.


Zdravstveno reševalni center Koroške praznuje 90 let

Koroški filatelisti smo ob tej priložnosti združili moči in pripravili 3 priložnostne poštne žige, dotisk na kuverti in osebno znamko v sodelovanju s Zdravstvenim reševalnim centrom Koroške, ki je tudi finančno pripomogel za izvedbo izdaje.

Priložnostni poštni žigi bodo na voljo 8.12.2017 na poštah, kjer delujejo tudi posamezni reševalni centri: 2370 Radlje ob Dravi, 2380 Slovenj Gradec in 2390 Ravne na Koroškem.

Vodenje celotne izdaje je prevzelo filatelistično društvo DRAVA Muta – Vuzenica.


Znamka za Trst ob 20-letnici poštnega muzeja

Tržaški Srednjeevropski poštni in telegrafski muzej slavi letos 20-letnico delovanja. Obletnico bodo obeležil danes ob 17. uri z odprtjem razstave Znaki korespondence - Znamka za Trst, ki so jo pripravili študentje dizajna na univerzi Iuav iz Benetk. Razstavo si je zamislila in jo tudi uredila Paola Fortuna. Na odprtju bosta spregovorili direktorica tržaške pošte Maria Letizia Fumagalliin kustosinja poštnega muzeja Chiara Simon.

OTVORITEV PRENOVLJNEIH PROSTOROV POŠTE 2392 MEŽICA

Pošta Slovenije v ponedeljek, 4. decembra 2017, teden po otvoritvi prenovljenih prostorov ravenske pošte in po dobrega pol leta prenove ponovno odpira vrata Pošte 2392 Mežica na Partizanski cesti 2 v Mežici. Koroški filatelistični klub ta dogodek časti s priložnostnim poštnim žigom (4. 12. 2017, 2392 Mežica) in dotiskom na priložnostno filatelistično kuverto (KFD št. 166/2017). Avtor filatelističnega sklopa je arh. Borut Bončina, soavtor priložnostnega poštnega žiga g. Peter Močnik, ki je tudi avtor priložnostne filatelistične razstave (poštna zgodovina) v prostorih Avle Občine Mežica (Trg svobode 1, 2392 Mežica).

Sporočilo za medije
Priložnostna izdaja


V torek 21. novembra 2017 ob 18. uri vabljeni na odprtje razstave Muzejski eksponati v Sokolskem domu v Škofji Loki

Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka vabi na razstavo našega člana dr. Janeza Cerkvenika MUZEJSKI EKSPONATI (na160 razstavnih listih) v počastitev 80-letnice Muzejskega društva Škofja Loka, ki bo ob 18.00 uri v avli Sokolskega doma. Na izpostavljenem okencu Pošte Slovenija bo na razpolago priložnostna dopisnica in priložnostni poštni žig. Ob 19.00 uri se bomo pridružili slavnostni akademiji ZA NAŠO STVAR, ki jo bo pripravilo Muzejsko društvo. Razstava bo odprta do 7.12.2017. VABLJENI

Vabilo muzejskega društvaj


Ob 100. letnici preboja pri Kobaridu

FD Nova Gorica je pripravila filatelistično razstavo ob 100. letnici preboja pri Kobaridu, v času prve svetovne vojne. Razstava obsega 40 razstavnih vitrin,kjer lahko vidimo moč vojne na slikah, razglednicah in vojaški pošti.

Izdana je tudi ovojnica s priložnostnim žigom.
Kontakt: marjan.malic@gmail.com


Društva zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica vabi na srečanje 8.11.2017 v Ajdovščino

Vljudno ste vabljeni na 42. Mednarodno fililatelistično menjalno srečanje. SREČANJE bo v avli dvorane »1.slovenske vlade« v Ajdovščini v soboto 18. 11. 2017

Več o dogodku si lahko preberete tukaj


500-LETNICA REFORMACIJE

Ob 500-letnici reformacije na slovenskem bo FD Lovro Košir Škofja Loka pripravilo večjo filatelistično razstavo z naslovom Od stare zaveze do prostetantizma. Razstava bo postavljena v Sokolskem domu Škofja Loka od 24. 10. 2017 do 19. 11. 2017. Otvoritev razstave bo 24. 10. 2017 v kristalni dvorani Sokolskega doma Škofja Loka ob 18. uri.
Izpostavljeno poštno okence bo trga dne delovalo od 18.00 do 19.30. Na voljo bo priložnostna tiskovina. V spremljajočem programu bo nastopil Pevski zbor Lubnik. Prijazno vabljeni ljubitelji filatelije!


Razstava FILATELISTIČNA DEDIŠČINA CELJA na ogled v Državnem zboru

Državni svet Republike Slovenije, Pokrajinski muzej Celje ter Filatelistični in numizmatični klub Celje vabijo na odprtje razstave v ponedeljek, 16. oktobra 2017, ob 13. uri v preddverju dvorane Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4, Ljubljana.
Vljudno vabljeni!

Več o dogodku si lahko preberete tukaj


Razstava ALpe Jadran Filatelije v Memmingenu

Poročilo Thomasa Bauerja


Ne samo v košarki, tudi v filateliji - Sloveniji Grand Prix Alpe Jadran Filatelije 2017

Velika nagrade ALPE JADRAN FILATELIJA 2017 je bila podeljena eksponatu »Slovenski poštni uradi nekdanjih provinc Trieste, Istria, Pola in Fiume« našega razstavljavca Branka Morenčiča.

Slavnostni nagovor


OsmoOkno Kranj 2017

V dneh med 7. do 16. septembrom 2017 je v Prešernovi hiši v Kranju, Prešernova ulica 7 potekala mednarodna specializirana dvoletna enovitrinska razstava OsmoOkno Kranj 2017.

Sodniško poročilo
Palmares po tekmovalnih razredih

Sodniško poročilo

Specializirano filatelistično razstavo z mednarodno udeležbo OsmoOkno Kranj 2017, ki deluje tudi pod pokroviteljstvom delovne skupnosti Alpe Jadran Filatelija, je organizirala Filatelistična zveza Slovenije. Razstave tretjega ranga se je udeležilo devet držav, ki so skupno predstavile 52 eksponatov, od katerih 50 v tekmovalnem delu in dva v častnem razredu.

Trije eksponati so bili v interesu razstavljavcev prestavljeni v drug razred od prijavljenega in v njem ocenjeni: eksponat št. 1 iz tradicionalnega razreda v razred poštne zgodovine; eksponat št. 24 iz tematskega razreda v razred razglednic; eksponat št. 17 iz razreda poštnih celin v častni razred. En eksponat ni bil razstavljen.

Tekmovalni eksponati so bili torej tako razdeljeni:


Tradicionalna filatelija 5 Maksimafilija 1
Poštna zgodovina 14 Fiskalna filatelija 1
Poštne celine 3 Mladinski A razred 2
Tematska filatelija 16 Razglednice 8

Sodniško ekipo, ki jo je imenovala FZS, so sestavljali:

 • Peter Suhadolc, predsednik, ki je nadomestil obolelega Mihaela Focka,
 • Igor Pirc, član in
 • Veselko Guštin, član.

Ekipa je delovala složno in ocene dodelila soglasno.
Skupno je podelila:

 • 25 zlatih,
 • 21 pozlačenih in
 • 4 srebrne medalje.


Sodniki se zahvaljujemo vsem razstavljavcem za njihovo udeležbo in čestitamo za prikazane zelo kakovostne eksponate. Kot predsednik sodniške ekipe bi se rad zahvalil obema članoma za odlično sodelovanje in za njuno požrtvovalno delo. Zahvala pa naj gre predvsem Mihaelu Focku in Igorju Pircu, ki sta delovala kot operativna organizatorja razstave in vanjo vložila mnogo truda ter Gorenjskemu muzeju, ki od vsega začetka gosti to razstavo in je letos dal na razpolago prostore Prešernove hiše.

Vsem razstavljavcem in obiskovalcem, ki si boste razstavo ogledali, pa želim obilo lepih trenutkov. Nasvidenje na DevetemOknu leta 2019!

Peter Suhadolc,
predsednik sodniške ekipe na razstavi OsmoOkno Kranj 2017BÉLYEGVILÁG, Oktober 2017

Pozabljena sončna očala dobite na Zvezi FZS po predhodnem dogovoru - tel 041 683 470


POSEBNA PRAVILA ZA OCENJEVANJE EKSPONATOV MAKSIMAFILIJE

V zavihku »STATUT, PRAVILNIKI, ZAPISNIKI, OBRAZCI« je objavljen slovenski prevod Posebnih pravil za ocenjevanje eksponatov maksimafilije. To je koristen pripomoček za vse, ki pripravljate razstavne zbirke iz tega področja za razstavo na Ravnah marca prihodnje leto, kakor tudi za vse ostale zbiralce in razstavljavce tega materiala.


V Ljubljani prva najsodobnejša samopostrežna enota PS 24/7 na prostem

Pošta Slovenije je v Ljubljani, na parkirišču trgovine Lidl v nakupovalnem središču Rudnik, v uporabo predala prvo najsodobnejšo samopostrežno enoto PS 24/7 na prostem. Samopostrežna enota na prostem strankam 24 ur na dan, vse dni v letu, omogoča preprost dostop do izbranih poštnih in bančnih storitev, kjer je strankam poleg PS paketomata na voljo tudi bankomat Nove KBM ter avtomat z izbranimi izdelki Lekarn Ljubljana. Samopostrežna enota na prostem predstavlja nadgradnjo samopostrežne POŠTE 24/7, ki je lanskega decembra zaživela v prostorih pošte 1101 Ljubljana. V prihodnje Pošta Slovenije načrtuje postavitev samostojnih samopostrežnih enot v vseh večjih mestih po Sloveniji, in sicer na lažje dostopnih lokacijah, s 24-urnim dostopom in večjo frekvenco obiskovalcev. Do konca leta 2021 jih bodo predvidoma odprli 20. Prvi so samopostrežno enoto PS 24/7 preizkusili generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak in član poslovodstva mag. Andrej Rihter, predsednik uprave Nove KBM John Denhof, direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej in predstavnica Lidla Slovenija Tina Cipot.

Prva najsodobnejša samopostrežna enota PS 24/7 na prostem, skupaj s samopostrežno POŠTO 24/7 ter mrežo 24 sodobnih paketomatov v večjih mestih po Sloveniji in možnostjo oddaje pošiljk prek spletne aplikacije PS Pošlji paket, predstavlja pomemben del obstoječe razvejane mreže klasičnih poštnih enot. S sodobno obliko in zanimivo ponudbo, predvsem pa učinkovito in hitro storitvijo ter enostavno »non-stop« dostopnostjo pomeni nov mejnik v razvoju in delovanju Pošte Slovenije kot Pošte prihodnosti.

»Razvejana mreža pošt je ena od naših glavnih konkurenčnih prednosti, hkrati pa predstavlja velik izziv. Spreminjajoče se navade strank in razvoj informacijske tehnologije namreč vodijo tudi k zmanjševanju povpraševanja po nekaterih storitvah, ki jih nudimo in k manjšemu obisku pošt. Zato se Pošta Slovenije spreminja in uvaja nove oblike dostopnosti. Eno od najnovejših možnosti za zagotavljanje večje dostopnosti in učinkovitega servisa tako predstavlja najsodobnejša samopostrežna enota PS 24/7. Z njo nagovarjamo napredne uporabnike poštnih storitev, ki iščejo hitre in avtomatizirane rešitve na preprosto dostopnih lokacijah in so na razpolago v vsakem trenutku,« je izpostavil generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak.

Samopostrežno enoto Pošte Slovenije PS 24/7 v Ljubljani sestavljajo med seboj povezani avtomati, ki strankam omogočajo različne storitve. Stranke lahko oddajo navadne pisemske pošiljke, kupijo različne kuverte in paketno embalažo, dopisnice, razglednice, poštne znamke ter druge izdelke iz prodajnega avtomata. Na paketomatu lahko preprosto sprejemajo in oddajajo paketne pošiljke, na bankomatu Nove KBM pa položijo ali dvignejo gotovino ter plačajo položnice. Na avtomatu Lekarne Ljubljana lahko izvedejo nakup izbranih izdelkov. Njena posebnost je tudi konstrukcija, saj omogoča premik na drugo lokacijo in prilagoditev storitev potrebam uporabnikov na novi lokaciji.

Pošta Slovenije želi ostati vodilni izvajalec poštnih, logističnih in IT-storitev. Zato sledi globalnemu poštnemu in logističnemu razvoju ter v svojem delovanju in v odnosu do strank izvaja potrebne spremembe. Tako z novostmi, ki jih uvaja, stopa korak bliže željam in potrebam strank, predvsem glede dostopnosti do storitev.


Razstava MULTILATERALE 2017, s'Hertogenbosch, Nizozemska

V kraju 's Hertogenbosch na JZ Nizozemske bo od 25. do 27. avgusta 2017 potekala razstava regiolnane povezave Multilaterale. Slovenski komisar je Peter Suhadolc, sodnik Igor Pirc.

Poročilo komisarja
Več o razstavi: http://multilaterale2017.nl/informationen

Poštni upravi Nizozemske in Luksemburga, kot organizatorja naslednje razstave Multilaterale, sta izdala skupni blok z značilnimi zgradbami vseh dežel udeleženk; za Slovenijo so izbrali Frančiškansko cerkev iz Ljubljane. Posebnost je še blok, kjer je leva znamka ene dežele, desna pa druge.Ob razstavi Multiaterale je potekal tudi sestanek poštnih uprav in filatelističnih zvez te regionalne povezave - Avstrije, Lihtenštajna, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Slovenije in Švice.


Razstava Alpe Jadran Filatelija 2017 - Memmingen, Nemčija

Od 2. do 3. septembra 2017 bo v kraju Memmingen na Bavarskem potekala razstava AJF v rangu I.
Komisar razstave: Alojz Tomc, sodnika pa Peter Suhadolc in Igor Pirc.
VEČ

Slovenski razstavljavci svoj eksponat prijavite našemu komisarju Alojzu Tomcu. V priponki so dokumenti razstave:

Pravila razstave
Prijavnica
Kratek opis eksponata (priporočljivo izpolniti!)
Sprejeti eksponati
Poročilo komisarja


Južna železnica in železnice na Slovenskem - nova knjiga Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Pred kratkim je na trg prišla obsežna in temeljita obravnava prve železnice, ki je na poti med Dunajem in Trstom prečila slovensko ozemlje, tkim. Južne železnice. Avtor Zmago Jelinčič Plemeniti, zbiralec, raziskovalec in publicist je svojo raziskavo in izdelek posvetil njenemu poteku na naših tleh; pri čemer je uporabil mnoge pridobljene podatke kot tudi slikovne ilustracije, vezane na železnice na sploh, posebej pa pri nas.

Poglavja dvojezične knjige (paralelno teče slovensko in nemško besedilo) so:
Južna železnica na Slovenskem
Časovnica dogodkov, povezanih z gradnjo železnic do leta 1858
Zgodovinska tabela otvoritrev do leta 1884
Časovna razpredelnica potovanja z Dunaja do Trsta
Cenika vožnje južne železnice na relaciji Mürzzuschlag-Gradec-Maribor-Celje-Ljubljana za leti 1848 in 1850 preko slovenskega ozemlja
Opis trase železnice čez slovensko ozemlje od Gradca do Trsta
Ambulance na južni železnici
Zgodovinski pregled ob prelomu stoletja
Viri in literatur

Za filateliste, zbiralce žigov potujoče pošte, bo posebej zanimivo poglavje Ambulance na južni železnici, ki ga je strokovno pripravil Janko Štampfl. Knjiga je na voljo pri Založbi Alpemedia po ceni 50 €.

Člani filatelistične zveze imajo pri naročilu ob navedbi imena svojega društva 20 % popust (Naslov za naročanje: scheicher.m@gmail.com).


SEZNANITE SE S PONUDBO KNJIŽNICE FZS IN SI IZPOSOJAJTE KNJIGE ZA SVOJE RAZISKOVANJE!

Na razpolago za izposojo so med drugim naslednji Michel katalogi:

Europa Klassik 1840-1900
Südwesteuropa 2013, 98. izdaja
Südosteuropa 2013, 98. izdaja
Nordeuropa 2013/14, julij 2013 - 98. izdaja
Westeuropa 2013/14, sept. 2013 - 98. izdaja
Osteuropa 2013/14, sept. 2013 - 98. izdaja
Südamerika (A-I) 2013/14 sept. 2013 - 39. izdaja
Südamerika (K-Z) 2013/14 okt. 2013 - 39. izdaja
Ganzsachen Europa do 1960 (West und Ost) - 10. izdaja
Ganzsachen Europa po 1960) (West) - 9. izdaja
Europa West 2013/14
Europa Nord 2013/14
Michel Postgebuehren Handbuch 2004
Michel Ostereich Spezial 2013
Michel Deutschland Spezial 2013 (1849-1945)


Spoštovane obiskovalke in obiskovalci spletne strani Filatelistične zveze Slovenije ter posebej potencialni sodelavci – dopisniki spletne strani!

To jesen smo našo spletno stran oblikovno in vsebinsko osvežili v želji, da bi bila za oko privlačnejša, predvsem pa, da bi nudila poleg osnovnih in trajnih podatkov čimveč tekočih sprotnih informacij v vašo vednost in za uporabo.

Zavedamo se, da dandanes veljajo zahtevna merila in se pričakuje, da je spletna stran skoraj tako ažurna kot časopis dnevnik. Vsak dan ali ob vsakem ponovnem obisku nam mora prinesti kaj novega in koristnega.
Vendar to ne more biti samo plod prizadevnega in ažurnega delovanja urednika spletne strani (in v nadaljevanju njegovega tehničnega sodelavca), pač pa vseh društev, ki v okviru FZS delujejo, pripravljajo srečanja, predavanja, priložnostne izdaje in podobno ter o vsem tem pravočasno posredujejo podatke za objavo na spletni strani! Zanimivi so tudi strokovni članki in poročila o preteklih dogodkih, pa vesti iz tujega izvora.

Zagotavljamo vam, da bomo vsako novico iz našega kroga delovanja, ki jo želite posredovati javnosti, čim hitreje objavili na spletni strani. Rubrike za novice so: koledar dogodkov, novice iz društev, srečanja društev in za najpomembnejše - naslovna domača stran! Objavili bomo tako besedila kot slike.
Vsa sporočila za objavo naslovljajte na e-naslova obeh urednikov spletne strani – Igorja Pirca (ipirc711@gmail.com) in Veni Ferant (veni.ferant@gmail.com).

V pripravi je tudi facebook stran FZS!

Veni Ferant in Igor Pirc


V počastitev letošnjih darov narave - razstava gob in PO ter PPŽ

FD Nova Gorica je z Gobarskim društvom Nova Gorica izdalo priložnostni ovitek z osebno znamko in priložnostnim žigom. Požrtvovalni člani društva bodo v hotelu Sabotin pripravili razstavo gob, ki bo trajala od 9.10.2017, pa do petka 13.10.2017.

Razstava je že dvajseta po vrsti.


Umetnost slikarstva in kiparstva - razstava posvečena Ivanu Groharju

FD Lovro Košir vabi na ogled Filatelistične razstave, ki je postavljena v avli pošte Škofja Loka Frankovo naselje 69 od 25. 9. do 9.10. 2017.

Na razpolago je tudi priložnostni poštni žig.


Svetovna specializirana filatelistična razstava, Bandung

Od 3. do 7. avgusta bo v Bandungu, v Indoneziji svetovna razstava, slovenski komisar dr. Veselko Guštin.

Poročilo
Sprejeti eksponati

Filmske reportaže z razstave Bandung Indonesia World Stamp Exhibition 2017 (posnel Les Glassman): http://www.youtube.com/playlist?list=PLhFhF0KvGfSVIJzjmSRc9bSvE54n89VJI


Predstavitvi priložnostnih poštnih znamk Pošte Slovenije - septembrski sklop

Znamko, posvečeno 500. obletnici začetka reformacije bodo predstavili v petek 29. septembra 2017 ob 11 uri v Evangeličanski cerkvi v Mariboru

Vabilo


Priložnostne znamke iz serije Živalstvo z motivi polonic pa bodo predstavljene ob istem času v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Vabilo


V prihodnje se bodo pripravljavci predstavitev morali dogovoriti za usklajene termine predstavitev.


70 let pariške mirovne pogodbe

Ob podpisu mirovne pogodbe med Italijo in zmagovalkami so ustanovili neodvisno državno entiteto Svobodno tržaško ozemlje (STT). Mirovna pogodba je bila podpisana 10. februarja 1947, v veljavo je stopila 15. septembra 1947, potem ko so Združene države deponirale v Parizu ratificirano pogodbo.

FK Koper bo ob 70 letnici pariške mirovne pogodbe zdal FDC z priložnostnim žigom ter pisemsko ovojnico. Priložnostni poštni žig bo na razpolago od 15.septembra 2017 na pošti Koper 6104.


MEDRUŠTVENA MLADINSKA FILATELISTIČNA RAZSTAVA LOKAFILA 2017

Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka vabi na ogled MEDRUŠTVENE MLADINSKE FILATELISTIČNE RAZSTAVE LOKAFILA 2017, ki bo v vhodni avli Osnovne šole Škofja Loka-Mesto, od 18. do 25. 9. 2017;

Svečano odprtje bo v ponedeljek 18. 9. 2017 ob 18. uri v Osnovni šoli Škofja Loka-Mesto - program odprtja.

Razstava je netekmovalnega značaja. Udeleženci prejmejo diplomo za sodelovanje in priložnostni pisemski ovitek.

O razstavi - KLIKNI TUKAJ


50. mednarodno srečanje filatelistov, numizmatikov in kartofilov

Filatelistično društvo Novo mesto organizira 50. mednarodno srečanje filatelistov, numizmatikov in kartofilov v soboto, 9. septembra 2017 med 8. in 13. uro v avli Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Parkirišče je pred kulturnim centrom ali za glavno pošto na Novem trgu.

Prijazno vabljeni!


Oktobrska razstava v galeriji Družina v Ljubljani

Naš vsestrani raziskovalec in razstavljavec Mihael i. Fock bo v tednu med 2. in 7. oktobrom 2017 v ljubljanski galeriji Družina na Poljanski 2 (vhod s Krekovega trga) postavil na ogled svojo razširjeno zbirko Jeruzalem 1655 - 1948, ki je prejela že tri velike pozlačene medalje.
Otroški delavnici v Celju - Izdelaj svojo poštno znamko

V sklopu razstave Filatelistična dediščina Celja so v Pokrajinskem muzeju Celje v sodelovanju s Filatelističnim in numizmatičnim klubom Celje izvedli dve otroški delavnici z naslovom Izdelaj svojo znamko.

Odziv je bil zelo dober, domišljija mladih ustvarjalcev pa odlična poroča kustos Pokrajinskega muzeja Celje mag. Damir Žerič.


700 LET SODNIH PRAVIC, 65 LET MESTNIH PRAVIC IN 65 LET PREIMENOVANJA: GUTTENSTEIN-GUŠTANJ-​RAVNE NA KOROŠKEM

Primerjava obletnic prvotne omembe posameznih krajev na Koroškem izluži zgodovinska dejstvo, da je sprememba edina stalnica razvoja. Pomembnost naselij se skozi čas spreminja, kot se spreminjajo politični režimi in razvoj tehnologije. In tudi poimenovanja krajev se skladno s tem skozi čas dopolnjujejo in spreminjajo. Oznaka/ime Guttenstein je prvič omenjeno 1248 in se je obdržalo skoraj sedem stoletij, od tega zadnjih štirideset let v dvajsetem stoletju v svojem poslovenjenem zapisu – Guštanj. Leta 1952, ob podelitvi mestnih pravic (12. april), so kraji preimenovali v Ravne na Koroškem, a ne glede na to pa se ljudje še dandanes v vsakdanjih lokalnih pogovorih še zmeraj označujejo kot Gutenštanerji. To ime je pač bilo izvirno in edinstveno - Raven pa je v Sloveniji več – in škoda, da takratna avtoritativna oblast ni preprosto odločila, da so »te« Ravne edinstvene in ostalim zaselkom dodala pripono »na …..« Kraj si je namreč to s svojo pomembnostjo in ekonomsko močjo zaslužil takrat in si to zasluži še danes. In četudi so krajevni grb večkrat preoblikovali, pa je v njem vselej ostalo drevo, razraslo na treh gričkih. Vsak nekaj!

Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem, trojnemu jubileju v trajni zgodovinski spomin, izdalo priložnostno pisemsko ovojnico (KFD 163/2017) in priložnostni poštni žig (23. 8. 2017, 2390 Ravne na Koroškem).

Celoten filatelistični sklop je oblikoval arh. Borut Bončina in njegova predstavitev bo v sredo, 23. avgusta 2017, ob 11.30, v okviru Ravenskih dnevov 2017, na odru na stičišču Trga svobode in Partizanske ulice.

Vzporedno s predstavitvijo pa bo v Avli Mestne hiše Ravne na ogled priložnostna filatelistična razstava na temo ravenskih razglednic skozi čas iz zbirke članice KFD, ga. Andreje Keber. Razstava bo na ogled do 4. septembra 2017 v delovnem času uprave Občine Ravne na Koroškem.

Koroško filatelistično društvo,
zanj Borut Bončina


FILATELISTIČNI RAZSTAVI FIMERA IN FIRAMLA V SOBOTO, 27. MAJA S PODELITVIJO MEDALJ USPEŠNO ZAKLJUČENI


Poročilo sodniških komisij - KLIKNI TUKAJ

Razstavna dejavnost članov Zveze

Šah je namizna taktična igra med dvema igralcema, starejša od 1300 let in domnevno izvira iz Indije. Pravila za igro na kvadratni plošči iz 64 črno-belih polj in poimenovanja šestih, različno močnih in v različne smeri gibajočih se figur, so se tekom časa spreminjala in dopolnjevala.

V Črni na Koroškem je prvo organizirano druženje ob igrah šaha zabeleženo okoli l. 1919, v letu 1927 pa prvič zabeležena ustanovitev Šah kluba Črna., v katerem se je, vse tja do začetka II. svet. vojne, družilo okoli 50 članov. Druženje se je znova zgostilo okoli l. 1967, pa spet uplahnilo vse do marca 1977, ko je bila skupščina Šahovskega kluba Črna, ki se je potem uradno ustanovil 1. decembra 1977. Tekom preteklih devetih desetletij pa v črnjanih ni nikoli ugasnila želja po iskanju vedno novih poti/načinov - zmagati v zgodovinski igri s »šah-matom«.

Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem, dvojnemu jubileju (90 let Šah kluba Črna in 40 let šahovskega kluba Črna na Koroškem) v trajni zgodovinski spomin, izdalo priložnostni filatelističen sklop, ki ga sestavljajo: priložnostno pisemsko ovojnico (KFD 161/2017), razglednico/makismum karto (KFD 162/2017), osebno poštno znamko (nominala B) in priložnostni poštni žig (12. 8. 2017, 2393 Črna na Koroškem).
Celoten filatelistični sklop je oblikoval arh. Borut Bončina, njegova predstavitev pa bo v soboto, 12. avgusta 2017, ob 9.30 v Avli Kulturnega doma Črna, pospremljena z otvoritvijo priložnostne filatelistične razstave na temo šaha, delo gostujočega filatelista, člana FD Piran, g. Frančka Romiha.

Dan prej, v petek, 11. avgusta 2017 ob 17. uri, pa bo v Avli Kulturnega doma Črna otovoritev razstave »90 let šaha v Črni«, kjer bo na sedmih velikih stenskih panojih v besedi, fotografijah in zgodovinski faksimila ilustrativno prikazan presek devetdesetletnega delovanja šahovskega kluba. Predstavljeno gradivo je plod intenzivnega dela predsednika Šahovskega kluba Črna na Koroškem, g. Mirana Pranjiča, ki ga je v smiselno grafično celoto povezal in oblikoval domačin, Peter Močnik.

Istočasno bo v soboto, 12. avgusta 2017, od 11. ure nadalje, v prostorih Dvorane Kulturnega doma Ćrna potekal ekipni hitropotezni šahovski turnir, ki se bo igral po pravilih FIDE za hitropotezni šah, predvidoma po švicarskem sistemu.

Koroško filatelistično ruštvo,
zanj Borut Bončina, arhitekt"


JE KOROŠKA DEŽELA NA »NAPAČNI« STRANI ALP?! TRETJA OBLETNICA MLADINSKE INICIATIVE ZA 3. RAZVOJNO OS

V petek, 14. julija 2017 je želelo Koroško filatelistično društvo v partnerstvu z Mladinskim svetom Ravne na pošti 2390 Ravne na Koroškem ob 3. obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os, edine civilne iniciative v Sloveniji, ki se zavzema za izgradnjo hitre ceste med Holmcem in Vinico, poleg rednega poštnega žiga na pošti 2390 Ravne na Koroškem, uporabljati tudi priložnostni poštni žig »HOČ'MO CESTO«. Žal je pristojna služba Pošte Slovenije ocenila, da ima zahteva »izpostavljeno politično konotacijo« in ni izdalo dovolilo za uporabo takšnega žiga.

Koroško filatelistično društvo je, ne glede na odločitev Pošte Slovenije glede priložnostnega poštnega žiga, v sodelovanju z Mladinskim svetom Ravne, jubileju v spomin, izdalo priložnostno pisemsko ovojnico KFD (159/2017) in vložek/spominsko razglednico (kfd 160/2017).

Istega dne začenja Koroško filatelistično društvo s pobudo za več(deset)letna vsesplošno akcijo opremljanja poštnih pošiljk iz Koroške z dodatnim, enovito oblikovanim (t.i. »rdečim«) osebnim žigom, kot podporo pobudi »HOČ'MO CESTO« in kot obliko državljanske samo-organiziranosti in socialne angažiranosti.

KFD

Hočemo cesto - Objava za medije
Priložnostna ovojnica


50 let slovenske policije

Slovenska policija praznuje 50 let ustanovitve: pomorska ter letalska.
FK Koper je ob tem dogodku izdal osebno znamko, maksimum karto ter priložnostni poštni žig. Vse skupaj je v darilni mapici. Vrednost obeh mapic skupaj je 10,00 eur.

Poštna žiga bosta na razpolago od 12. 7. 2017 na pošti 6104 Koper.
VEČ KLIKNI TUKAJ
Informacije lahko dobite na mejlu: mitja_pelicon@t-2.net in pgroselj2@gmail.com


Društvo veteranov Sever gre na Triglav - dvaintridesetič

Društvo veteranov - Sever severne Primorske je ob 32. pohodu na Triglav, tretjem pohodu Cerje - Triglav in ob 70. obletnici Nove Gorice je skupaj s Filatelističnim društvom Nova Gorica, izdalo spominski ovitek z motivom Aljaževega stolpa tako v poštnem žigu, kot na ovojnici. Ob prihodu na vrh Triglava pa se prileže počitek, kar prikazuje slika dveh planincev ob Aljaževem stolpu.

Več na marjan_malic@gmail.com


V Mariboru vse v pričakovanju 25. festivala Lent

Filatelistično društvo Maribor je ob 25. festivalu Lent pripravilo priložnostni ovitek.

Naročiti ga je mogoče po e-pošti na naslov: bojan.bracic@triera.net.


Lov na filatelista - tokrat v Celju

V soboto, 17. junija 2017, smo v celjski osnovni šoli Frana Kranjca in njeni okolici izpeljali interaktivno igro Lov na filatelista. V igri, ki je nastala po ideji Staše Bračič, so sodelovale štiri ekipe iz filatelističnih krožkov na treh osnovnih šolah. Najbolj so se izkazale članice ekipe iz II. OŠ Celje. Kot rezultat igre je vsaka ekipa ustvarila zanimiv filatelistični eksponat na 12 listih, ki so ga na koncu vse ekipe odnesle na svoje šole. Vsi sodelujoči so bili nad igro tako navdušeni, da so se po zaključku dogovorili o ponovni izvedbi te oblike interaktivne igre, ki jo bo gostila II. OŠ Celje. Več o sami igri in dogajanju v Celju bo objavljeno v jesenski številki Nove filatelije.
Nujno obvestilo za naročnike PO ladje Maribor (se zgodi)

Spoštovani naročniki priložnostnega ovitka z ladjo Maribor, ki ga je izdalo FD Maribor. Ovitek ste naročili in plačali na predstavitvi znamke v Mariboru. Staša mi je vse korektno predala, jaz pa sem spisek »strokovno spravil« in ga enostavno ne najdem, zato vam naročenih in plačanih PO ne morem poslati. Staša se nekaj imen sicer spomni, toda žal ne vseh.

Vse, ki ste naročili in plačali omenjeni PO, prosim, da se mi javite na enega od zapisanih kontaktov, da bom lahko zadevo čimprej uredil:

Bojan BRAČIČ
Stantetova 6, SI 2000 Maribor
Slovenija
Tel.: ++386 41 410 398
e-naslov: bojan.bracic@triera.net


Letni zbor članov Filatelistične zveze Slovenije

Se bo pričel v soboto, 20. maja 2017 ob 10. uri v veliki dvorani v četrtem nadstropju Pošte Ljubljana 1, vhod Čopova 11.

Dnevni red - KLIKNI TUKAJ
Pravilnik o priznanjih FZS
Pravilnik ocenjevanje društev70-letnica poklicnega gasilstva na Ravnah na Koroškem - petek, 16. junij 2017

KFD Ravne obvešča, da bo v počastitev 70-letnice poklicnega gasilstva na Ravnah na Koroškem v petek, 16. Junija 2017 na pošti 2390 Ravne na Koroškem poleg rednega poštnega žiga v uporabi tudi priložnostni poštni žig, ki bo širnemu svetu oznanjal, da na Koroškem že od leta 1947 na naša življenja pazijo tudi poklicni gasilci. V sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom (KFD) pa je bila izdana tudi priložnostna pisemska ovojnica (KFD 158/2017).

Istega dne bo ob 17. uri v prostorih Kulturnega centra Ravne (Gledališka pot, 2390 Ravne na Koroškem) svečana proslava, katere slavnostni govornik bo g. Darko But, generalni direktor uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Kulturni program soustvarjajo pevski zbor PGD Ravne na Koroškem, Pihalni orkester železarjev Ravne, Ditka in Gorazd Čepin ter Milan Kamnik.

Koroški gasilski zavod bo v sredo, 14. junija ob 17. uri, pred in na stavbi TUŠ Supermarket Ravne na Koroškem platinasti obletnici v čast izvedel javni prikaz gasilsko-reševalne vaje.

Posodobila se je tudi celostna grafična podoba KGZ. Motivno je logotip zajet v osrednje (rdeče-rumeno) ognjišče na sinji podlogi, opasano z vencem dvanajstih (zelenih) lipovih listov, ki jih na zgornjih vogalih in na spodnjem robu zamejujejo tri rdeče plamenice. Tako je simbolno zarisano delovanje koroških poklicnih gasilcev, ki bdijo v dvanajstih koroških občinah, razpetih v treh dolinah, a vselej čuvarji doma/ognjišča. In zmeraj se zavedajo, da ima ogenj dva obraza – eden nam osvetljuje življenje in ga podžiga, drugi nas zamori, umori in počrni vsakdan.

Visoka obletnica je zabeležena tudi v izdanem zborniku »1947-Koroški gasilski zavod, Ravne na koroškem – 2017: Sedemdeset let bdimo, rešujemo in gasimo«, ki opisuje in skozi foto-arhiv tudi ilustrira teh sedem desetletij delovanja. Bilten je je oplemeniten s ploščkom (CD), na katerem je Milan Kamnik, koroška in slovenska kantavtorska legenda, Gasilcem v poklon posnel avtorsko ubesedeno in uglasbeno pesem, ki z biltenom deli tudi naslov.

Avtor nove celostne grafične podloge KGZ in filatelističnega sklopa je arh. Borut Bončina.

Vljudno vabljeni na vse prireditev!

Koroški gasilski zavod,
zanj Borut Bončina


VRTNICE v Radomljah

Ob Regionalnem kongresu Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo potekal od 11. do 14. junija 2017 v Ljubljani in Volčjem Potoku, smo v Filatelističnem društvu Ivan Vavpotič Kamnik pripravili priložnostni poštni žig, osebno znamko in MC. Priložnostni žig bo na voljo na pošti Radomlje od 14. junija 2017 dalje.

Društvene izdaje lahko naročite na: miran.jereb@gmail.com ali fdkamnik@gmail.com


Društvo zbiralcev Ajdovščina-Nova Gorica ob 300-letnici kronanja Marijine milostne podobe na Sveti Gori

Leta 1544 so na Skalnici dokončali novo cerkev, ki ji je ob posvečenju oglejski patriarh M. Grimani podaril oltarno sliko, Marijino podobo z detetom. Avtorstvo slike pripisujejo beneškemu slikarju Jacopu Palmi st..

6. junija 1717 so na Travniku v Gorici podobo kronali in sicer kot drugo podobo izven italijanskih dežel (prva je bila kronana trsatska, tretja pa čenstohovska Marijina podoba). Ta dogodek je za takratne prebivalce Goriške, Furlanije, Soške in Vipavske doline ter širše okolice pomenil upanje v boljše in lepše življenje.Tri leta prej je tedanja oblast na tem trgu usmrtila voditelje velikega tolminskega punta. Hude naravne nesreče in novi davki so prebivalce potiskali v vedno večjo revščino. Kronanja se je udeležilo več deset tisoč ljudi. In to odlikovanje je svetogorsko romarsko pot uvrstilo med tedanje najbolj znamenite božje poti.

Ob 300. obletnici tega dogodka smo v Društvu zbiralcev Ajdovščina - Nova Gorica pripravili priložnostni poštni žig in MC. V cerkvi na Sveti Gori smo postavili filatelistično in kartofilsko razstavo, ki prikazuje zgodovino svetišča in Marijine podobe. Razstava bo postavljena do 25. junija 2017, ko bo na Sveti Gori potekala slavnost ob tem dogodku.
Društveno izdajo lahko naročite na: ales.brecelj1@siol.net.


Ob 50-letnici PD Žalec nov priložnostni poštni žig in osebna znamka

Dogodek bo v petek, 9. junija od 8. do 15. ure.
Filatelistična in kartofilska razstava ob 70. obletnici Nove Gorice

Bo svečano odprta v petek, 26. maja 2017 ob 18. uri v avli Mestne občine Nova Gorica. "Zgradili naj bi nekaj velikega, lepega in ponosnega, nekaj , kar bi sijalo preko meje ..."" je zapisal projektant prof. ing. Edverd Ravnikar v prispevku o Novi Gorici. Na ozemlju današnje Nove Gorice se je pred začetkom gradnje nahajalo novo goriško pokopališče. Do njega je vodila cesta mimo ene izmed mnogih goriških opekarn. Na mokrotnih travnikih ob potoku Koren je bilo nekaj samotnih kmetij.

Razstavljene bodo razglednice Nove Gorice, železniške postaje, starega pokopališča, samostana Kostanjevica - Kapela in svete Katarina - gostišča Kekec.
Razstava je odprta do 4.6.2017.
Vljudno vabljeni

Več - KLIKNI TUKAJ

Ovojnica s priložnostnim žigom (naročila na e-naslovu marjan.malic@gmail.com)


FD Slovenj Gradec v sodelovanju z občino Slovenj Gradec in v počastitev 750-letnice prve omembe mesta Slovenj Gradec

Izdaja 22. maja 2017 priložnostni ovitek in priložnostni poštni žig ter tudi osebno znamko. Več informacij: tajnik FD SG Danilo Goljat (danilo.goljat@telemach.net)


Letos Luka Koper praznuje 60 let - FK Koper pripravil priložnostni poštni žig in MC z osebno znamko

Žig bo na razpolago na pošti 6104 Koper od 23.5.2017 dalje. Že 20.5.2017 ima Luka Koper dan odprtih vrat. Na Ukmarjevem trgu se bo veliko dogajalo. Info: 041 711 578 Pelicon Mitja.

Vabljeni!

Luka Koper razglednicaKako napišem pismo - delavnica za zimske počitnice

V sredo 1. marca na OŠ Prežihovega Voranca in v petek, 3. marca na OŠ Danile Kumar sta Veselko Guštin in Igor Pirc pripravila zimsko-počitniško delavnico za ljubljanske šolarje od prvega do petega razreda. Predstavila sta, kaj vse je filatelija, kaj in kako se zbira, kaj ne smemo (npr. rezati znamke z razglednic ali lepih pisem) ter, kako odlepimo in posušimov topli vodi namočene žigosane znamke.

Potem pa so prisotni dobili papir, kuverte in znamke ter so napisali pismo svojim domačim ali komu drugemu, po želji. Naučili so se, kako se napiše pismo in naslov na kuverto in kje se prilepi znamka. Pisma sta potem oddala v bližnji nabiralnik.
Društvo zbirateljev Pomurja - Lindva prireja VIII. mednarodno srečanje

Zbirateljev Hrvaške, Madžarske in Slovenijev v avli Gledališke in koncertne dvorane, Trg Györgya Zale 1, v Lendavi, v centru mesta in sicer v soboto dne 10.06.2017

Več - KLIKNI TUKAJ
Plakat srečanja - KLIKNI TUKAJ


Vabljeni na odprtje filatelističnih razstav FIMERA in FIRAMLA

Ki ga bo spremljala tudi predstavitev majskega sklopa priložnostnih poštnih znamk Pošte Slovenije. Trbovlje, Delavski dom, četrtek, 25. maja 2017 ob 17. uri.

Vljudno vabljeni - VEČ KLIKNI TUKAJMeddruštveni razstavi FIMERA in FIRAMLA vabita maja v Trbovlje

Filatelistično društvo Trbovlje ob podpori FZS objavlja Pravila za letošnji meddruštveni razstavi za odrasle (FIMERA) in mladino (FIRAMLA). Razstavi bosta na ogled od srede, 24. maja 2017, do sobote, 27. maja 2017 v veliki avli Delavskega doma Trbovlje.

Razstavljavke in razstavljavci, ne čakajte na maj in čimprej prijavite vaše nove ali prenovljene zbirke! Trbovlje vas pričakujejo!

Pravilnik razstave FIMERA
Prijavnica za razstavo FIMERA
Pravilnik razstave FIRAMLA
Prijavnica za razstavo FIRAMLA


Svečana predstavitev znamke iz serije Slovenske ladje bo na kontinentu

Predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Slovenske ladje - tovorna ladja Maribor bo v Mariboru, v viteški dvorani pokrajinskega muzeja v petek, 26. maja 2017 ob 11. uri.

Predstavitev znamke z ladjo Maribor bo 26. maja 2017, ob 11.00 v viteški dvorani mariborskega gradu.
Ker bo žig prvega dne v Piranu, smo v FD Maribor pripravili svoj PPŽ. Ob tem bomo izdali tudi priložnostni ovitek (PO).
Interesenti lahko PO z omenjenim PPŽ naročijo na naslov: milko.linec@gmail.com
Vljudno vabljeni - VEČ KLIKNI TUKAJČetrti festival solzic - Kotlje 2017

Vabljeni v Kotlje, kjer bo 20. maja odprtje filatelistične razstave, pripravljen pa tudi priložnostni poštni žig - oboje na pošti 2394 Kotlje. Razstava bo odprta do 30. maja 2017.

Prijazno vabljeni. Več o dogodku.BORIS BENČIČ & DUŠAN MILAVEC

Otvoritve razstav, projekcije - 12. maj 2017 ob 18.00, več lokacij.
Letos bi izolski umetnik Boris Benčič praznoval 60. rojstni dan. Našega »enfante terrible-a« se bomo spomnili s tremi razstavami in filmom.

Program:
Galerija Insula, ob 19.30 – otvoritev razstave Benčičevih risb ter slik, ki jih je ustvaril za film in gledališče
Galerija Alga, ob 20.00 – otvoritev razstave o prejemniku nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, Benčičevem prijatelju in sodelavcu, scenografu Dušanu Milavcu
Plac Izolanov, ob 20.30 – otvoritev razstave plakatov Borisa Benčiča
Art kino Odeon Izola, ob 21.00 – film: Srčna dama (scenografija Dušan Milavec, likovna dela Boris Benčič), predfilm: Scenograf Dušan Milavec
Org.: CKŠP Izola, Galerija Insula, Društvo Izolani
Filatelisti bomo dogodek obeležili z izdajo maksimum karte (MC), osebno znamko in priložnostnim poštnim žigom avtoportreta z naslovom ŠČIPALKE.
Zainteresirani lahko MC naročijo na email goin18@siol.net ali na tel. 041 614 390 Gorazd

Boris Benčič ŠČIPALKE
Boris Benčič MC


300 let od rojstva Marije Terezije - skupna izdaja petih poštnih uprav

Poleg slovenske pošte bodo posvetile priložnostno poštno znamko avstrijski cesarici tudi pošte Hrvaške, Ukrajine, Madžarske in Avstrije. V prostorih avstrijske filatelistične zveze na Dunaju bo v petek, 12. maja ob 18. uri ob udeležbi predstavnikov vseh omenjenih držav svečana predstavitev vseh petih izdaj.

Avtorica skupne izdaje je slovenska oblikovalka Svetlana Milijaševič, kajti predlog za skupno izdajo je dala Pošta Slovenije.


BLOKE - ZIBELKA SLOVENSKEGA JADRALNEGA LETALSTVA - NEDELJA, 23. APRIL 2017

V nedeljo bo v večnamenski dvorani nad knjižnico v Novi vasi na Blokah 4a potekalo od 15. ure dalje več dogodkov, ki jih bo spremljala filatelistična razstava o letalstvu znanega filatelista in razstavljavca Toneta Petka, priložnostni poštni žig, razglednica in osebna znamka (izpostavljeno poštno okence pošte) in poklon Letečemu Kranjcu Ludviku Stariču. Več na http://www.napovednik.com/dogodek415881_kdor_visoko_leta_je_pilot

Naročila in informacije Martina Hribar, Ravne na Blokah 12, 1385 Nova vas, gsm 051-228-575


FND Piran pripravil priložnostno izdajo, posvečeno rojaku-letalcu Ivanu Vidmarju

Ivan (Gianni, Johann) Vidmar (Widmer, Widmar) se je rodil 25. aprila 1892 v Trstu. Ko še ni bil star 12 let, sta brata Wright prvič poletela. Ko sta v letih 1908 in 1909 brata Wright letela v Evropi in je Louis Bleriot 25. julija 1909 preletel Rokavski preliv, je bil Vidmar star komaj 17 let. V začetku leta 1911 se je v Pordenonu usposabljal za pilota in 30. maja 1911, star 19 let, opravil pilotski izpit. Za Zablatnikom je drugi diplomirani pilot slovenskega rodu. Samo dva meseca kasneje, točneje 23. julija, je prvi preletel Jadransko morje med Gradežem in Trstom. Ko se je dvignil v zrak in zaokrožil nad Gradežem, se je usmeril na drugo stran zaliva. Šele ko se je pred njim pokazal Piran namesto Trsta, je ugotovil napako in se vzdolž obale usmeril proti Trstu. Tako so Pirančani zaradi spleta naključij prej videli letalo kot Ljubljančani. Vidmar je Ljubljano kot prvi preletel šele leto kasneje. Ko so 25. aprila 1912 blagoslavljali zvonik sv. Marka v Benetkah, je Vidmar poletel iz Trsta v Benetke. Sandi Sitar je v knjigi Letalstvo in Slovenci zapisal, da je na tem poletu s seboj ponesel pošto. To bi pomenilo začetek naše letalske pošte. Po pisanju tržaške Edinosti naj bi letel na višini 2000 metrov.

16. aprila 1913 je Vidmar izpeljal nov podvig. Kot prvi pilot je pristal na gori Monte Carlo v San Marinu. Pred tem se je dvignil do višine 1600 metrov. Še istega leta so na gori postavili pet metrski spomenik z obeležjem. Ob stoletnici pa je dobil znamko. San Marinčani slavijo tako pristanek na gorski planoti kot višinski rekord.

Na začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran v Avstro-Ogrsko vojsko, vendar je kmalu prebegnil k Italijanom. V vojnih spopadih ni sodeloval, ker mu Italijani niso zaupali. Po vojni je učil v pilotski šoli in kasneje načeloval hidroplanskemu letališču v Portorožu. Služboval je le v civilnem letalstvu. Po vojni tudi ni imel kakšnih posebnih dosežkov.

Ilustracija žiga: silhueta Pirana in letalo Bleriot. Ovitek: letalski miting v Žavljah in znamka San Marina.


FD Lovro Košir iz Škofje Loke - poklon mojstrici klekljanja Ivi Sobočan

29. 4. Po sledeh čipke Ive Sobočan. Prireditev ob prazniku klekljarstva v Železnikih.
Čipko na znamki je sklekljala Iva Sobočan, mojstrica klekljanja iz Žirov.
V svet klekljanja je vstopila pri rosnih petih letih, ob vstopu v osnovno šolo je začela obiskovati tudi čipkarsko šolo. Že v mladosti je s klekljanjem prispevala k družinskim prihodkom. Tudi ko se je poročila in si ustvarila družino, je klekljanje ostalo pomemben del njenega življenja. Najraje je klekljala zahtevne čipke iz najtanjših sukancev in bila vedno na preži za novimi vzorci, ki bi ji predstavljali zadosten ustvarjalni izziv.

Zato ji je zadnja leta posebno zadovoljstvo prinašalo ustvarjanje z vnukom Urhom Sobočanom, oblikovalcem in ilustratorjem. S svojim vrhunskim klekljarskim znanjem je Urhove ilustracije uspešno prenašala v čipke. Svojo ljubezen do čipk je prenesla tudi na vnukinjo Tajdo, ki jo je naučila klekljati.

Pesem Ivinih klekljev je potihnila januarja 2015, zato na žalost ni doživela objave svoje čipke na poštni znamki, posvečeni 17. svetovnemu čipkarskemu kongresu Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA. Vendar ni nobenega dvoma, da bi bila na to zelo ponosna.


4. ISTRSKI MARATON – MARATONA ISTRIANA

Član Filatelističnega kluba Koper g. Budal Gorazd je v sodelovanju z glavnim pokroviteljem 4. Istrskega maratona – Maratona Istriana banko SANPAOLO INTESA BANK pripravil šest priložnostnih poštnih žigov, ki ponazarjajo letošnjo traso Istrskega maratona in sicer:
6104 Koper/Capodistria,
6310 Izola/Isola,
6330 Piran/Pirano,
6322 Portorož/Portorose in nazaj
6311 Izola/Isola.

Istrskemu maratona se je letos priključila tudi novo ustanovljena Občina Ankaran in zato sem tudi za Ankaran pripravil priložnostni poštni žig. To je prvi PPŽ v novoustanovljeni občini.

Posebnost vseh šestih PPŽ, da so oblikovani tako, da skupaj žigosani tvorijo sliko, ki predstavlja Istrski maraton – to je KROŽNI TEK OB MORJU. Predvidevamo, da je to prvi prikaz takšne uporabe PPŽ.

Pripravljena bo kuverta velikosti C5 z odtisnjenimi vsemi šestimi PPŽ in šest razglednic, ki jih je izbral pokrovitelj s posameznimi PPŽ. Vse pripravljene izdaje bodo opremljene s osebno poštno znamko in bodo na razpolago na prireditvenem prostoru.

Na dan dogodka, v nedeljo, 9. aprila 2017, bo med 9. in 11. uro vseh šest priložnostnih poštnih žigov v uporabi na izpostavljenem poštnem okencu filatelistične pošte 6104 Koper/Capodistria na Ukmarjevem trgu v Kopru, od 10. aprila pa bodo žigi v uporabi na pripadajočih poštah. Obveščam filateliste, da bo na razpolago na ta dan samo dnevni žig izpostavljene pošte 6104 Koper/Capodistria. Organizator pripravlja tudi prenos spominskih izdaj po trasi maratona zato Vam objavljam e-mail za naročila goin18@siol.net.


FD Ljubljana je izdalo XXVII številko Filatelističnega Zbornika

FD Ljubljana je izdalo že XXVII številko Filatelističnega Zbornika, tokrat kar na 205 straneh. V njej najdemo prispevke uveljavljenih in novih avtorjev: dr. Ivana Turka, Franca Klemenčiča, dr. Janka Tavzesa, Vida Žiberne, dr. Veselka Guština, mag. Boštjana Petauerja in dr. Andreja Alujeviča. Iz vsebine: Označba ur na odtisih poštnih žigov na slovenskem ozemlju, Verigarji-tipične napake na znamki za eno krono, Zgodovina slovenske poštne znamke, Ponaredki, kupljeni na svetovnem spletu Redki ovitki prvega dne pri priložnostnih izdajah povojne Jugoslavije, Ob 25. obletnici prvih rednih znamk v samostojni Sloveniji, priložnostni žigi in pogodbene pošte 2016 ter še precej drugega.

Več o vsebini zbornika v rubriki spodaj: Priložnostne izdaje in publikacije na zalogi


Poštno-filatelistična zbirka v Muzeju nordijskih športov bo pred marčevskimi poleti v Planici bistveno razširjena

V okviru projektne skupine Zavoda Planica, Pošte Slovenije in Filatelistične zveze Slovenije je pod strokovnim delom Toneta Petka nastal drugi del razstavne zbirke na temo skokov in poletov v Planici. Prvi del zbirke, ki je bil postavljen decembra 2015, je predstavil vse izdaje znamk, ovitkov in priložnostnih žigov s to tematiko Pošte Jugoslavije in Pošte Slovenije.

V nadaljevanju je naš kolega Tone Petek zbral vse tematske izdaje dežel, katerih tekmovalci so kdaj koli nastopali v Planici. Teh dežel je 34 (!), tematske znamke pa jih je izdalo dvaintrideset. Nobene znamke nista le izdali Kitajska in Švica.

Tretji del razstavne zbirke, ki je še v pripravi, pa bo posvečen izdajam dežel, ki ne s Planico, praviloma pa sploh ne z zimskimi športi, nimajo kaj dosti skupnega. Vendar pa bo tudi to zanimiva popestritev ogleda za obiskovalce.


Filatelistična dediščina Celja

Pokrajinski muzej Celje ter Filatelistični in numizmatični klub Celje vabita na otvoritev razstave FILATELISTIČNA DEDIŠČINA CELJA.
Otvoritev bo v četrtek, 13.4.2017, ob 18.00 v Pokrajinskem muzeju Celje, razstavišče Knežji dvor, Trg Celjskih knezov 8.

Več o dogodku klikni tukaj


Vabljeni.


Vzporedni sklop izdaji PS "Turizem: Rudnik v Mežici, evropska destinacija odličnosti"

Koroško filatelistično društvo se veseli, da je Pošta Slovenija počastila odlično preoblikovanje nekdanjega Rudnika svinca in cinka Mežica v izjemen Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece in bo v ta namen izdalo priložnostno poštno znamko, ovitek prvega dne in poštni žig prvega dne. Ponosen na svojo okolico se KFD pridružuje čestitkam vsem ustvarjalcem te ponovne rabe (re-use) nekdaj umazane industrije in pretvorbi v "zeleni" izdelek in jih časti z priložnostno poštno ovojnico (KFD 154/2017), maksimum-karto (KFD 155/2017) in specialnim žigom, ki bo "spremljal" vse pošiljke iz podzemlja Pece, poslane med 12. in 14. uro v petek, 17. marca 2017, oddane na izpostavljenem okencu pošte 2392 Mežici, postavljenem v vpadniku rudišča Moring (na koti 505,80 m NMV).

Rudnik Mežica - SPREDAJ
Rudnik Mežica - ZADAJ


Ustvarjalen pozdrav, KFD

V petek, 17. marca 2017, bo ob 12. uri v vpadniku rudišča Moring v Rudniku v Mežici predstavitev poštnega sklopa Pošte Slovenije na temi »Turizem« v počastitev Rudnika v Mežici oziroma Podzemlja Pece kot finalista pobude EDEN (European Destination of Exellence – evropska destinacija odličnosti).

Več o počastitvi vzornega projekta mežiške doline v priloženem tekstu v priponki.


Predstavitve marčevskega sklopa priložnostnih poštnih znamk Pošte Slovenije

V sredo, 15. marca 2017 ob 11. uri bo v Botaničnem vrtu predstavitev letošnje serije znamk z motivi rastlinstva - Vrtnice, v petek ob 12. uri pa na Collecti predstavitev celotnega sklopa znamk.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev vrtnic
Vabilo predstavitev znamke iz serije Rastlinstvo - vrtnice
Vabilo COLLECTA 2017 - KLIKNI TUKAJ

Predstavitev znamke Rudnik Mežica iz serije Turizem


Hello everybody, would you like to exchange stamps with me?!

I am a senior philatelist. I am now of age 66 years. Doing a job as a teacher in a private school for senior classes. Teaching Physics, Chemistry and Mathematics. I always wants to live in the world of philately. Philately is my present life. I require some e-mail addresses of some good philatelists to whom, I can send my duplicate items by Air Mail Registered Post for exchange in between. In this way, we can grow our good relations and friendship is always good for better living.
Hope, you can understand my wish and requirements and you may help me in this regard. Expecting with a great hope in favour of me.

Wishing you all the best. With regards


Dilip Kumar Bhattacharya, e-mail: dk241150@gmail.com
House No. 591, Sector - 6, Part -2
Housing Board Colony Dharuhera
District - Rewari Haryana 123 106
India


Znamke kar po sms-u

Doslej so bile znamke le papirnate. Odslej pa lahko v Nemčiji pismo pošljete kar z vrsto številk. Kako to deluje? Čisto preprosto: Odvisno od vrste pošiljke pošljete kratko sporočilo z besedami "Brief" (pismo ) ali "Postkarte" (kartica) na številko 22122. Po nekaj sekundah prejmete že odgovor v obliki sms sporočila na zaslonu mobilnega telefona. Sprejeto, dvanajstmestno številko napišete čitljivo tam, kjer je običajni prostor za navlaženo ali samolepljivo znamko.

Storitev je sicer nekoliko dražja kot je normalna poštna tarifa. Plačilo je sestavni del mesečnega računa za telefon. Ali se bo takšen način plačevanja poštnine uveljavil ali ne, bo pokazal čas. Do tedaj je obisk najbližjega poštnega urada še vedno na izbira. Povzeto po Die Briefmarke

Znamke pa lahko naročite tudi po internetu in si jih stiskate sami - v obliki nalepke


Prevoz pošte po našem morju

Filatelistični klub Koper je v sodelovanjem s Filatelistično-numizmatičnim društvom Piran prvega marca letos organiziral prevoz pošte po morju, kot smo že poročali. Dokaz o prenosu pošte je Zapisnik o izmenjavi pošiljke - Koper – Piran, ki je bil priloga k potovanim pismom po morju.


Pošta Slovenije vabi vse, ki želijo sooblikovati program izdaje znamk za leto 2019

Pošta Slovenije vabi vse, ki želijo sooblikovati program izdaje znamk za leto 2019, da do konca februarja 2017 posredujejo svoje predloge.

VEČ KLIKNI TUKAJ


Prevoz pošte po našem morju

Filatelistični klub Koper v sodelovanjem s Filatelistično-numizmatičnim društvom Piran obuja spomin na ustanovitev Pomorske in trgovske akademije v Semedeli pred 70 leti. V ta namen organizira prevoz pošte po morju. Vse filateliste, ki se ukvarjajo s tematiko pomorstva, poštnih poti ali šolstva vabijo, da si zagotovijo to skupno društveno izdajo. Ko bo ladja izplula, bo prepozno, da si zagotovite primerek za zbirko – cena 2,00 evra.

1. marca 2017 bo vsa pošta prenesena iz pošte Koper v poštni vreči na koprski pomol. Tam bo predana na ladjo, katera bo izplula za Piran. V Piranu bo Mitja Jančar pričakal ladjo z poštno vrečo. Predal jo bo piranski pošti, ki bo prevzem potrdila z žigom. Nato bodo vsa pisma poslana na posamezne naslove.

Če kdo želi naročiti potovano pismo po morju, naj to sporoči organizatorju. Hvala in lep pozdrav Mitja Pelicon (mitja_pelicon@t-2.net)


Regionalno menjalno srečanje z dražbo - Zalaegerszeg, 5. marec 2017

Več o srečanju na www.alpeadria.eu


FD Ljubljana prireja 18. februarja že 126. MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


FD Maribor pripravlja spomladansko mednarodno srečanje 02. aprila

V dvorani Taborka, Gorkega 48 v času od 9.00 do 13.00.


Snežni gradovi kralja Matjaža pod Peco že osemindvajsetič

Prireditev bo v soboto in nedeljo, 28, in 29. januarja na planoti pod Peco, v Črni pa na voljo priložnostna izdaja Koroškega filatelističnega društva (osebna znamka, ovitek, priložnostni žig) in filatelistična razstava Toneta Petka - Miti in legende...

ŽIGI - KLIKNI TUKAJ
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Stoletnica brežiškega potresa na razglednicah

Društvo zbirateljev Verigar je v petek, 27. januarja, na Pošti Slovenije Brežice pripravilo odprtje razstave razglednic ter izdajo priložnostne znamke in priložnostnega žiga ob obeležitvi 100–obletnice potresa v Brežicah, odprtje razstave pa sodi v sklop obeležitev, ki jih pripravljajo v ta namen v Posavskem muzeju Brežice.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Odprtje fotografsko-filatelistične razstave "FOTOGRAFIJA in FILATELIJA: TOMO JESENIČNIK"

bo v ponedeljek, 6. februarja 2017 ob 18. uri v Razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem (na gradu).

Na razstavi bo v avtorski postavitvi Boruta Bončine in Petra Močnika predstavljenih šestdeset Tomovih fotografij, uporabljenih v različnih lokalnih, državnih in mednarodnih filatelističnih projektih med leti 1996 in 2016.

Vabilo - KLIKNI TUKAJ
Mediji - KLIKNI TUKAJ
Mediji pismo - KLIKNI TUKAJ
Znamka in žig - KLIKNI TUKAJ
Spredaj risna stran - KLIKNI TUKAJ


PREDSTAVITEV PRILOŽNOSTNE POŠTNE ZNAMKE JANUARSKEGA IZIDA - LJUBLJANSKI MAGISTRAT

V petek, 27. januarja 2017 bo ob 11. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani slovesna predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Arhitektura na Slovenskem - prenovljeni ljubljanski Magistrat

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ

Vabljeni!


98-letnica prvih slovenskih poštnih znamk - Verigarjev

3. januarja 1919 so prišle v uporabo prve slovenske poštne znamke - Verigarji.

Filatelistična zveza Slovenije pripravlja za stoletnico Verigarjev oktobra 2018 v Muzeju novejše zgodovine Mednarodni simpozij Verigarji 100, Pošta Slovenije bo novembra 2018 izdala priložnostno poštno znamko in Zveza bo marca 2019 pripravila v Kamniku mednarodno razstavo Alpe Jadran Filatelije z razširjeno udeležbo.


Filatelistična razstava ob 75. obletnici Dražgoške bitke in 60- letnici prvega pohoda po stezah partizanske Jelovice

Odprtje bo 8. januarja ob 10. uri, delovalo bo tudi izpostavljeno okence pošte.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ

FD Ljubljana je izdalo novo knjigo dr. Ivana Turka

Knjiga ima naslov: »Splošno predstavljanje zgodovinskih vrst uporabljenega denarja v svetu« V knjigi je na 86 barvno ilustriranih straneh formata A4 avtor obravnava denar, prikazan na poštnih znamkah in sicer blagovni denar, kovanci (stari, srednji in novi vek) ter bankovci. Na razpolago je le še 6 izvodov.

Cena posameznega izvoda je 10 evrov, k čemur je potrebno prišteti še stroške poštnine – 2 evra za navadno pošto in 5 evrov po povzetju po izvodu. V primeru hkratnega naročila več izvodov, vas obvestim o poštnih stroških posebej. Dodatne informacije dobite na naslovu bostjan.petauer@siol.net, kjer lahko knjigo tudi naročite. Glede na majhno število razpoložljivih izvodov vabimo zainteresirane zbiralce k čim prejšnjemu naročilu.


Čestitki se pridružujejo naši člani, zbrani na prednovoletnih srečanjih
Zlata lisica bo in zato je Filatelistično društvo Maribor pripravilo priložnostni poštni žig in razstavo!

FD Maribor je v počastitev tekem za 53. zlato lisico pripravilo priložnostni poštni žig. Ob tem bodo izdali tudi priložnostni ovitek št. 190/2017. Priložnostna razstava bo od 28. decembra 2016 naprej v prostorih pošte 2101 Maribor.

Stiki: bojan.bracic@triera.net


Koroško filatelistično društvo - Božična izdaja - Kotlje

Spet prihaja Božični čas in pred nami je nova tradicionalna že 18 društvena izdaja Božič – Kotlje. Letošnja Božična izdaja zajema priložnostni poštni žig, ki bo v uporabi na pogodbeni pošti 2394 Kotlje v soboto 24.12.2016 in dotisk na kuverti (motiv - sveta družina) z oznako KFD 150/2016.

Filatelistično izdajo dopolnjuje tudi razstava razglednic našega člana Filipa Merkača "slikarja MAKSIM-a GASPARI-ja" - BOŽIČ IN NOVO LETO, ki pa je postavljena na pošti 2390 Ravne na Koroškem zaradi prostorske omejitve pogodbene pošte Kotlje. - več podrobnosti lahko najdete na društveni spletni in facebook strani www.kfd.si, https://www.facebook.com/filatelija/

Člani Koroškega filatelističnega društva vam želimo lepe in mirne prihajajoče praznike ter veliko zdravja in novih zbirateljskih idej v 2017.


Otvoritev parkovnega spomenika generalu, kasnejšemu maršalu Svetozarju Boroeviću pl. Bojni

10.12.2016 ob 11. uri je bila na Prevalu nad Novo Gorico otvoritev parkovnega spomenika generalu in kasneje maršalu Svetozarju Boroeviću pl. Bojna, za vojaške zasluge na frontni liniji ob reki Soči. Pobudo za postavitev je dalo Društvo soška fronta 1915-1917, ki skrbi za ohranjanje spomina na prvo svetovno vojno. Obeležje je finančno podprla Mestna občina Nova Gorica in Ministrstvo za kulturo RS. S tem projektom bo urejena razgledna točka, od koder so vidne pomembne kote soške fronte, kot sta Škabrijel in SvetaGora.

FD Nova Gorica je izdalo MC s priložnostnim žigom, izdajo se lahko naroči na marjan.malic@gmail.com.


Nova izdaja Koroškega filatelističnega društva

Filatelistični priložnostni ovitek številka KFD149/2016 je izdan ob 50. obletnici Osnovne šole Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem.

Motiv solzic (logotip šole) se pojavi v vseh filatelističnih elementih; na osebni poštni znamki, v priložnostnem poštnem žigu in na spominskem ovitku.

Avtorica filatelističnega sklopa je Andreja Keber, prof. razrednega pouka, učiteljica 1.razreda na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Koroško filatelistično društvo bo ob tej priložnosti, v jedilnici Osnovne šole Prežihovega Voranca, pripravilo promocijsko filatelistično razstavo. Predstavljeni bodo eksponati na temo Živalstvo Slovenije, Rastlinstvo Slovenije, Srčki na znamkah in Solzice. Pisan filatelistični material bo poskušal navdušiti kakšnega šolarja, da ga zanese v svet filatelije, mogoče obišče naš klub, kjer mu bomo svetovali in pomagali obogatiti njegovo zbirko. Več o sami izdaji lahko najdete na www.kfd.si


Predstavitev znamke za našo zlato paraolimpijko Veselko Pevec

V Vidmu-Dobrepolje bo v sredo, 7. decembra 2016 ob 11. uri predstavitev znamke z motivom Veselke Pevec, dobitnice zlate paraolimpijske medalje na letošnjih paraolimpijskih igrah.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Novost na spletni strani - najave osebnih znamk

Na željo nekaterih zbiralcev osebnih znamk uvajamo novo rubriko Najave izdaje osebnih znamk; gre za tiste izdaje, ki imajo sporočilno vrednost za širši krog in jih naročnik želi ponuditi javnosti.

Kliknite na okence te rubrike v levem stolpcu in seznanili se boste z najavami.


Razstava Vse države sveta na znamkah na ogled v Ajdovščini

V Mercator centru v Ajdovščini bo do konca leta razstava Aleša Breclja Vse države sveta na znamkah in denarju.
Dobrodošli!

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Poštni miljni kamni na Slovenskem – nova odkritja

V Novi filateliji 1/ 2015 smo poročali o poštnih miljnih kamnih na slovenskih tleh. Miljnike je avstrijska poštna uprava postavljala na vsako poštno miljo na levi strani ceste, gledano od izhodiščne postaje.

Več KLIKNI TUKAJ


Osemnajsti spominski pohod na Krn

Letos FD Nova Gorica obeležuje že osemnajsti spominski pohod na Krn s priložnostno društveno izdajo. Prva svetovna vojna, ki je divjala na soški fronti in je vzela na tisoče življenj Slovencev udeleženih v nepotrebni volni moriji. Znamka v spomin na 100. obletnico konca prve svetovne vojne, na kateri sta lik generala Borojeviča, ki je bil komandant na soškem bojišču in Simon Gregorčič, ki je v pesmi Soči napovedal hude boje in so se z vso krutostjo v resnici bili ob njej. Spominska cirkvica Svetega Duha na Javorci, katero so jo pred sto leti postavili vojaki avstro - ogrski vojski branilcem tolminskega bojišča. Zgrajena je bila v času od 1. marca do 1.novembra, leta 1916. Leta 2007 je bila razglašena kot pomembnejši spomenik I. svetovne vojne na ozemlju republike Slovenije, zato je dobil znak evropske kulturne dediščine.

Priložnostno izdajo se lahko naroči na marjan.malic@gmail.com.


Letošnja razstava Alpe Jadran Fila v Szombathelyju na Madžarskem uspešno izvedena

Uspeh slovenskih razstavljavcev - glej poročilo komisarja razstave

O uspehu vseh razstavljavcev na tej prireditvi delovne skupnosti Alpe Jadran Filatelije kot tudi slikovno gradivo obiščite spletno stran www.alpeadria.eu


Uspešen nastop naših razstavljalcev na Balkanfili 2016 v Tirani, Albanija

Od 5. do 9. maja 2016 je v Tirani potekala razstava regijske skupine BALKANFILA . Slovenski razstavljalci so se dobro odrezali.

Palmares
Poročilo komisarja
Zapisnik sestanka reprezentantov AJF


Pošta Shqiptare je 9.8. 2016 izdala priložnostno poštno znamko, priložnostni ovitek in maksimum karto posvečeno letošnji XVIII. Balkanfili VEČ KLIKNI TUKAJ


Začetki jadralnega letalstva v Celju

Vljudno vabljeni na odprtje razstave ZAČETKI JADRALNEGA LETALSTVA V CELJU, ki bo v torek, 18. oktobra 2016, ob 18. uri v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje.

FD Celje je ob tej priliki pripravilo priložnostni poštni žig, v Arhivu pa bo na voljo tudi razglednica in osebna znamka. Torej bo spet ena priložnost za izdelavo maksimum kartic.

Vljudno vabljeni - VEČ KLIKNI TUKAJ


MEDNARODI SEJEM ZBIRATELJSTVA COLLECTA 2017 - NOVI TERMIN

Spoštovani!
Sporočamo nov termin Mednarodnega sejmu zbirateljstva – Collecta, ki bo v prihodnjem letu potekal že enajstič – natančneje v petek in soboto, 17. in 18. marca 2017, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Trgovci in zbiratelji so vsako leto številnejši, prihajajo pa iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Črne Gore, Bolgarije, BIH … ki vsako leto navdušujejo več kot 6.000 obiskovalcev s svojimi zbirkami znamk, bankovcev, kovancev, militarije, vilinih plošč, razglednic, starih knjig in tiskov ipd.


Slavnostna akademija in priložnostna razstava ob 70-letnici mladinskih delovnih brigad in 20-letnici Kluba brigadirjev Škofja Loka

V petek, 11. novembra 2016, ob 17. uri, vas vljudno vabimo v Sokolski dom v Škofjo Loko na slavnostno akademijo in odprtje razstave ob 70-letnici dela mladinskih delovnih brigad in 20-letnici Kluba brigadirjev Škofja loka. Slavnostni govornik bo mag. Viktor Žakelj. Razstava bo odprta v času odprtja Sokolskega doma do 28. novembra 2016.

Vabilo - VEČ KLIKNI TUKAJ


Kateri kraj je na razglednici

Maksimilijan Košir nam je posredoval razglednico, na kateri sta Gostilna pri pošti in Trgovina Kolar. Datum je 9.5. 1930. Če veste, kateri kraj je to, prosim sporočite na ipirc711@gmail.com

In komaj dve uri po objavi smo prejeli naslednjo pošto:

Tako, da se bo vedelo, to so KOTLJE!
Na razglednici je gostilna, v kateri je tudi nekaj časa delovala pošta. Zgradbe ni več, ker so na tem mestu zgradili stanovanjski blok.
Pozdrav Marjan Merkač!
Marjan, hvala za pomoč!


Filatelistična društva obogatila čipkarski kongres z razstavami in priložnostnimi izdajami

Slovenske čipkarice in čipkarske ustvarjalke so včlanjene v Mednarodno organizacijo za klekljano in šivano čipko OIDFA, ki združuje čipkarske strokovnjake, čipkarice in ljubitelje čipk iz 37 držav sveta: Argentine, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bosne, Brazilije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Izraela, Japonske, Južnoafriške republike, Kanade, Luksemburga, Madžarske, Malte, Nemčije, Nizozemske, Nove Zelandije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Rusije, Španije, Šri Lanke, Švedske, Švice, Tajske, Velike Britanije in ZDA. Več informacij o organizaciji najdete na naslovu http://www.oidfa.com/. Ena njenih najbolj pomembnih in odmevnih dejavnosti je organizacija svetovnega čipkarskega kongresa, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic. Leta 2010 je tak kongres potekal na Japonskem, leta 2012 v Franciji, leta 2014 v Avstraliji, za leto 2016 pa je bila organizacija kongresa zaupana slovenskim čipkaricam.

Milko Linec je pripravil pregled vseh izdaj in ga posredoval za objavo (hvala, Milko)KONGRESNA KNJIGA VZORCEV
ZNAMKA KONGRESA OIDFA NAJBOLJ PRILJUBLJENA NA PORTALU STEMPNEWS

Znamka 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA je trenutno uvrščena na prvo mesto na lestvici najbolj priljubljenih znamk po izboru obiskovalcev mednarodnega filatelističnega portala Stempsnews. Pomagajte nam ohraniti njeno prvo mesto tako, da na povezavi svoj glas zanjo oddate tudi vi. To naredite tako, da sledite povezavi in pritisnete zelen gumbek z belo kljukico pod naslovom. Vnaprej hvala!
POKLON ČIPKARICAM NA ZAKLJUČNI SLOVESNOSTI OLIMPIJSKIH IGER

Ob omembi Brazilije vam na misel verjetno ne pridejo čipke, a vendar ima ta južnoameriška država zanimivo čipkarsko zgodovino. Na žalost ne najlepšo, saj je povezana s kolonizacijo in izkoriščanjem črnskih suženj, ki so čipke izdelovale za svoje bele gospodarje. Glasbeno-plesna točka na zaključni slovesnosti olimpijskih iger v Rio de Jeneru je bila poklon prav tem čipkaricam. Za glasbeno podlago je služila sodobna različica ponarodele pesmi »Mulher rendera« (Čipkarica), ki jo je napisal socialni odpadnik Lampião, v spomin na svojo babico, čipkarico. Na YouTub-u boste našli originalno verzijo pesmi: in številne priredbe, med drugim tudi v izvedbi Joan Baez.


VOLILNI LETNI OBČNI ZBOR FILATELISTIČNE ZVEZE SLOVENIJE

ki se je odvil v soboto, 18. junija 2016 v veliki dvorani Pošte Ljubljana 1 na Čopovi 11. je potrdil delo v preteklem obdobju in sprejel program dela za naprej. Podeljena so bila priznanja za delovanje v Zvezi in društvih ter objavljeni rezultati tekmovanja društev.

Zbor je bil volilni; izvoljeni so bili novi člani v Izvršni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. Za predsednika Zveze je bil ponovno izvoljen dr. Peter Suhadolc.

Pregled vseh novoizvoljenih organov Zveze- KLIKNITE TUKAJ
Zapisnik Rednega zbora članov FZS- KLIKNITE TUKAJ
PORTO PROVIZORIJI

Skupina, ki raziskuje različne provizorične izdaje, s katerimi so s pretiski spreminjali namen znamk in doplačilnic (doplačilnih znamk) iz franko v porto ali obratno, na območju Slovenije in nekdanje Jugoslavije,prosi vse, ki razpolagajo s takim gradivom, za sodelovanje. Gre za:

 • pretiske s strojem (natisnjene),
 • ročne PERTs – pretiskano z žigom,
 • izpisano z roko.

Prosimo za digitalne kopije (skene) gradiva z resolucijo vsaj 300 dpi in informacijo o gradivu, kolikor je lastnikom znana: o kraju in času uporabe in po čigavem nalogu so bili provizoriji narejeni. Vsi zbrani in obdelani podatki bodo objavljeni.

VEČ O PORTO PROVIZORIJIH si preberite v najnovejši številki Nove filateliji 4/2014, str. 6 do 11, ki je tudi na spletu (www.fzs.si - Nova filatelija).

Informacije in digitalne kopijepošljite na e-naslov: bojan.bracic@triera.net ali dario.filjar@gmail.com


PREDSTAVITEV PRILOŽNOSTNIH POŠTNIH ZNAMK NOVEMBRSKEGA IZIDA

V četrtek, 3. novembra 2016 na Fakulteti za informatiko: Slovensko industrijsko oblikovanje - Iskra Delta Triglav VEČ KLIKNI TUKAJ

V petek, 4. novembra 2016 v Kinoteki: Slovenski film - Dolina miru VEČ KLIKNI TUKAJ

Vljudno vabljeni!NUMIFIL 2016

7. numizmatično in filatelistično srečanje v Velenju, 29.10. 2016
VEČ KLIKNI TUKAJ


Predstavitve novih izdaj priložnostnih poštnih znamke Pošte Slovenije

Tina Trstenjak - olimpijska zlata - v sredo, 28. 9. 2016 v Judo klubu Z' DEŽELE SANKAKU - Celje KLIKNI TUKAJ

PPŽ ŽIVALSTVO in NARAVNI PARKI SLOVENIJE - v četrtek, 29. septembra 2016 ob 18. uri v Strunjanu KLIKNI TUKAJ


Razstava razglednic FD Žalec in Trbovlje

V Žalcu bo v Avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu potekla od 29. 9. do 2. 10. 2016 razstava razglednic FD Žalec in Trbovlje. Razstavo bo spremljala priložnostna izdaja (PPŽ, osebna znamka in razglednica)
Več v priponki.

V četrtek, 29. septembra bo ob 17. uri v prostorih FD Žalec predavanje Alojza Tomca o tem, kako pripraviti razstavni eksponat v novem filatelističnem razredu - razglednice.


FD Ljubljana je izdalo 2 knjigi dr. Ivana Turka

Prva knjiga ima naslov »Ilustriran uvod v zbiranje in proučevanje filatelističnih predmetov«. V njej avtor na 53 barvno ilustriranih straneh formata A4 obravnava filatelistične zbirke, poštne celine, poštne znamke, poštne znamke kot komunikacijsko sredstvo po motivu in poštne znamke kot komunikacijsko sredstvo po tematiki.

Druga knjiga ima naslov »Zgodovinski pogled na poštno prenašanje sporočil na podlagi izrazne moči znamk v svetu«. V njej avtor na 76 barvno ilustriranih straneh formata A4 obravnava preko ilustracij na znamkah načine prenosov pošte v svetu – nekdaj in danes

Cena posamezne knjige je 10 evrov, k čemur je potrebno prišteti še stroške poštnine – 2 evra za navadno pošto ali 5 evrov po povzetju.
Dodatne informacije dobite na naslovu bostjan.petauer@siol.net, kjer lahko omenjene publikacije tudi naročite. Interesente vabimo, da z naročili pohitite, saj je na razpolago le nekaj izvodov.


Fatimska Marija na poti po Sloveniji - v sredo, 21.9. 2016 na Prevaljah

Na Prevaljah se bo v sredo, 21. septembra zgoraj zjutraj v župnijksi/romrskicerkvi sv. Device Marije na Jezeru na Fari na svoji poti po Sloveniji ustavila procesija s kipom fatimske Marije
Poleg vseh liturgičnih dejstev bo milosten obisk obeležen tudi z izdajo filatelističnega sklopa, v okviru katerega bo na pošti 2391 Prevalje v uporabi priložnostni poštni žig. Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z
Društvom Slovenska filatelistična akademija (zanj Janez W. Stopar) izdala priložnostno kuverto (JWS/DSFA 18, KFD 146/2016).
Istočasno pa je KFD v sodelovanju z Župnijo Prevalje izdalo tudi razglednico/MK. Filatelistično razstavo je pripravil Izidor Jamnik v zahodnem krilu župnijske cerkve.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ
Žig
Karta


Odprtje razstave Vmesni prostor Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah

15.6. – 15.9.2016
Kustosinja: Barbara Sterle Vurnik
Razstava izpostavlja razumevanje in uporabo čipke, tega tradicionalnega in nepogrešljivega elementa slovenske kulturne dediščine, v delih sodobnih slovenskih umetnikov. Različni konteksti uporabe čipke, tako vizualni kot tudi družbeni, bodo predstavljeni preko klasične klekljane čipke, slik, risb, grafik, objektov, instalacij ter dokumentarnih konceptualnih praks petnajstih avtorjev Mance Ahlin, Iniciative ČIPke /Sara Šabjan, Tine Dobrajc, Sanje Grcić, Polone Maher, Arjana Pregla, Eve Petrič, Alenke Pirman, Irene Romih, Urha Sobočana, Arven Šakti Kralj Szomi, Nataše Tajnik, Metke Kavčič, Kamile Volčanšek in Nike Zupanc.
Razstavo bo otvoril Tine Radinja, podžupan Občine Škofja Loka.Koroško filatelistično društvo na FACEBOOK-u

Z veseljem vam sporočamo, da smo poleg naše spletne strani dodali na medmrežje še "facebook stran" Koroškega filatelističnega društva za večjo prepoznavnost našega dela in širjenja filatelije.... https://www.facebook.com/KFD2016/


 • veseli bomo vašega obiska in "kakšnega všečka"
 • vabljeni tudi na www.kfd.si - če pa imate kakšno pripombo, idejo, vprašanje pa se obrnite na info@kfd.si

Lep filatelistični pozdrav s Koroškega konca Slovenije


Slovenska znamka spet v središču pozornosti

Več o novici si lahko preberete TUKAJ

Filatelistična razstava v Škofji Loki v počastitev 25. letnice samostojnosti in 70. letnici prve filatelistične razstave

Razstava bo potekala od 12. do 19. septembra 2019.

Več o razstavi KLIKNI TUKAJ


Prijazno vas vabimo na ogled razstave Venija Feranta "Pjebi, pejmo na pir!"

V torek, 30. avgusta 2016, ob 19. uri v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu (Cesta Žalskega tabora 2).

Avtor vam bo na malce drugačen način predstavil filatelistično zgodbo o prijateljih, ki so se po končani službi odpravili na kozarček piva, preostanek zgodbe pa si oglejte sami.

Zbirka je pričela nastajati po letu 2000. Ognjeni krst je doživela na tekmovalni razstavi v Trbovljah leta 2003, kjer je dosegla pozlačeno medaljo. Za razstave v tujini pa je bilo treba zbirko kvalitetno povečati in prevesti v angleški jezik.
Da je bila preureditev zbirke uspešna, priča rezultat s filatelistične razstave v Washingtonu leta 2006, kjer je zbirka prejela prvo zlato medaljo za slovensko filatelijo na velikih svetovnih razstavah. Zlate in pozlačene medalje je zbirka prejela še v Istanbulu (2007), Sofiji (2010), Parizu (2014), Londonu (2015), Tirani (2016)... Čeprav je v zbirki precej raznolikega in dragocenega ter tudi unikatnega gradiva, se zbirka, ki je v samem svetovnem filatelističnem vrhu, še vedno dopolnjuje in izboljšuje.
Razstavo s spremljajočim kulturnim programom, v katerem bo nastopil Celjski oktet, bo odprl župan Občine Žalec g. Janko Kos

Več o razstavi KLIKNI TUKAJ


Ob 110. letnici Bohinjske proge in največjega kamnitega mostu na svetu - Solkanskega

Ob 110. letnici Bohinjske proge in največjega kamnitega mostu na svetu - Solkanskega je FD Nova Gorica pripravila priložnostni žig in znamko serije A na MC 17. Priložnostni žig bo v uporabi na pošti 5250 Solkan od 19.7.2016.


Zapisnik Rednega Zbora članov FZS

Zapisnik Rednega Zbora članov FZS, ki je bil v soboto, 18. 6. 2016 ob 10h v prostorih PS, Čopova 11, Ljubljana.

Zapisnik zbora članov - VEČ KLIKNI TUKAJ


Ob obletnici dogodkov na Holmecu

PVO Sever bo poleg svečanih proslav v počastitev 25. obletnice samostojnosti RS in ob obhajanju prve izvojevane bitke v osamosvajanju Slovenije v letu 1991 izdal filatelističen sklop, ki ga sestavljajo priložnostna osebna poštna znamka, dotisk na kuverto in priložnostni poštni žig. Le-ta bo v uporabi na pošti 2390 Ravne na Koroškem v torek, 28. junija 2016.

Kot kaže preglednica žigov, prijavljen na Pošti Sloveniji (http://www.posta.si/postne-znamke/537/Priloznostni-postni-zigi) na dan 22. 6. 2016 (ob 15.31), bo to poleg uradnega poštnega žiga Pošte Slovenije (27. 5. 2016, 1101 Ljubljana) edina takšna počastitev dogodkov leta 1991 v Sloveniji.

Obvestilo za medije - KLIKNI TUKAJ
Kuverta - KLIKNI TUKAJ
Žig - KLIKNI TUKAJ
Žig uporaba- KLIKNI TUKAJ
MEDIJI - KLIKNI TUKAJ


Predstavljamo še priložnostno vitrino: Sreda, 15.6.2016 ob 19:00 Hodnik Loškega muzeja, Grajska pot 13

Odprtje razstave Vitrina meseca: razstava Filatelističnega društva Lovro Košir 15.6. – 17.7.2016
Kustosinja: Jana Fojkar Razstava je zasnovana na temo čipke in tekstilne industrije. Ob tej priložnosti bo izdan tudi priložnostni poštni žig, ki bo na voljo za žigosanje poleg vitrine.
Več na: LOŠKI MUZEJ


FILATELISTIČNO DRUŠTVO LOVRO KOŠIR ŠKOFJA LOKA VABI

FILATELISTIČNO DRUŠTVO LOVRO KOŠIR ŠKOFJA LOKA je v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Filatelistično zvezo Slovenije, Loškim muzejem Škofja Loka in Pošto Slovenije OB 17.SVETOVNEM ČIPKARSKEM KONGRESU (24. – 26.6.2016) OIDFA 2016 – LJUBLJANA SLOVENIJA PRIPRAVILO MANJŠI FILATELISTIČNI RAZSTAVI NA TEMO ČIPK.

OD 8. DO 29. JUNIJA 2016 V PROSTORIH POŠTE 4220 ŠKOFJA LOKA NA TRATI IN OD 15. JUNIJA DO 17. JULIJA V VITRINI MESECA V LOŠKEM MUZEJU ŠKOFJA LOKA

Več KLIKNI TUKAJ


25 - letnica klekljanja na Koroškem in 17. svetovnega čipkarskega kongresa

V prostorih dvorca Bukovje, bo v ponedeljek, 13. junija 2016, ob 17 uri otvoritev razstave društva KLJEKLJARIC KOROŠKE.

Več KLIKNI TUKAJ


FD L. Košir iz Škofje Loke vabi na manjšo razstavo ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu

Razstave bo Na Trati, kjer je poslovalnica pošte 4220 med 8. in 29. junijem 2016, PPŽ pa na pošti 4221 pri avtobusni postaji v Škofji Loki.

Na Loškem gradu pa bo 15. junija odprta razstav čipk.

Več KLIKNI TUKAJ


Vabilo na odprtje filatelistične razstave "Kjer rastejo najlepše rožice"

Vabilo na odprtje filatelistične razstave "Kjer rastejo najlepše rožice" v Državnem zboru, posvečene 25. obletnici samostojnosti in izidu priložnostne poštne znamke.

Petek, 27. maja ob 11. uri - VEČ KLIKNI TUKAJ


Osebna znamka Ivane Kobilca

Na znamki je detajl oltarne slike Brezmadežne iz cerkve Marije sedem žalosti na Taboru v Podbrezjah. Oblikoval jo je Adam Wendling (prav tako razglednico in priložnostni žig, ki bo v uporabi na dan izida 21.6.2016 na pošti Naklo 4202)

Znamko je izdala Pošta Slovenije v nakladi 500 kosov po naročilu KUD Tabor Podbrezje in spada med osebne znamke z nominalo B (notranja tarifa za standardna pisma).

Več o znamki KLIKNITE TUKAJ


Izšel je katalog poštnih znamk, celin in doplačilnih znamk Slovenika 2016 Velikanje

V prosti prodaji bo stal 16,50 €, za člane FZS pa 13 €.

Naročite ga pri martin.velikanje@gmail.com

HUNREV 2016 Budapest

Madžarski zbiralci kolekov praznujejo leto 25-letnico delovanja; ob tej priliki pripravljajo udarni dogodek:
Razstavo, dražbo in mednarodni seminar, posvečen kolekom Avstro-ogrske monarhije in Madžarske.
Prijave sprejemajo do 15. februarja 2016 - več na večjezični strani - KLIKNI TUKAJ.


Vabljeni v Sokolski dom v Škofjo Loko na razstavo o gasilstvu

Razstava bo odprta v petek, 22. aprila popoldne in bo na ogled do 6. maja 2016. Od 23. 4. dalje je na voljo tudi priložnostni poštni žig na pošti 4221 Škofja Loka (poleg avtobusne postaje).

Sokolski dom je uradno odprt:
od torka do petka: 10n - 12n in 17h - 19h
ob sobotah : 9.30 - 12.30
ob nedeljah : 9.30 -12.30 in 17.00 - 19.00
prazniki : zaprto!

Več o razstavi KLIKNI TUKAJFD Lovro Košir Škofja Loka vabi na otvoritev filatelistične razstave HISTORIAL

Otvoritev bo v sredo 25. maja 2016 v Sokolskem domu Škofja Loka.

Več KLIKNI TUKAJ


20 LET REGIONALNEGA KLUBA IPA KOPER

Filatelistični klub Koper bo 7.5.2016 izdal pisemsko ovojnico z osebno znamko ter priložnostnim poštnim žigom.

PPŽ bo na razpolago od 7.5.2016 na pošti Koper 6104 (železniška postaja).
Koroško filatelistično društvo najavlja novo izdajo

Koroško filatelistično društvo najavlja novo izdajo (KFD št.139/2016) v počastitev 22. maja 2016: Mednarodnega dneva biotske raznovrstnosti

KUVERTA
KUVERTA OSEBNA ZNAMKA in POŠTNI ŽIG
KFD OBVESTILO


75. obletnica rojstva pesnika Hermana Vogla

V počastitev 75. obletnice rojstva pesnika Hermana Vogla in odkritja njegovega poprsja, ki bo v Aleji zaslužnih pred Narodnim domom (Trg 4. aprila) v Mežici v soboto, 21. maja 2016 (KFD št.138/2016).

OBVESTILO ZA MEDIJE
ŽIG
KUVERTA


Otvoritev filatelistične razstave ob obisku kipa fatimske Marije

Vse ljubitelje filatelije vabimo v torek 17.5.2016 ob 18.00 uri na otvoritev filatelistične razstave ob obisku kipa fatimske Marije. Razstava bo postavljena v predverju Jurijeve dvorane v župnišču Stara Loka.

Priložnostni poštni žig bo na voljo od 23.5. do 6.6. 2016 na pošti 4221 Škofja Loka (pri avtobusni postaji).

Več o dogodku KLIKI TUKAJ


Vabilo na predstavitev nove priložnostne znamke Slovenske ladje

Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Filatelistično numizmatično društvo Piran, Splošna plovba Portorož, Združenje poveljnikov in upraviteljev v pomorskem prometu RS in Občin Piran vas, v sredo, 25. maja 2016, ob 12. uri, prijazno vabijo v Pomorski muzej "Sergej Mašera" v Piran na slovesno predstavitev tretje priložnostne znamke iz serije SLOVENSKE LADJE, na kateri bo podoba motorne tovorne ladje PIRAN.

VEČ O DOGODKU KLIKNI TUKAJ


Predstavitev znamk, posvečenih letnim olimpijskim igram

Filatelistični dogodek v Celju na II. osnovni šoli - v torek, 24. maja ob 17. uri - Predstavitev znamk, posvečenih letnim olimpijskim igram in priložnostna razstava.

Več o programu KLIKNI TUKAJ


Strokovni simpozij o filatelističnih dogodkih in posebnostih Štajerske in Gorenjske od časov monarhije do konca druge svetovne vojne

Filatelistična zveza Slovenije skupaj s Koroškim poštno-zgodovinskim društvom iz Celovca (Kärntner Philatelistenclub Klagenfurt) pripravlja Strokovni simpozij o filatelističnih dogodkih in posebnostih Štajerske in Gorenjske (oziroma nekdanje Južne Štajerske in kronske dežele Kranjske) od časov monarhije do konca druge svetovne vojne. Prireditev bo potekala ob koncu tedna od 15. do 17. aprila 2016 v vasi Plöschenberg/Plešivec na Gurah (pošta 9071 Köttmannsdorf/Kotmara vas) pri gostilničarju Niemetzu. Gostilna slovi po izbrani kuhinji (šparglji), ima dovolj tujskih sob in veliko parkirišče, vse s sanjskim pogledom na Rožno dolino (http://www.ploeschenberg.at/).

Preglejte poziv in se odločite za pravočasno predprijavo - KLIKNI TUKAJ


Otvoritev Nordijskega centra Planica

Otvoritev Nordijskega centra Planica - petek, 11. decembra 2015 ob 11. 30 pod Poncami.
V okviru muzeja nordijskih športov tudi filatelistična predstavitev skokov in poletov v Planici (avtorji: Tone Petek, Sašo Sukanič in FZS).

Vabilo


Nordijski center v Planici ima tudi poštno-filatelistični del. Otvoritve se je udeležilo tudi veliko filatelistov...


Vabljeni na slavnostno odkritje spomenika prof. dr. JOŽETU RANTU

FD Lovro Košir prijazno vabi vse zainteresirane prihodnji PETEK, 15. APRILA, ob 18. uri v Alejo zaslužnih Ločanov v Šolski ulici v Škofji Loki, kjer bo ob 120-letnici rojstva potekalo SLAVNOSTNO ODKRITJE SPOMENIKA PROF. DR. JOŽETU RANTU, OČETU MODERNEGA ZOBOZDRAVSTVA V SLOVENIJI. Avtor doprsnega kipa je akademski kipar Metod Frlic.

Po odkritju bo ob 19. uri v Mali galeriji Občine Škofja Loka odprtje dveh razstav: Prof. dr. Jože Rant – oče slovenskega zobozdravstva in Prof. dr. Jože Rant – znanost in tehnika na znamkah.

V kulturnem programu bodo sodelovali: Veteranska tamburaška skupina Bisernica, Suha špaga ter smučarji in kolesarji po starem iz Društva Rovtarji.

Prijazno vabljeni!

Več o dokumentu KLIKNITE TUKAJ


DRUŠTVO ZBIRATELJEV »VERIGAR« BREŽICE ORGANIZIRA XVI. MEDNARODNO SREČANJE

DRUŠTVO ZBIRATELJEV »VERIGAR« BREŽICE ORGANIZIRA XVI. MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV, KARTOFILOV IN ZBIRATELJEV TELEFONSKIH KARTIC.

Kdaj in kje - berite v pripnki - KLIKNI TUKAJ


Obvestilo letošnjim obiskovalcem in ljubiteljem Planice

Pošta Slovenije bo imela 18.3. na pošti v Kranjski gori PPŽ za finale svetovnega pokala - polete v Planici. Žig bo na tej pošti na razpolago do 2.4.2015. (Pošta je odprta tudi v soboto, 19.3. od 8. do 12. ure).


Na Opčinah bo jutri, 5.3. ob 18. uri odprtje razstave o zgodovini poštnega urada Opčine

Panoje za razstavo je pripravila Chiara Simon, kustodinja Muzeja Srednje Evrope v Trstu, gradivo pa prispeval naš predsednik Peter Suhadolc (SFK Lovro Košir, Trst).
Več o tem v časopisnem članku KLIKNI TUKAJ


Predstavitev nove serije znamk Narcisovke

Pošta Slovenije, Botanični vrt in FZS bodo 25. marca v Botaničnem vrtu predstavili novo serijo znamk Narcisovke.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Razstava Redni poštni žigi novomeških pošt v NLB, Novo Mesto

FD Novo mesto je v sredo, 10. februarja 2016, v avli NLB d.d. na Seidlovi cesti 3 v Novem mestu postavilo razstavo z naslovom Redni poštni žigi novomeških pošt.
Avtor razstave Alojz Tomc je v sedmih vitrinah predstavil doslej najpopolnejši pregled odtisov rednih poštnih žigov, ki so jih v Novem mestu uporabljale pošte od predfilatelije do danes. Na kratko so predstavljene vse novomeške pošte in njihove lokacije skozi čas ter opisani različni tipi uporabljanih rednih poštnih žigov. Poštnozgodovinsko gradivo je bogato opremljeno s spremnim besedilom in razvrščeno kronološko, po obdobjih. Opisane so posamezne značilnosti žigov, njihove posebnosti in večinoma tudi čas uporabe. Razstavljeno gradivo obiskovalca popelje skozi zgodovino pošte in mesta samega. Odtisi poštnih žigov pričajo o večkratnih spremembah krajevnega imena, narodnostnem boju Slovencev in raznih okupacijah, začenši z Napoleonovo. Razstava je posvečena 650. obletnici ustanovitve Novega mesta in bo na ogled do konca marca 2016.


Primorsko numizmatično društvo Ilirska Bistrica napoveduje izdajo novih spominskih žetonov

PND Ilirska Bistrica bo predvidoma 12. decembra izdalo spominske žetone v naslednji nakladi:

25 kom. - bakren poliranec kapsuli in škatlici s certifikatom, cena 30€
25 kom. - srebrn poliranec v kapsuli in škatlici s certifikatom, cena 50€
50 kom. - medeninast poliranec v kapsuli s certifikatom, cena 20€
100 kom. - medeninast poliranec v kapsuli in škatlici s certifikatom, cena 25€

Nakup srebrnikov in bakrencev je možen izključno za društvene člane in po prednaročilih. Če vas zanimajo, mi prosim sporočite do 5. oktobra, da se dogovorimo za predplačilo. Cena je 50€ oz. 30€ (+ letna članarina 15€).

Drugi podatki: teža: 30 g, premer: 40 mm, motiv: 750-letnica prve pisne omembe vasi Trnovo pri Ilirski Bistrici, kovnica: Kremnica, oblikovalec: Romeo Volk


Bilo je pred 50. leti - razstava FD Ljubljana ob Hokeju 66

Vodič po razstavi športnih znamk HOKEJ "66".
Vodič Hokej "66" - KLIKNI TUKAJ
Diploma - KLIKNI TUKAJ


Filatelistična literarno-arhitekturna razstava v Ravnah na Koroškem

V prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Fr. Sušnika v Ravnah na Koroškem bo v ponedeljek, 1. februarja 2016 ob 18. uri otvoritev filatelistično-literarne-arhitekturne razstave ob 120.obletnici rojstva pesnika in bukovnika Blaža Mavrela. Filatelistično društvo bo v torek ponudilo enovit filatelistični sklop in dva priložnostna poštna žiga.
Več podrobnosti o sami izdaji in dogodku najdete na društveni spletni strani www.kfd.si

Vabilo - KLIKNI TUKAJ
Obvestilo za medije - KLIKNI TUKAJ
Kuverta - KLIKNI TUKAJ
Pisna stran - KLIKNI TUKAJ
Znamka in žig - KLIKNI TUKAJ
Znamka in žig - KLIKNI TUKAJ


V soboto, 30. januarja že 24. snežni gradovi Kralja Matjaža!

Tradicionalno prireditev v Mitneku v Podpeci pod Peco spremlja tudi priložnostna filatelistična razstava v avli črnjanskega županstva, ter priložnostni poštni žig na pošti na pošti 2393 Črna na Koroškem.
Kuverta - KLIKNI TUKAJ
Kuverta verzija 2 - KLIKNI TUKAJ
Žig KLIKNI TUKAJ

Če želite gradove kralja Matjaža zares doživeti, pridite v soboto že dopoldne, da boste doživljali njihovo nastajanje. Razstava pa bo odprta že od petka dalje...

Več o prireditvi KLIKNI TUKAJ


52. Zlata lisica pred vrati

Filatelistično društvo Maribor je ob 52. tekmovanju za Zlato lisico pripravilo že tradicionalni priložnostni poštni žig, ki bo v uporabi na pošti 2101 Maribor v soboto, 30. januarja 2016.

Pripravili pa so tudi priložnostni ovitek št. 186/2016 KLIKNI TUKAJ

Pozdravljeni, ljubitelji filatelije in čebel!

Z veseljem vam posredujem povabilo na odprtje filatelistične razstave našega člana Bojana Himmelreicha, ki bo ta petek, 15. januarja 2016 ob 19. uri v Kvartirni hiši Celje, Gosposka ulica 3.

NOVA POGODBENA POŠTA – 6254 JELŠANE

S ponedeljkom, 4. januarja 2016 se je preoblikovala tudi pošta 6254 Jelšane v pogodbeno pošto in se preselila iz nekdanje stavbe »občine« v bližnjo trgovino Merkator Mlinotest, Jelšane 7/a. Novi poštni sodelavki bosta kar trgovki gospe Majda in Mojca, ki bosta sedaj prevzeli skrb za nadaljevanje poštne tradicije v Jelšanah, ki sega že v poldrugo stoletje.

VEČ - KLIKNI TUKAJ


VOŠČILO FZS

Za božične in novoletne praznike voščim vsem filatelistom čimveč prijetnega in toplega druženja v domačem okolju, kot tudi veselja in zadovoljstva s filatelijo, našem skupnem hobiju!

Obilo zdravja, prijetnih dogodkov in izpopolnjenih zbirk vam želim tudi v novem letu 2016!

Predsednik FZS, Peter Suhadolc


Tradicionalna izdaja Koroškega filatelističnega društva - Božič Kotlje

Priložnostni poštni žig in dotisk na kuverti z zaporedno številko KFD132/2015

Več informacij pa na www.kfd.si

Pošta Mežica slavi 140-letnico delovanja

V Mežici v ponedeljek, 28.12. 2015 obhajajo 140-letnico pošte 2392 Mežica 2392. Praznik bodo popestrile priložnostna kuverta, osebna znamka, priložnostni poštni žig in pa filatelistična razstavica, ki zaokrožuje petletno serijo osebnih znamk, posvečenih koroškim potnim uradom skozi štiri države. Več - KLIKNI TUKAJ


SedmoOkno je od sobote sicer zaprto, a eno najuspešnejših doslej

50 razstavljavcem iz osmih držav (kot gost je sodelovala Izraelska filatelistična zveza) je doseglo nadpoprečen uspeh, saj je bilo podeljeno 13 zlatih medalj, 16 pozlačenih, 11 srebrnih, 5 posrebrenih, 3 bronaste in dve diplomi. Zaključna slovesnost s podelitvijo priznanj in posebnih nagrad je bila v soboto v Kranju. Pred tem je podpredsednik FZS Bojan Bračič podal predstavitev najnovejšega tekmovalnega razreda FIP Moderna filatelija (zbirke pripravljene iz poštnega materiala zadnjih dvajsetih let).

Odprtje razstave, video posnetek:

 


Podelitev priznanj

 

Palmares SedmegaOkna - čestitka vsem razstavljavkam in razstavljavcem
Drugi o nas - KLIKNI TUKAJ
Odmevi SedmegaOkna
Israel wins Philatelic Grand Prix in Slovenia
Israeli Hebrew Journal o SedmemOknu
The Israeli Philatelist o SedmemOknu


Razstava Alpe Jadran Filatelija 2015 uspešno končana

20. razstavo regionalne povezave Alpe Jadran Filatelija 2015 so sredi septembra pripravili na avstrijskem Štajerskem v kraju Pöllau.

Komisar razstave Boštjan Petauer poroča, da so vse sprejete zbirke dosegle solidne uvrstitve, več je tudi zlatih in pozlačenih! Več o tem v poročilu komisarja


Izšla je jubilejna, XXV. Številka Filatelističnega Zbornika FD Ljubljana

Zbornik obsega 171 strani formata A5, v njem pa s svojimi prispevki sodelujejo priznani slovenski filatelistični pisci in sicer dr. Andrej Alujevič,Vid Žiberna, Bojan Kranjc mag. Boštjan Petauer, dr. Ivan Turk in dr. Veselko Guštin. Iz vsebine: Verigarji (dva prispevka), italijanska okupacija Ljubljanske pokrajine (dva prispevka), nezobčane znamke bivše Jugoslavije (dva prispevka), maksimum karte, moderna filatelija, novosti pri Pošti Slovenije v letu 2014( poštni žigi, pogodbene pošte itd), pa še kaj drugega.

Cena Zbornika je 10 evrov (+ 1 evro za poštnino, v primeru pošiljanja po povzetju 4 evre).

Ob tem vas obveščamo, da je na razpolago tudi še nekaj starejših številk naših Zbornikov (cena za leto 2014 je 10 evrov, ostalih po 5 evrov), kakor tudi knjiga Teoretični temelji filatelije avtorja dr. Ivana Turka (20 evrov). Poštnina ista kot pri letošnjem zborniku.

Dodatne informacije in naročila na naslov bostjan.petauer@siol.net.


PRILOŽNOSTNI POŠTNI ŽIG ob 350-letnici rudarjenja v Zgornji mežiški dolini/Mežiški rudniki

Koroško filatelistično društvo sporoča, da bo v petek, 4. decembra 2015, v počastitev 350-letnice rudarjenja v Zgornji mežiški dolini/Mežiški rudniki in ob godu Sv. Barbare, zavetnice rudarjev, na okencih pošt 2392 Mežica in 2393 Črna na Koroškem poleg rednega dnevnega poštnega žiga v uporabi tudi PRILOŽNOSTNI POŠTNI ŽIG.

Istega dne bo ob 11. uri v prostorih Avle Občine Mežica predstavitev priložnostnega poštnega sklopa, sestavljenega iz dotiska na kuverto, priložnostne osebne poštne znamke in priložnostnega poštnega žiga.

Obvestilo za medije Črna na Koroškem
Žig Črna na Koroškem
Obvestilo za medije Mežica
Žig Mežica


KJE SO NAŠE LADJE TE DNI

12. - 15.11. NOTOS 2015, Atene, komisar Veselko Guštin, sodnik Peter Suhadolc.

Sprejete zbirke in poročilo


Množica razstav v Furlaniji, posvečenih prvi svetovni vojni

Več o tem na www.alpeadria.eu


Filatelistična razstava »ZGODOVINSKI RAZVOJ POŠTE V ŠKOFJI LOKI«

OBČINA ŠKOFJA LOKA, POŠTA SLOVENIJE in FILATELISTIČNO DRUŠTVO LOVRO KOŠIR ŠKOFJA LOKA vas vabijo, v četrtek 15. oktobra ob 18.00 uri, v Sokolski dom na Mestnem trgu 15 v Škofji Loki na odprtje FILATELISTIČNE RAZSTAVE »ZGODOVINSKI RAZVOJ POŠTE V ŠKOFJI LOKI« (1840 – 2015) ob 175 – letnici začetka poštne dejavnosti v Škofji Loki in FILATELISTIČNE RAZSTAVE »PROMET«

Več o dogodku klikni TUKAJ


MONALDOVI DNEVI V KOPRU – GLAGOLICA

Danes, 6.11.2015 ob 10 uri, bo v Pretorski palači v Kopru otvoritev razstave za: MONALDOVI DNEVI V KOPRU – GLAGOLICA.
Na pošti 6101 v Kopru bo na razpolago PPŽ ter FDC.


Filatelistična razstava ob obletnici preboja pri Kobaridu

Otvoritev razstave bo v petek, 23. oktobra 2015, ob 18:00 uri, v avli Mestne občine Nova Gorica. Razstava bo odprta do 29. oktobra.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Predstavitev priložnostnih poštnih žigov pošte Kotlje ter razglednic o Kotljah in Uršlji gori

Člani Koroškega filatelističnega društva pripravljajo jutri v torek 20.10.2015 skupaj s Kulturnim društvom Kotlje in Krajevno skupnostjo Kotlje v okviru 18.Kuharjevih dnevov v Kulturnem domu Kotlje filatelistični večer. V okviru večera bo poleg že postavljene filatelistične (znamke, poštni žigi) in kartofilistične (razglednice) razstave mogoče še spremljati oris predstavljenih panojev, poklepetati z rastavljalci in prisluhniti trem različnim predstavitvam (kratkim predavanjem) poleg kulturnega programa.

Jože Keber - Predstavitev delovanja društva ter rednih in priložnostnih poštnih žigov v uporabi na pošti Kotlje skozi zgodovino delovanja pošte v Kotljah.
Prim. mag. Franc Verovnik - Razglednice Uršlje gore.
Izidor Jamnik - Razglednice Kotelj in okolice.

Več o samem delovanju Koroškega filatelističnega društva in prireditvi, vključno s PPŽ in pismom z dotiskom, si lahko poglejte na spletni strani www.kfd.si.


Društvo SCIURUS vas vabi na 4. srečanje zbirateljev Gorenjske

Filatelistično društvo SCIURUS vas vabi na 4. srečanje zbirateljev Gorenjske, ki bo 17.10. 2015. Prijave so brezplačne in sprejemajo na e-naslov: drustvo.sciurus@gmail.com.


VABLJENI na NUMIFIL 2015

VABLJENI na NUMIFIL 2015, 6. numizm. in filatel. srečanje v Velenju, ki bo 24.10.2015 v Cetru Nova od 9h do 13h!


Mednarodno srečanje filatelistov, numizmatikov in kartofilov

Filatelistično društvo Maribor ORGANIZIRA 18.10.2015, MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV IN KARTOFILOV.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ14. dražba Philadrie

Katalog 14. dražbe Philadrie, ki bo 17. oktobra 2015 je je objavljen na spletni strani, www.philadria.com. Vabljeni k ogledu!


Vabimo vas na jubilejno 120 filatelistično mednarodno srečanje

Vabimo vas na jubilejno 120 filatelistično mednarodno srečanje FD Ljubljana na Taboru, 10. oktobra, 2015.
VEČ O DOGODKU KLIKNI TUKAJ


V. FILATELISTIČKI SEMINAR

"Sveti Juraj na Bregu 2015." 3. oktober 2015 v Čakovcu.
VEČ O DOGODKU KLIKNI TUKAJ


DZ Ajdovščina/Nova Gorica vabi

DZ Ajdovščina/Nova Gorica vabi septembra na dvodnevni ogled zlate Prage in sejma zbirateljev SBERATEL.

Vabilo - KLIKNI TUKAJ

Zlata Praga - KLIKNI TUKAJ


FZS bogatejša za izjemno knjigo, avtorja P. Vollmeierja

Obveščamo filateliste, da je knjižnica FZS bogatejša za izjemno knjigo, avtorja P. Vollmeierja, Repubblica di Venezia, del 1 in 2, skupaj 821 str, v italijanščini. Knjiga je zelo pomembna za našo poštno zgodovino, saj je bil Koper/Capodistria nekakšen logistični center za celo Istro in Dalmacijo!
ZA OGLED NASLOVNICE KLIKNI TUKAJ


Evropsko prvenstvo v košarki v filateliji

PPŽ tekme Hrvaška : Slovenija ZA OGLED KLIKNI TUKAJ
Hrvaška pošta je izdala priložnostno poštno znamko. Hrvaško društvo olimpijske filatelije pa pripravilo temu posvečeno filatelistično razstavo. Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Predstavitve novih izdaj Pošte Slovenije v septembru

Velika planina d.o.o., Občina Kamnik, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik in Filatelistična zveza Slovenije vas v četrtek, 10. septembra 2015, ob 14. uri, prijazno vabijo na Glavni trg v Kamniku, na slovesno predstavitev priložnostnih poštnih znamk na temo »Alpe kot življenjski prostor«, posvečenih Veliki planini in dolini Malbun, ki ju bo Pošta Slovenije izdala v sodelovanju z liechtensteinsko pošto. Predstavitev bo potekala ravno v času, ko se bodo v Kamniku odvijali 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. - Več o dogodku KLIKNI TUKAJ

OGLED SREDNJEVEŠKEGA KAMNIKA
Krajinski park Barje - vabilo na predstavitev v četrtek, 24.9.2015
Predstavitev znamke Slovenski zajtrk (med) bo v Piranu v torek, 22. septembra


80. obletnica velikega narodnega tabora na travniku na Poljani pri Prevaljah

V torek 1. septembra 2015, v okviru 29. jesenskih srečanj in spomina na 80. obletnica velikega narodnega tabora na travniku na Poljani pri Prevaljah, na pošti 2391 Prevalje v uporabi priložnostni žig.
V okolici zgodovinskega kozolca/toplerja na poljani bo v torek, 1. septembra 2105, ob 15.30 uri odkritje spominskega obeležja.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ
ŽIG


Filatelistična sekcija primorskega numizmatičnega društva vabi

Filatelistična sekcija primorskega numizmatičnega društva Ilirska Bistrica pripravlja ob 150. obletnici pošte Jelšane, ki bo 1. septembra 2015, poštno razglednico in priložnostni poštni žig.

Več si lahko prebereti TUKAJ


FIMERA in FIRAMLA 2015 uspešno izpeljani

Z razglasitvijo ocen strokovne žirije so bili v soboto, 30. maja popoldne v Trbovljah predstavljeni uspehi novih zbirk slovenskih in tudi hrvaških razstavljavk in razstavljavcev.

Pošta Slovenije je ob otvoritvi v četrtek, 28. 5. predstavila novo znamko, posvečeno mednarodnemu gibanju POSTCROSSING (več na www.postcrossing.com), ki ga je prisotnim predstavil eden od slovenskih pobornikov te izmenjave razglednic IztokTwrdy. Po skypu je potekal tudi z razgovorom z ustanoviteljem Postcrossinga.

FIMERA in FIRAMLA pozdravljata SedmoOkno Kranj 2015 (0d 2. do 12. septembra 2015)

Poročilo sodniške komisije
Izšel je katalog poštnih znamk, celin in doplačilnih znamk Slovenika 2015 Velikanje

V prosti prodaji bo stal 16,50 €, za člane FZS pa 13 €. Naročite ga pri martin.velikanje@gmail.com

Filatelistično društvo iz Trbiža vabi

Filatelistično društvo iz Trbiža vabi v Pontebbo-Pontafel-Tabljo v Mestno hišo na filatelistično razstavo, ki bo dd 14. do 16. avgusta 2015. KLIKNI TUKAJ

Prav tako vas vabijo na Trbiž v soboto, 9. avgusta 2015 na trgovsko srečanje. KLIKNI TUKAJ


60. koroški turistični teden v Črni na Koroškem

V soboto, 8. avgusta 2015 v okviru 60. koroškega turističnega tedna na pošti 2393 Črna na Koroškem v uporabi priložnostni poštni žig v avli občine Črna na Koroškem. KLIKNI TUKAJ
V ponedeljek 10. avgusta 2015, ob 19.00 uri otvoritev priložnostne filatelitične predstave. KLIKNI TUKAJ

Več na www.kfd.si


Pošta Slovenije, FZS in K/D Ribiški muzej Tržaškega Primorja - Križ pri Trstu

Prijazno vabijo na predstavitev nove poštne znamke iz sklopa EuroMed Postal (skupne izdaje združenja Sredozemskih poštnih uprav), ki bo v četrtek, 9. julija 2015 ob 11. uri v dom Alberta Sirka, Križ pri Trstu 61 (Santa Croce di Trieste). - VEČ O DOGODKU KLIKNI TUKAJ
Filatelistično društvo Idrija na Festivalu idrijske čipke

FD Idrija bo na 34. Festivalu idrijske čipke od 19. do 21.6.2015 sodelovalo z razstavo "Od vlakna do čipke", ki bo v galeriji Nikolaja Pirnata na idrijskem gradu Gewerkenegg in z novimi društvenimi obeležji: osebnima poštnima znamkama, priložnostnima poštnima žigoma, razglednicama in maksimum karticama - tako v počastitev Festivala kot Občinskega praznika 22.6.2015.

Stojnica društva bo na isti lokaciji kot lani - ob vhodu v galerijo sv. Barbare.

Filatelistična razstava je sestavljena iz treh sklopov:
1. Tekstilna industrija (dr. Janez Cerkvenik, FD Lovro Košir Škofja Loka)
2. Izdelava čipk (dr. Janez Cerkvenik, FD Lovro Košir Škofja Loka)
3. Festival idrijske čipke (Vojko Rejc, FD Idrija)

Prvi sklop predstavlja tekstilno industrijo na znamkah in drugih filatelističnih edicijah od pridelave vlaken, izdelave preje do raznih končnih tekstilnih proizvodov. Drugi del razstave je posvečen izdelavi čipk, s poudarkom na idrijski čipki in drugih krajev Slovenije in tujine. Tretji del pa prikazuje vsa spominska filatelistična obeležja Festivalov idrijske čipke od leta 1990 do 2015.


ZGODBE ZAPISANE V KAMNU - geologija Kamniško-savinjskih Alp in Karavank

Otvoritev stalne razstave v Centru Rinka v Solčavi bo v soboto, 25. maja 2015 ob 17. uri.

Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ.
Koroško filatelistično društvo vabi v Šentanel

Vse o dogajanju na www.kfd.si.

Za ogled KLIKNI TUKAJ


Koroško filatelistično društvo vabi v Šentanel

V nedeljo 14. in v ponedeljek, 15. junija 2015. Več o prireditvah v priponki:

V počastitev prve omembe cerkve Sv. Danijela v Šentanelu - razstava, 14.6.2015
V počastitev prve omembe cerkve Sv. Danijela v Šentanelu - žig, 15.6.2015


Predtsavitev znamke - SLOVENSKE LADJE

V petek 29. maja 2015 ob 11. uri vas prijazno vabimo v Pomorski muzej "Sergeja Mašera" v Piranu na slovesno predstavitev druge priložnostne znamke iz serije SLOVENSKE LADJE.

Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ.
22. SREČANJE PRIJATELJEV

22. SREČANJE PRIJATELJEV POŠTNIH ZNAMK, BANKOVCEV, KOVANCEV, RAZGLEDNIC IN TELEFONSKIH KARTIC bo v soboto, 30.5. 2015 v Trbovljah.

Več o srečanju - KLIKNI TUKAJ.
Nova izdaja Koroškega filatelističnega društva v sodelovanju s Kulturnim društvom Mohorjan

Ob 10. obletnici Slovenske pevske značke bo v četrtek na pošti 2391 Prevalje v uporabi priložnostni poštni žig in dotisk na kuverti s zaporedno številko KFD121/2015

Pevska značka zgodovina KD Mohorjan 2015
Pevska značka KD Mohorjan - kuverta

Za več informacij obiščite www.kfd.si


Rotary znamke sveta

Razstava v preddverju velike dvorane hotela Paka v Velenju, otvoritev v soboto, 9.5.2015 ob 18.30.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ

Filatelistična sekcija Primorskega numizmatičnega društva

Filatelistična sekcija Primorskega numizmatičnega društva je ob obletnici osvoboditve izdala priložnostno kartico in žig.

Več o obletnici KLIKNI TUKAJ

Koroško filatelistično društvo ob 70-letnici zadnjih bojev na naših tleh

Koroško filatelistično društvo ob 70-letnici zadnjih bojev na naših tleh pripravlja priložnostni poštni žig, ki bo na voljo 16. maja 2015 na pošti 2391 Prevalje - KLIKNI TUKAJ.

Več o majskih dogodkih - KLIKNI TUKAJ.


3. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja bo popestrila tudi razstava znamk na temo mineralov

Ob tej priložnosti bo dne 9.5.2015 na Pošti Tržič tudi naš priložnostni žig 43. MINFOS. Več na http://www.trzic.info/

Za ogled priložnostnega žiga KLIKNI TUKAJ

SFK L. Košir iz Trsta ter FK Koper vabita na dve razstavi ob 70 letnici osvoboditve

70 let osvoboditve Trsta – razstava bo v Kosovelovi knjižnici Sežana. Ob tem dogodku bo izdan FDC z priložnostnim žigom in osebna znamka, ki bo na razpolago na Pošti Sežana 6210. V prostorih knjižnice bo filatelistična in numizmatična razstava.

In 70 let osvoboditve Kopra – razstava bo na pošti Koper 6104. OB tej priložnosti bosta na ist pošti na voljo FDC z priložnostnim žigom oziroma FDC in žig ter osebna znamka.
KLIKNI TUKAJ


Za Ilirsko Bistrico je bil čas delovanja Ilirskega Sokola izjemno bogato in obetajoče

Prijatelji Ilirskega Sokola, Ilirska Bistrica, Slovenija kličejo sokoslki pozdrav NAZDAR - VEČ KLIKNI TUKAJ


CROATICA 2015 s sodelovanjem razstavljalcev FZS

Hrvaška filatelistična zveza je 75-letnico delovanja proslavila delovno in sicer s filatelistično razstavo z mednarodno udeležbo držav, s katerimi ima podpisane sporazume o sodelovanju (Avstrija, Češka, Madžarska, Slovaška, Slovenija in Španija, manjkala je edino Portugalska) v času od 31. marca do 4. aprila 2015.

Komisar za Slovenijo in sodelujoči sodnik Mihael I. Fock je prijavil tudi slovenske eksponate, ki so pridobili ugodne ocene (link na palmares).

Razstave in prireditve ob 75-letnici HFS so se udeležeili predsedniki vabljenih federacij ter predstavnik FEPA (B. Bračič) in Alpe Jadran Filatelije (I. Pirc). Prireditev je poživila tudi atraktivna skupna izdaja hrvaške in španske pošte z motivom seviljske in lepoglavske čipke.

Več o razstavi - KLIKNI TUKAJ
Nagovor s strani FEPA - KLIKNI TUKAJ
Nagovor AJP - KLIKNI TUKAJ
PALMARES - KLIKNI TUKAJ


Veliko menjalno srečanje FD Ljubljana bo v soboto, 16.5. 2015, na Taboru

Filatelistično društvo Ljubljana vabi v soboto, 16.5.2015 na mednarodno filatelistično srečanje v menzo Dijaškega doma Tabor, Ljubljana, vhod iz Kotnikove ulice.

Rezervacije miz sprejema Mitja Mihelič, mitjamihelic2014@gmail.com oz. na telefon 051 302 163.

Za obiskovalce je vstop prost. Vabljeni!


Društvo zbirateljev Sciurus organizira 3. Srečanje zbirateljev Gorenjske

V soboto, 16.5.2015 Gostišču Tulipan v Lescah med 10 in 13 uro.
Mize so brezplačne, je pa potrebna rezervacija na mail drustvo.sciurus@gmail.com


In prišel bo (ta) Svobode dan …

FD Lovrenc Košir, Škofja Loka vabi 17.04.2015 v Sokolski dom na otvoritev razstave

Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ.


FD Lovro Košir vabi na filatelistično razstavo

FD Lovro Košir vabi na filatelistično razstavo ob 70. obletnici osvoboditve, ki bo 16. aprila 2015 ob 19 uri v Sokolskem domu v Škofji loki.

Več v priloženem vabilu.


DRUŠTVO ZBIRALCEV AJDOVŠČINA NOVA GORICA

DRUŠTVO ZBIRALCEV AJDOVŠČINA NOVA GORICA vabi na mednarodno menjalno srečanje, ki bo v soboto, 18. aprila 2015 v Ajdovščini.

Več o srečanju - KLIKNI TUKAJ.


Filatelistična razstava KRŠČANSTVO ob Škofjeloškem pasijonu

FD Lovrenc Košir Škofja Loka v sodelovanju s Pasijonsko pisarno, Občino Škofja Loka in Pošto Slovenije v petek, 27. 3. ob 16. uri odpira filatelistično razstavo Kršanstvo. Razstava bo v avli Sokolskega doma naMestnem trgu; odprta bo do 15. aprila 2015. Pozor: na otvoritev samo s kopijo vabila v prilogi.


Podobe Novega mesta na filatelističnem gradivu

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, preddverje Študijskega oddelka (od 27. marca do 30. aprila 2015)

Filatelistično društvo Novo mesto bo predstavilo poštne znamke, ilustrirane dopisnice, spominske ovitke, priložnostne poštne žige in osebne znamke, ki so jih izdale različne poštne uprave ali filatelistična društva, od Kraljevine Jugoslavije do samostojne Slovenije. Vsem je skupno, da prikazujejo Novo mesto in znane osebnosti, ki so v njem živele in ustvarjale.


PPŽ v počastitev projekta "REG-KULT - Žive vezi - Vitaler Kulturkontakt

Na pošti 2391 Prevalje bo v torek, 31. marca 2015 na voljo priložnostni poštni žig.
Za več KLIKNI TUKAJ


Predstavitve priložnostnih poštnih znamk Pošte Slovenije

Četrtek, 26.3. 2015 ob 12.15 uri: Sejem Collecta, Gospodarsko razstavišče Ljubljana
ob 18. uri: Knjižnica Novo Mesto (Razglednična dopisnica 750 let Novega Mesta) - glej novico na tej strani niže.

Petek, 27.3.2915 ob 11.00 uri: Laško - Gala dvorana hotela Termana Park
ob 12.00 uri: Botanični vrt, Ljubljana (Orhideje - slovenske kukavice)


Predstavitev razglednične dopisnice ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta

Četrtek, 26. marec 2015, ob 18.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Trdinova čitalnica
Filatelistično društvo Novo mesto v sodelovanju s Pošto Slovenije pripravlja predstavitev razglednične dopisnice ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta.

Vsi obiskovalci prireditve boste razglednično dopisnico prejeli v posebni mapi. Dodatno jih boste lahko na dogodku tudi kupili, dali v podpis oblikovalcu, ter jih žigosane s priložnostnim poštnim žigom oddali v nabiralnik, saj bo z nami poštna uslužbenka z izpostavljenim poštnim okencem (poštnim nabiralnikom). Ogledali si boste lahko tudi razstavo Podobe Novega mesta na filatelističnem gradivu, ki bo v preddverju knjižnice na ogled še ves april. Čudovit filatelistično obarvan uvod v 650. obletnico Novega mesta bodo glasbeno popestrili učenci Glasbene šole Marjana Kozine, ob koncu pa bomo pripravili tudi pogostitev s kozarcem rujnega.
Collecta 2015

Proevent d.o.o., pripravlja 8. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta 2015, v prostorih Gospodarskega razstavišča, v Ljubljani, ki bo 26.03.2015 do 28.03.2015.

Več na http://www.collecta.si


V ponedeljek, 16. marca 2015 bomo ob 8. uri zjutraj skupaj voščili našim poštarjem za njihov jubilej

Zaposlene in goste bosta pozdravila župan Občine Žalec g. Janko Kos, pa direktor PE Celje (Pošta Slovenije) g. Dušan Gomboc, predsednik Mestne skupnosti Žalec g. Roman Virant, v imenu upokojenih poštarjev g. Franjo Pasarič in filatelisti FD Žalec.

Če boste utegnili, se pridružite temu dogodku, če pa vas zaradi obveznosti ne bo, bomo filatelisti cel dan do 18. ure na Pošti, kjer bo na ogled tudi manjša filatelistična razstava, posvečena jubilantu, izdali pa smo tudi filatelistično kuverto, v kateri je vložni list z opisom tega jubileja, zraven je seveda tudi osebna poštna znamka, vse pošiljke pa bodo odpremljene na željo s priložnostnim poštnim žigom.

Se vidimo v ponedeljek na žalski Pošti! VABILO

Prijazno vabljeni!


FD Škofja loka vabi na odprtje filatelistične razstave ob 40. letnici Pokala Loka

FD Škofja loka vabi v avlo Sokolskega doma v Škofjo Loki na odprtje filatelistične razstave ob 40. letnici Pokala Loka dne 13.02.2015 ob 19.15.

Več o razstavi VABILO
PLAKAT POKALA


Koroško filatelistično društvo pripravlja razstavo ob 120 letnici rojstva Janka Gačnika

Odprtje 12. februarja 2015 v prostorih pošte Ravne na Koroškem. Na voljo bo osebna znamka, priložnostni poštni žig, ovitek in maksimum karta.

Več o razstavi KLIKNI TUKAJ


Predstavitev priložnostne poštne znamke 200 let smrti Baltazarja Hacqueta

Pošta Slovenije načrtuje žig prvega dneva izdaje za svojo znamko ob 200 letnici smrti Baltazarja Hacqueta 30. januarja 2015 na pošti 5280 Idrija. Občina Idrija in FD Idrija pa sta se odločila to proslaviti s slovesno promocijo na idrijskem gradu istega dne ob 18. uri. Vljudno vabljeni! - VEČ

Priložnostna poštna znamka posvečena arhitektu Maksu Fabianiju bo predstavljena v Štanjelu

Občina Komen, Pošta Slovenije in FZS pripravljajo v petek 30. januarja 2015 ob 11. uri predstavitev znamke posvečene Maksu Fabianiju in sicer v dvorani Gradu Štanjel, imenovani po njem...VEČ


Snežni gradovi kralja Matjaža pod PECO - že 23-ič!

V soboto 31.1.2015 bo na pošti 2393 Črna na Koroškem na razpolago PPŽ in osebna znamka.
Več o programu v priponki - KLIKNI TUKAJ
Več na www.kfd.si


Nove izdaje FK Koper ob 300 letnici palače Bruti

FK Koper bo izdal FDC, osebno znamko ter PPŽ, 6.2.2015 bo v Knjižnici Koper odprta tudi 4 vitrinska razstava.
FDC ter PPŽ bodo na voljo na pošti Koper 6104 (postaja).

VEČ - KLIKNI TUKAJ


LUGANO 2014 - Razstava Alpe Jadran Filatelije

Letošnja mednarodna razstava delovne skupine ALPE JADRAN FILATELIJA je potekala od 12. do 14. septembra v Luganu, glavnem mestu švicarskega kantona Tičino. Ob razstavi je potekal tudi kongres evropske organizacije FEPA in srečanje predstavnikov dežel Alpe Jadran Filatelije. Več o razstavi na www.alpeadria.eu

Slovenski komisar razstave je bil dr. Veselo Guštin, njegovo poročilo je v rubriki Razstave / 2014 / Lugano 2014

Poročilo s sestanka DS Alpe Jadran Filatelija - KLIKNI TUKAJ


FEPA kongres 2014 v Luganu

Ob letošnji razstavi Alpe Jadran Filatelije, je bil v soboto, 13. 9. dopoldne tudi kongres FEPA, katerega sta se udeležila predsednik FZS Peter Suhadolc in podpredsednik Bojan Bračič, slednji v vlogi tajnika te organizacije.

FZS je 25-letnico delovanja zveze evropskih federacij FEPA počastila z izdajo osebne znamke slovenske pošte nominale B, ki jo je podarila vsem prisotnim delegatom na kongresu. Idejo zanjo je dal Bojan Bračič, oblikovala pa jo je Mirijana Bračič (nekaj znamk je pri B. Bračiču še na razpolago).

FEPA je podelila naši zvezi za plodno sodelovanje posebno priznanje - gre za več dogodkov v preteklosti - od razstav AJF v Ljubljani 1999 in v Mariboru 2012, prve se je udeležil letos preminuli podpredsednik Klaus E. Eitner, druge pa predsednik Joergen Joergensen, kot tudi organizacije lanskega sestanka uprave FEPA v Ljubljani.

Poročilo delegata FZS s kongresa FEPA - KLIKNI TUKAJ


Skupščina Zveza FZS je v soboto, 15. novembra 2014 potrdila spremembe statuta FZS

Zveza FZS prejela ob 25. letnici evropske zveze FEPA posebno priznanje za delovanje in sodelovanje.

V neuradnem delu programa je bilo predstavljeno predavanje dr. Helmuta Kobelbauerja, člana FD Ljubljana, z naslovom Boj za slovensko severno mejo 1918-1920 (Kampf um die slowenische Nordgrenze 1918-1920).


Praznična izdaja

Koroško filatelistično društvo tudi za letošnje praznike obeležuje s priložnostnim poštnim žigom in dotiskom na kuverti z zaporedno
številko KFD112/2014.

 • dotisk kuverte je izdelan po sliki Stanislava Bricmana - "Zima v Kotljah"

Priložnostni poštni žig bo letos prvič v uporabi na pogodbeni
pošti 2394 KOTLJE.

Več informacij o sami izdaji si lahko preberete na spletni strani Koroškega filatelističnega društva - KFD.


Mineva 140 let ustanovitve Svetovne poštne zveze

Madrid (Slovenija) - Ob 140. obletnici ustanovitve Svetovne poštne zveze, ki danes združuje več kot 190 držav, med katerimi je od leta 1992 tudi Slovenija, svet na današnji obeležuje svetovni dan pošte. Ob letošnjem jubileju vodstvo zveze in svetovni poštni operaterji izpostavljajo, da morajo biti pošte zelo inovativne, če želijo ostati konkurenčne. Madrid (Slovenija) - Ob 140. obletnici ustanovitve Svetovne poštne zveze, ki danes združuje več kot 190 držav, med katerimi je od leta 1992 tudi Slovenija, svet na današnji obeležuje svetovni dan pošte. Ob letošnjem jubileju vodstvo zveze in svetovni poštni operaterji izpostavljajo, da morajo biti pošte zelo inovativne, če želijo ostati konkurenčne. Direktor Svetovne poštne zveze Bishar A. Hussein ob svetovnem dnevu pošte poudarja, da so bile poštne storitve od nekdaj pomembno gonilo gospodarskega razvoja. Omenjena organizacija je postavila temelje za čezmejno trgovanje ter poslovanje. Danes je na svetu več kot 640.000 pošt, ki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju vključenosti vseh ljudi na svetu v svetovno dogajanje, tudi tistih v najbolj oddaljenih območjih. "Pomembno je, da pošte tudi danes ostajajo inovativne. Inovacije pa niso samo v novih tehnologijah. Pomembna je sprememba načina razmišljanja ter iskanje novih in kreativnih rešitev za zadovoljevanje razvijajočih se potreb naših strank," je, kot so sporočili s Pošte Slovenija, povedal Hussein.

Po skoraj vsem svetu se pošte srečujejo s podobnimi izzivi, ki jih narekujejo obsežne strukturne spremembe in novi trendi na področju komuniciranja in poslovanja. Trendi, kot so elektronska substitucija, vse večja razširjenost e-poslovanja in širokopasovnih povezav, ki spreminjajo način komuniciranja, ter druge tehnološke rešitve vplivajo na spremembe navad uporabnikov. Nacionalni poštni operaterji v Evropi, med njimi tudi Pošta Slovenije, se tako soočajo z obsežnimi strukturnimi spremembami na trgu poštno-logističnih storitev, ki jih je svetovna gospodarska kriza le še pospešila. Pošta Slovenije je kot odgovor na te izzive pripravila strateški razvojni program do leta 2017, ki predstavlja krovni strateški dokument razvoja družbe v prihodnjih letih. "Zavedamo se, da moramo sodobnemu e-potrošniku ponuditi inovativne storitve ter graditi družbo, ki bo zagotavljala socialno varnost in stabilnost okoli 6000 zaposlenim. Zato velik poudarek dajemo nadgradnji klasičnih poštnih in logističnih storitev, svoje znanje pa optimistično usmerjamo v razvoj informacijskih storitev tako za državne institucije kot za gospodarstvo in prebivalstvo," je poudaril generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak. Pošta bo jubilej tudi letos obeležila s priložnostnim poštnim žigom, ki bo danes v uporabi na pošti 1101 Ljubljana in 2101 Maribor. Poštna logistič na centra v Ljubljani in Mariboru bosta znova odprla vrata strokovno vodenim ogledom za šolske skupine

V okviru praznovanja bodo zaključili tudi dobrodelno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe, v okviru katere so zbrali 6775 kosov šolskih potrebščin, s katerimi so napolnili torbe otrok iz socialno ogroženih družin.

Vir: povzeto po spletnem članku STA


FK Koper ob 60 letnici Društva prijateljev mladine Koper

FD Koper izdaja priložnostno poštno ovojnico s poštnim žigom in osebno znamko.
Na voljo je od 25.11.2014 dalje na Pošti Koper 6104 (železniška in avtobusna postaja Koper).


Ne joči, Peter

Predstavitev priložnostne poštne znamke Slovenski film bo v petek, 28. novembra 2014 ob 11. uri v prostorih Slovenske kinoteke v Ljubljani.
Več si lahko preberete TUKAJ


Predstavitev znamke iz serije z Žlico po Sloveniji

Predstavitev znamke iz serije z Žlico po Sloveniji - vipavski štruklji in fiđolova mineštra bo 28.11.2014 ob 19, uri v dvorcu Zemono.
Več si lahko preberete TUKAJ


Filatelistično društvo Ljubljana je izdalo XXIV. številko Filatelističnega Zbornika

»Filatelistično društvo Ljubljana je izdalo XXIV. številko Filatelističnega Zbornika. Avtorji prispevkov so tudi letos priznani filatelistični strokovnjaki Ivan Turk, Bojan Kranjc, Boštjan Petauer,Veselko Guštin, Vid Žiberna in Andrej Alujevič. Iz vsebine Verigarji – 2 prispevka in sicer Odtis klišeja – vrsta, čas, namen in Razpolovljene verigarske znamke), železniški poštni žigi na območju Slovenije, »Partizanke-tretjič, Prve znamke francoske poštev Andori, Destinacije, ponaredki, kupljeni na svetovnem spletu, poštninski stroji, priložnostni poštni žigi 2013 in še kaj. Zbornik stane 10 evrov (+ 1 evro za stroške pošiljanja, v primeru povzetja so ti stroški 4 evre). Publikacijo se lahko naroči pri blagajniku društva Boštjanu Petauerju, P.P. 2406 Ljubljana, e-mail: bostjan.petauer@siol.net


ŠKOFJELOŠKI FILATELISTI ZMAGALI NA FINSKEM

Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka je sodelovalo s šestimi člani in dvema mladincema na mednarodni filatelistični razstavi Europhila 2014 in sicer od 4. do 5. septembra v kraju Vaasa na Finskem. Poleg gostitelja, filatelističnega kluba Vaasan Filatelistit, je razstavljalo še pet klubov, članov evropske filatelistične zveze Euro-phila iz Belgije, Nizozemske, Švedske in Slovenije. Med 27 udeleženci (18 članov in 9 mladincev) so škofjeločani osvojili 1. mesto med člani z eksponatoma Mihaela I. Focka: Cape of Good Hope 1853 in-1864 in Srečka Beričiča: Srečno, Rudarji! ter 1. mesto med mladinci z eksponatoma Nuše Cerar, Konji - jezdne in vozne živali in Gašperja Murna, Metulji. Tekmovalo se je v tradicionalni filateliji, poštni zgodovini, tematski filateliji, odprti filateliji in mladinski filateliji, po pravilih finske filatelistične zveze, povzete po FIP.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


FD Slovenj Gradec obvešča o izdaji Franc Ksaver Meško

Slovenski pisatelj, pesnik in dramatik Franc Ksaver Meško se je rodil 28. oktobra leta 1874 v zaselku Grmi, ki spada k vasi Gornji Ključarovci pri Svetem Tomažu pri Ormožu. Osnovno šolo je obiskoval pri Svetem Tomažu, nižjo gimnazijo pa v letih 1886–90 na Ptuju. Z šolanjem je nadaljeval na višji gimnaziji v Celju. Po maturi, leta 1894, se je po temeljitem premisleku odločil za študij teologije, saj je v tem poklicu videl sebe kot najprimernejšega za delovanje med ljudstvom in za ljudstvo.

Več - KLIKNI TUKAJ


FK Koper bo ob 60 obletnici Londonskega memoranduma izdal PPŽ ter FDC

PPŽ ter FDC bodo na voljo na pošti 6281 Škofije od 25.10.2014 dalje.Koroško filatelistično društvo pripravilo novo izdajo ob 50. letnici oddajnega centra Plešivec

Več informacij na spletni strani društva - www.kfd.si oz. 50. letnica delovnaja oddajnega centra Plešivec.

Nosilec zlate medalje iz razreda razglednici in motivnih kartic Alojz Tomc

Nosilec zlate medalje iz razreda razglednici in motivnih kartic Alojz Tomc je pripravil ob menjalnem srečanju FD Ljubljana 11. oktobra zanimivo predavanje o pripravi in razstavljanju razglednic in motivnih kartic

Več - KLIKNI TUKAJ


Koroško filatelistično društvo - KFD je v sodelovanju s Čebelarskim društvom Prevalje izdalo

Dne 18.10.2014 je na pošti 2391 v uporabi priložnostni poštni žig 100 letnica Prevaljskega Čebelarskega društva.

 • osebno poštno znamko,
 • priložnostni poštni žig,
 • dotisk na kuverti in
 • maksimum karto

Več o sami filatelistični izdaji in o samem delovanju našega filatelističnega društva si lahko pogledate na naši spletni strani www.kfd.si


FD Maribor vabi na ogled filatelistične razstave Slovenske divjerastoče orhideje

FD Maribor vabi na ogled filatelistične razstave Slovenske divjerastoče orhideje, ki bo postavljena od 15. do 23. oktobra 2014 v prostorih Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Ljubljanska c. 97 (šolska knjižnica).
V šest vitrinah je predstavljenih 43 naših orhidej. Avtor razstave: Branko Petan, Filatelistično društvo Maribor.

Dodatne informacije: Barbara Pajk (GSM: 040 739 659)


Mednarodno srečanje filatelistov, numizmatikov in kartofilov

Filatelistično društvo Maribor ORGANIZIRA 26.10.2014, MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV IN KARTOFILOV.

Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ


Filatelistična razstava TEHNIKA NA ZNAMKAH

V sodelovanju z Muzejskim društvom Škofja Loka, bo škofjeloško filatelistično društvo, ob 120-letnici prve javne razsvetlave na Kranjskem, od 30. septembra do 6. oktobra, pripravilo priložnostno filatelistično razstavo TEHNIKA NA ZNAMKAH (zbirke dr. Janeza Cerkvenika) in NIKOLA TESLA (zbirke Gordana Turudije), priložnostni žig pa bo na razpolago od 30.9.2014 do 15.10.2014, na pošti v Škofji Loki pri avtobusni postaji.


Tekmovalni razred Razglednice in motivne karte

Na srečanju v Ljubljani, 11.10.2014 bo ob 12h predavanje z naslovom: Tekmovalni razred Razglednice in motivne karte, ki ga bo pripravil Alojz Tomc, dobitnik našega najboljšega priznanja za zbirko razglednic.

Vabljeni vsi, ki vas zanima priprava take zbirke. Predavanje bo hkrati s srečanjem, v učilnici dij. doma Tabor ob 12h.


OB 120-LETNICI PRVE JAVNE RAZSVETLJAVE NA KRANJSKEM

Razstava v Okroglem stolpu na Škofjeloškem gradu - od 30.9. do 6.10.2014.

Več o razstavi na - KLIKNI TUKAJ


Vabljeni na predstavitev priložnostne poštne znamke ob 600. obletnici kronanja "BARBARE CELJSKE"

Vabljeni na predstavitev priložnostne poštne znamke ob 600. obletnici kronanja »BARBARE CELJSKE«, ki bo v petek, 26. septembra 2014 ob 11. uri v Pokrajinskem muzeju Celje, Trg Celjskih knezov 8. Celje.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Vabilo na predstavitev razglednične dopisnice ob 100-letnici izgradnje vodovodnega stolpa Brežice in serije znamk Plemiški grbi

Posavski muzej Brežice vas v petek, 26. septembra 2014, ob 17 uri, vljudno vabijo v Posavski muzej Brežice, Cesta prvih borcev 1, na predstavitev razglednične dopisnice ob 100-letnici izgradnje vodovodnega stolpa Brežice in serije znamk Plemiški grbi.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


150 LET BISTRIŠKE ČITALNICE

Vabim Vas k sodelovanju na Dnevu bistriške numizmatike, prireditvi Primorskega numizmatičnega društva s filatelistično sekcijo Ilirska Bistrica, ki bo potekala v soboto, 4. oktobra 2014 od 9. do 15. ure v avli Doma na Vidmu, Gregorčičeva 2, Ilirska Bistrica.

V sklopu prireditve bo potekalo prodajno-menjalno srečanje zbiralcev, društvena razstava in numizmatično-filatelistične delavnice za mladino. Ob 11. uri bo osrednja proslava ob 150-letnici ustanovitve Narodne čitalnice v Ilirski Bistrici s predstavitvijo četrtega društvenega spominskega žetona, osebnih znamk, dopisnice in žiga na temo čitalnice. Po proslavi bo možen tudi nakup omenjenih društvenih izdaj.

Vstop je prost. Za sodelujoče je možen vstop od 8. ure dalje. Najem prodajnega mesta stane 8 €, za društvene člane pa je brezplačen. Za najem je potrebna predhodna prijava do 1. oktobra, ki jo lahko pošljete:


 • pisno na naslov: Primorsko numizmatično društvo, p.p. 41, 6250 Ilirska Bistrica
 • po e-pošti na naslov: pn.drustvo.ib@gmail.com
 • na GSM: 041 905 105.


Vabljeni!


Razstava Dušana Oberča - Pisma iz celega sveta

Danes, 16. septembra 2014 ob 17. uri bo na Pošti Ljubljana 1 v avli odprta razstava Dušana Oberča - Pisma iz celega sveta.

Gre namreč za nadaljevanje zanimive zgodbe, ki je bila objavljena tudi v zadnji številki Nove filatelije. Avtor razstave je namreč za svojega 1986 leta rojenega sina zbral vse znamke, ki so jih tega leta izdale poštne uprave celega sveta!

Ilustrativna razstava je nastala na izboru zanimivih (pretežno priporočenih) pisem iz raznoraznih koncev zemeljske krogle, v katerih so prihajale znamke letnika 1986.
Razstavica bo odprta do konca meseca.

Vljudno vabljeni!


3. festival Pravljične vasi Leše

Vablejni v soboto, 20.9.2014, na 3. festival Pravljične vasi Leše.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ in na uradni strani Pravljične vasi LešeVabljeni na otvoritev filatelistične razstave ob 120 letnici rojstva Vinka Moederndorferja

Vabljeni na otvoritev filatelistične razstave ob 120 letnici rojstva Vinka Moederndorferja, zbiralca slovenske folklore, ki bo v sredo, 10. septembra ob 16. uri v prostorih Avle županstva občine Mežica. Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Vabljeni na ogled filatelistične razstave ob stoletnici čebelarstva v Črni na Koroškem

Vabljeni na ogled filatelistične razstave ob stoletnici čebelarstva v Črni na Koroškem, ki bo odprta od petka, 12. septembra (pa do 27. septembra) od 16. ure dalje v Avli kulturnega doma Črna.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Prva zlata medalja v klasičnih razstavnih disciplinah za Slovenijo

Član SFK Lovrenc Košir iz Trsta, obenem pa tudi predsednik Filatelistične zveze Slovenije, dr. Peter Suhadolc je na svetovni razstavi Philakorea 2014 za svoj prenovljeni eksponat iz razreda tematske filatelije The Conquest of the Unprofitable World (Osvajanje nekoristnega sveta) prejel zlato medaljo - 92 (!) točk in posebno nagrado.

To je doslej najvišja uvrstitev katerekoli slovenske tekmovalne zbirke in razstavljalcu, ki je tudi FIP sodnik in član komisije FIP za tematiko, veljajo iskrene čestitke za ta izjemen dosežek!


Slovenske znamke ponovno v svetovnem vrhu

Bralci spletne strani Stamp News International Com, ki se predstavlja kot "Made in inclouds", torej v oblakih - kot je danes informatika postavljena, so izbirali najbolj priljubljene znamke leta 2013.

Na prvo mesto se je uvrstil Poštni urad v Postojnski jami, skupna izdaja Pošte Slovenije in Avstrijske pošte! Predlog za motiv je prišel iz uprave Postojnske jame, idejo za skupno izdajo z Avstrijci je prispevala FZS, mali blok je oblikoval naš priznani oblikovalec Matjaž Učakar; vsi skupaj smo pripravili veličastno predstavitev v Postojnski jami, ki se je je udeležilo mnogo gostov - jamski vlakci so s posebno vožnjo prepeljali v notranjost jame preko 240 udeležencev. In na Dunaju, kjer sta se predstavili Slovenska Pošta in FZS avstrijskim zbiralcem na Dnevu odprtih vrat, je prireditev obiskalo okoli 800 avstrijskih zbiralcev.

Zgodba o uspehu se nadaljuje - na drugo mesto se je namreč uvrstila nova posebnost v svetovni filateliji - prve slane znamke na svetu. Ideja prihaja iz FD Piran, oblikovalec je zopet Matjaž Učakar, uresničevalec slane zamisli pa tudi - Pošta Slovenije!

Nikakor pa ne moremo mimo vas, spoštovani zbiralci - očitno so vas lanske izdaje znamk, pa mogoče tudi dogodki ob predstavitvah tako navdušili, da ste pridno glasovali na spletni strani Stamp News International
Com in dodatno pripomogli k temu uspehu!
Več o tem preberite na spletu: Most popular stamps 2013 by our readers' opinion


Prireditev ob 70 letnici potopitve REX-a bo v Izoli v muzeju Parenzana v ponedeljek, 8. septembra ob 17. uri.

Pred sedemdesetimi leti 8. septembraje bil med Izolo in Koprom potopljen REX, v tridesetih letih najmodernejša in najhitrejša potniška ladja na svetu.
Ob obletnici dogodka bo Mitja Lamut, dober poznavalec ladjarstva naJadranu, predstavil svojo knjigo Parniki Jadrana narazglednicah, predstavljen pa bo tudi priložnostni poštni žig.

Dogodek bo v izolskem Muzeju Parenzana v
ponedeljek, 8.9.2014 ob 17h.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


FD Idrija obogatila svojo spletno stran

FD Idrija na svoji spletni strani objavlja zgodovino priložnostnih izdaj in žigov društva od ustanovitve leta 1949 do danes. Zanimivo, posebej za tematske zbiralce, je oblikovanje priložnostnih poštnih žigov.


Skupščina Filatelistične zveze Slovenije - 6. junij 2014, Ljubljana

Podelitev priznanj članom za njihovo prizadevno delo v filateliji in diplom društvom za dvoletno delovanje


BALKANFILA 2014

Bolgarska filatelistična unija prireja od 5. do 7. aprila letos v obdonavskem mestu Vidin 4. mednarodno filatelistično razstavo regionalne skupnosti Balkanfila nove dobe. Prva razstava je bila po skoraj 15 letih postavljena v Carigradu leta 2007, druga 2010 v Plovdivu in tretja 2012 pri nas v Mariboru (v sklopu razstave MARIBOFILA2012). FZS je članica te delovne skupnosti, sodelovala je na vseh dosedanjih razstavah kot tudi na tej, ki bo odprta konec tega tedna. Predsedovanje Balkanfili prevzema vedno predsednik federacije, ki je razstavo pripravila, tako, da bo Igor Pirc to nalogo po koncu razstave v Vidinu predal predsedniku bolgarske unije Spasu Pančevu.

Delovna skupnost Balkanfila ima tudi svojo spletno stran, za katero skrbi Romun Francisc Ambrus: http://www.balkanfila.org/

Zapisnik 8. srečanja predstavnikov članic Delovne skupine Balkanfia v Vidinu, Bolgarija
Pravila za organiziranje razstav delovne skupine Balkanfila


ODPRTJE FILATELISTIČNE IN LIKOVNE RAZSTAVE ČLANOV KUD FORMA VIVA MAKOLE v ROGAŠKI SLATINI

V petek, 22. avgusta, ob 18. uri v Anini galeriji. Sodelovali bodo filatelist Branko Petan – filatelistični opus Božidarja Jakca, slikarka Silvija Verovnik – slike in kipar Ivan Dvoršak – skulpture iz varjenega železa.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


2. srečanje zbirateljev Gorenjske 13.9.2014 v Lescah

Društvo zbirateljev Sciurus prireja srečanje zbirateljev Gorenjske v soboto 13.9.2014, v gostišču Tulipan, Alpska cesta 8, Lesce od 10. do 13. ure.

Mize so brezplačne. Potrebna je le predhodna rezervacija na drustvo.sciurus@gmail.com


100 let prve svetovne vojne v PT muzeju Mitteleuropa v Trstu odprtje razstave 28.7.2014 ob 17.30 uri.

Vabljeni še na eno od razstav, posvečenih prvi svetovni vojni, ki bo odprta do 31. avgusta 2014 - VEČ O RAZSTAVI KLIKNI TUKAJ


Prva svetovna vojna na filatelistični razstavi na Trbižu

Vabljeni na Trbiž/Tarvisio na odprtje razstave ob 100. obletnici 1. svetovne vojne, ki bo 10.8.2014 ob 11,30 uri v prostorih Občine (Comune di Tarvisio). Vabljeni!


CROATICA 2014

Slovenski razstavljalci uspešno nastopili na hrvaški nacionalni razstavi CROATICA 2014 v Vukovarju.

Poročilo slovenske komisarke in sodnice Staše Bračič - Palmares - poročilo komisarke


Glasujte za slovensko znamko iz serije Europa!

Vabimo vas, da na spletni strani http://www.posteurop.org/europa2014 glasujete za slovensko znamko in ji tako pomagate k njeni čim boljši uvrstitvi na tekmovanju, ki bo odprto do 31. avgusta 2014!

Več o GLASOVANJU - KLIKNI TUKAJ
Znamka Klepetalo - KLIKNI TUKAJ
Znamka Zvergla - KLIKNI TUKAJ


Ribe na znamkah in v Državnem svetu

Vabilo na odprtje filatelistične razstave v petek, 20. junija 2014 ob 10. uri VEČ O VABILU KLIKNI TUKAJ

Vabilo na filatelistično prireditev v Celju

Vabilo na filatelistično prireditev v Celju v ponedeljek, 9. junija 2014 ob 17. uri - OŠ Frana Kranjca na Polulah VEČ O VABILU KLIKNI TUKAJ


Filatelistično razstava LOKAFILA 2014

Filatelistično društv o Lovro Košir in Košarkarsko klub škofja Loka vabita na veliko filatelistično razstavo LOKAFILA 2014 v počastitev 65 letnice delovanja filatelističnega društva in 60 let košarke v Škofji Loki v petek, 5. junija 2014 - več o KLIKNI TUKAJ .


Predstavitev priložnostne poštne znamke Slovenske ladje - Piran, 5. junij 2014

V četertek, 5. junija, vas prijazno vabimo v Piran na slovesno predstavitev priložnostne poštne znamke SLOVENSKE LADJE, na kateri bo predstavljena prva ladja Splošne plovbe - tovorna motorna ladja Martina Krpan.

Več o dogodku KLIKNI TUKAJ5. DRŽAVNA FILATELISTIČNA RAZSTAVA uspešno

V atriju Pošte Ljubljana 1, je med 9. in 12. aprilom potekala ob udeležbi domačih in hrvaških razstavljalcev 5. državna filatelistična razstava.

Sodnisko poročilo PALMARES (183 kb)
Znamka TINA MAZE – dobitinica dveh zlatih medalj – SOČI 2014

Koroško filatelistično društvo, vas v petek, 30. maja 2014, ob 11. uri, prijazno vabijo v Kulturni dom, Center 153, v Črno na Koroškem, na slovesno predstavitev znamke Tina Maze, dobitnica dveh zlatih olimpijskih medalj.

VABILO NA PREDSTAVITEV
POVEZAVA – podrobnejši podatki predstavitveVabilo na predstavitev znamk, ki bo 29. 5. v Prirodoslovnem muzeju!

Prirodoslovni muzej Slovenije vas v četrtek, 29. maja 2014, ob 18. uri, prijazno vabi na slovesno predstavitev priložnostne poštne znamke v bloku, posvečene mednarodnemu letu kristalografije, ki jo bo Pošta Slovenije izdala v sodelovanju z belgijsko pošto.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJ


Vabimo vas na ogled filatelistične razstave orhidej

V soboto, 17. maja 2014, vas ob 9h vabimo na JUTRANJO KAVO ob odprtju nove razstave, to bo filatelistična razstava SLOVENSKE DIVJERASTOČE ORHIDEJE, ki jo je pripravil Branko Petan iz Maribora.
Več o razstavi si lahko preberete na PARNAS, zavod za kulturo in turizem Velike Lašče


Predstavitev filatelistične razstave "BRANKO - 70 let - 214 cm"

Vabljeni v četrtek, 15. maja ob 19. uri v Kvartirni hiši v Celju, Gosposka ulica 3.
Več o dogodku KLIKNI TUKAJSrečanje zbirateljev Gorenjske bo v soboto, 17.5.2014 med 10. in 13. uro v gostišču TULUPAN v Lescah

Društvo Sciurus vabi na srečanje
DRUŠTVO ZBIRATELJEV »VERIGAR« BREŽICE ORGANIZIRA

XIV. MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV, KARTOFILOV IN ZBIRATELJEV TELEFONSKIH KARTIC v soboto, 12. aprila 2014

Vabilo


Prvi april v Piranu

Verjetno poznate tisto zgodbo, ko so ribiču zvezali roke, da ne bi mogel pokazal kako veliko ribo je ujel, pa je vseeno z zvezanimi rokami pokazal kako veliko oko je imela. Pirančanom norčije ne gredo po glavi, čeprav so sedaj že tradicionalno izbrali prav ta datum za predstavitev osebne znamke z motivom ribe iz našega morja.

VABILO - KLIKNI TUKAJ


Razstava denarja ob 100-letnici pričetka I. svetovne vojne

Numizmatično društvo Slovenije je ob 100-letnici pričetka I. svetovne vojne v Gorenjskem muzeju v Kranju odprlo zanimivo razstavo denarja (bankovcev in kovancev), vojaške propagande, razglednic in medalj - več o razstavi


Pošta Slovenije sporoča

Seznam letošnjih ponatisov rednih poštnih znamk na samolepilnem papirju:

Zap. št. Motiv Nazivna vrednost Datum začetka prodaje na poštah
1 Jadranska smrdljiva kukavica 0,05 EUR 20. 6. 2013
2 Velikonočnica 0,10 EUR 20. 6. 2013
3 Kranjski jeglič 0,20 EUR 20. 6. 2013
4 Alpska možina 1,00 EUR 20. 6. 2013
5 Zoisova zvončnica A 21. 5. 2013
6 Medeno srce A 7. 5. 2013
7 Raznolistna mačina C 21. 5. 2013
8 Pleteno srce iz testa C 7. 5. 2013
9 Tommasinijeva popkoresa 0,02 EUR 12. 11. 2013
10 Lepi čeveljc B 12. 11. 2013
11 Prednostno 1,24 EUR 12. 11. 2013

Za vse ponatise bomo sproti obveščali, če pa pogrešate objave, prosimo pošljite kratko obvestilo z osnovnimi podatki skrbniku Igor Pirc na (ipirc711@gmail.com).


FD Ljubljana vabi na predavanje ob 5. državni razstavi LJUBLJANA 2014

Mihael I. Fock bo v soboto, 12. aprila ob 10.uri v dvorani Pošte Ljubljana 1 (vhod z Čopove ulice 11) predstavil temo Kako pripravim eksponat tradicionalnega razreda.
Za tiste, ki niste utegnili - Prosojnice predavanja: Mihael I. Fock, Kako pripravim eksponat tradicionalnega razreda - KLIKNITE TUKAJ / pptx


Filatelistično društvo Ljubljana VABI svoje člane

Na slavnostni zbor ob 80-letnici svojega neprekinjenega uspešnega delovanja, ki bo 10. aprila, 2014 ob 17h v konferenčni sobi Pošte Slovenija, Čopova 11, Ljubljana, v 3. nadstropju.


KOROŠKO FILATELISTIČNO DRUŠTVO IZ RAVEN SPOROČA

2. štiriletna specializirana meddruštvena razstava MAKSI RAVNE uspešno izvedena.
Poglejte in preberite Palmares razstave
PPŽ ob 600-letnici zadnjega ustoličevanja koroških vojvod v slovenskem jeziku

Informacije o izdajah KFD lahko dobite na info@kfd.si

  


Predstavitve marčevskega izida priložnostnih poštnih znamk

Sreda, 26. marca 2014 ob 17. uri v Mariboru - znamka Stara trta
Četrtek, 3. aprila 2014 ob 18. uri v Sežani - VABILO
Četrtek, 27. marca 2014 ob 12.15 v Ljubljani na Collecti - vse znamke
Petek, 28. marca 2014 ob 18.uri v Idriji - znamka Turizem


Razstava Nobelovci na znamkah

Turistično društvo Celje vabi na odprtje razstave Nobelovci na znamkah, ki bo v petek, 7. marca 2014, ob 19. uri v Kvartirni hiši na Gosposki 3. Razstavo je pripravil prizadevni celjski filatelist Tone Petek,

Turistično društvo je ob tej priložnosti izdalo osebno znamko Kvartirne hiše in razglednico. Vse, ki se bosteudeležili otvoritve, vas čaka žig "prvega dne"!


Kako pripraviti eksponat razgledničnih in motivnih kartic

FZS vabi na izobraževalni seminar - kako pripraviti in ocenjevati eksponat razgledničnih in motivnih kartic, ki bo v torek, 18. marca 2014 ob 16. uri na prizorišču 2. specializirane filatelistične razstave Maksi Ravne v Ravnah na Koroškem.

Igor Pirc bo predstavil predlog novega pravilnika, ki ga bo sprejel Izvšrni odbor FZS na svoji prvi spomladanski seji. Predstavitev bo trajala največ eno uro.

Vljudno vabljeni


Smernice za ocenjevanje eksponatov poštne zgodovine

Komisija za poštno zgodovino pri FIP je pripravila razširjene smernice, kako pripraviti eksponat poštnih celin oziroma ga soditi. FZS pa smo pripravili tudi slovensko inačico.
Smernice so pripravljene v pomoč razstavljalcem, ki naj upoštevajo, kaj sodniki ocenjujejo.
Smernice za pripravo eksponatov poštne zgodovine - klikni tukaj


Ob srečanju FD Ljubljana je bilo 14. decembra v Ljubljani predavanje Igorja Pirca, člana FIP komisije za poštne celine, pod naslovom:
Razstavljanje in sojenje eksponatov poštnih celin - klikni tukaj


Nove publikacije v založbi FZS in FD Ljubljana

Werner Briner: Priročnik in katalog AMBULANČNIH POŠT & AMBULANČNIH ŽIGOV V KRALJEVINI SHS & JUGOSLAVIJI 1919-1941
Knjigi je priložen plošček z vsemi zbranimi odtisi žigov posameznih relacij. Knjiga in spremno besedilo na ploščku so v nemškem jeziku.
Cena knjige je 25 €; poštnina 1,50 €. Število razpoložljivih knjig je zelo omejeno. Vsi, ki so knjigo naročili pred 31.10.2013 jo bodo prejeli po prednaročniški ceni.

Za vse informacije in naročilo se obrnite na e-naslov ipirc711@gmail.com


Brasiliana 2013

Obisk ekonomskega atašeja slovenskega veleposlaništva v Braziliji s soprogo g. Ivana Majcna na otvoritvi razstave.


Vsem zbiralcem Verigarjev

FD Ljubljana je izdalo drugo izdajo Sodobnega cenika Verigarjev avtorja Boštjana Petauerja. Cenik v A5 formatu obravnava preko 800 znamk in ima okoli 2500 cen za nežigosane znamke brez prilepke, s prilepko kot tudi žigosane znamke.


NOVO VODSTVO FEPA

Na kongresu FEPA v Madridu, 5. oktobra 2013, je bila izvoljena nova uprava FEPA v sestavi, od leve: Bojan Bračič, tajnik, Alfred Kunz (Avstrija) blagajnik, Jose Ramon Moreno (Španija) predsednik, Birthe King (UK) direktorica, Giancarlo Morolli (Italija) podpredsednik, Nico Rangos (Ciper), direktor.

IZTEKA SE ROK - POHITITE!
Poziv za zbiranje predlogov za priznanja Filatelistične zveze Slovenije društvom in posameznikom

Izvršni odbor FZS je na svoji redni seji dne 22. oktobra 2013 imenoval Komisijo za priznanja društvom in posameznikom in določil rok za zbiranje predlogov – 31. januar 2014. Priznanja društvom in posameznikom bodo podeljena na Letni skupščini FZS spomladi 2014.

Komisija za priznanja FZS zato poziva vse člane - društva kot tudi člane društev, da v postavljenem roku pripravijo predloge in jih v zaprti kuverti s pripisom Za komisijo za priznanja naslovijo na naslov FZS.

Predlogi naj bodo pripravljeni skladno s Pravilnikom o priznanjih Filatelistične zveze Slovenije, sprejetim 15. junija 1999 in objavljenim v NF 1/2000, upoštevaje dopolnitev 10. člena, sprejeto na Skupščini FZS leta 2012, ki za bronasto odličje zahteva najmanj dva (in ne tri) od postavljenih pogojev.
Predlagatelji naj upoštevajo tudi Pravilnik o ocenjevanju društev in Obrazec za točkovanje društev, ki sta objavljena na www.fzs.si ter Obrazec za točkovanje priznanja FZS posameznemu članu, objavljen prav tam.

Posamezni predlogi morajo biti pripravljeni skladno z enim ali drugim Pravilnikom in s priloženim izpolnjenim ustreznim Obrazcem. POZOR! Pri ocenjevanju društev je treba upoštevati aktivnosti društvo v letih 2012 in 2013.

Obrazec za točkovanje društev (41 kb)

Komisija za priznanja FZS


RAZSTAVA TEČAJNIKOV FILATELIJE V TRŽAŠKEM ZAPORU

Razstava je odprta do 31. januarja vsak dan, razen nedelje, od 8.30 do 13.30 (ob sobotah do 12.30) v dvorani filatelističnega urada v pritličju tržaške glavne pošte - Filatelija v zaporu


Tito - obraz Jugoslavije

Na razstavi Tito - obraz Jugoslavije, ki poteka na Gospodarskem razstavišču od 7. novembra pa do 28. februarja prihodnjega leta, je na ogled v 18 vitrinah tudi specializirana zbirka o Titu na znamkah, ki jo je pripravil vsestranski ljubljanski zbiralec Tone Simončič.


Dve predstavitvi novih priložnostnih izdaj Pošte Slovenije

100 - letnica rojstva Rada Simonitija
150 let Slovenske matice


Dva spominska dogodka in dve filatelistični razstavi v Škofji Loki

Odkritje spomenika in filatelistična razstava FD Škofja Loka
FD Škofja Loka vabi na odkritje spomenika in filatelistično razstavico v petek, 7. februarja 2014 ob 16. uri.
Več o razstavi - KLIKNI TUKAJ

Ob slovenskem kulturnem prazniku - Prešernova Zdravljica
Več o razstavi - KLIKNI TUKAJ
FD Maribor pripravilo PPŽ ob 50. Zlati lisici

FD Maribor je pripravilo PPŽ ob 50. Zlati lisici. Žig bo v uporabi v soboto, 1. februarja 2014, na pošti 2101 Maribor, ne glede na izvedbo tekme. FDM je do sedaj pripravilo 30 PPŽ ob FIS tekmah za svetovni pokal, znanih po imenu Zlata lisica, nekaj žigov za mariborske pošte pa so pripravili tudi organizatorji in Pošta Slovenije (Branik ob izidu znamke leta 1988, Pošta Slovenije ob izidu znamke 1997 in kot sponzor leta 2013).
Razstava "140 let poste Dolina pri Trstu"

V Postnem Muzeju v Trstu, trg Vittorio Veneto 1, je odprta razstava 140 let pošte Dolina pri Trstu.
Razstava je pripravljena ob sodelovanju z zamejskega SFK Lovro Košir in popolnoma dvojezična!
Razstava bo odprta do konca februarja 2014.


Filatelistično društvo Ljubljana prireja v soboto 22. februarja 2014 med 8,30 in 12. uro filatelistično srečanje v menzi Dijaškega doma Tabor, Ljubljana, vhod s Kotnikove

V okviru menjalnega srečanja bo ob 11. uri predavanje "Smernice za pripravo eksponata v tematski filateliji", ki ga je pripravil sodnik FIP za tematsko filatelijo, dr. Peter Suhadolc, predsednik FZS.
Predavanje bo v veliko pomoč vsem, ki želijo razstavljati v tematski filateliji, pa tudi v drugih tekmovalnih razredih.


FD Ljubljana in organizacijski odbor 5. Državne filatelistične razstave voščita vsem slovenskim filatelistom SREČNO NOVO LETO 2014. Razstavljalce in obiskovalce pa vabita, da si ogledajo razstavo v Atriju PS, Čopova 11, Ljubljana od 9. do 12. aprila 2014 med 9h in 18h!


Božična filatelistična razstava v galeriji sv. Martina v Žireh

V izvedbi FD Lovren Košir iz Škofje Loke bo v nedeljo, 22. decembra ob 10 uri odprta filatelistična razstavica - Božič na znamkah in razglednicah ter Janez Pavel II. na obisku. Razstava bo odprta do nedelje, 29. decembra. Več o razstavi klikni tukaj


5. Državna filatelistična razstava LJUBLJANA 2014 - rok za prijavo je do konca leta, zato čimprej posredujte prijavnico za svoje zbirke!

FD Ljubljana obvešča, da bo prihodnje leto, ob 80-letnici ustanovitve in delovanja društva, priredilo 5. Državno filatelistično razstavo z vsemi tekmovalnimi razredi FIP. Razstava bo v Ljubljani od 9. do 12. aprila 2014. Prijavite svoje tekmovalne zbirke do konca leta 2013!FD Drava - 120 let prihoda telegrafa v Muto
Koroško filatelistično društvo je pripravilo nov priložnostni žig - "Božični žig", ki je že petnajsti zapovrstjo na pošti 2394 KOTLJE

Ob tej priložnosti je bila izdana osebna poštna znamka, dotisk na kuverti in priložnostni poštni žig.
Na dotisku kuverte in osebne znamke najdete motiv Svete družine iz stranskega oltarja sv. Florjana župnijske cerkve sv. Marjete v Kotljah.
Ob tem dogodku si lahko na pošti 2394 Kotlje tudi ogledate še razstavo v treh vitrinah na temo: Sveta brata Ciril in Metod - 1150 letnica prihoda med Slovane na podobicah - lastnika g.Mavriča
Informacije o izdaji: izidor.jamnik@gmail.com


FND Ilirska Bistrica v soboto, 14. decembra predstavlja kovanec belič


Filatelistično društvo Ljubljana prireja v soboto 14. decembra med 8 in 12. uro filatelistično srečanje v menzi Dijaškega doma Tabor, Ljubljana, vhod / enter from Kotnikova

V okviru menjalnega srečanja bo ob 11. uri predavanje Razstavljanje in sojenje eksponatov poštnih celin, ki ga je pripravil član FIP komisije Poštnih celin Igor Pirc. Predstavitev dopolnjenih smernic FIP za področje poštnih celin bo v veliko pomoč vsem, ki želijo razstavljati poštne celine ali jih vključevati v eksponate drugih tekmovalnih razredov.


Petinsedemdesetletnice prvotiska osemnjastih grafih Franja Goloba

V sredo, 4. decembra 2013 na pošti 2391 Prevalje v uporabi priložnostni poštni žig, priložnostne kuverte in osebne znamke.

Koroško filatelistično društvo.FRANTIŠEK ČAP – OB STOLETNICI ROJSTVA

V okviru projekta, ki ga ob 100-letnici rojstva Františka Čapa organizirajo Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, češki inštitut Film a Společnost in PiraNosta Alma Piran, bo v soboto, 7. decembra, ob 14.45 v čitalnici Mestne knjižnice Piran predavanje Hane Slavíkove in Rodriga Moralesa ter otvoritev razstave, ki so jo pripravili v sodelovanju z inštitutom Film a Společnost. Projekt je finančno podprlo češko ministrstvo za kulturo. Vabljeni!

Na voljo je tudi spominski žig in ovitek.


Nova priložnostna izdaja FK Koper

FK Koper bo 29.11.2013 izdal kuverto z osebno znamko ter priložnostnim poštnim žigom. 29.11.2013 so namreč nastali mejniki za priključitev Primorske k matični domovini. FDC bo možno kupiti na pošti 6104 Koper (železniška postaja) po ceni 3,00 eur. Na voljo bo tudi priložnostni poštni žig.


FND Klasje Beltinci, bo ob priložnosti 22. državnega tekmovanja ptic Slovenije izdala priložnostni ovitek ter znamko s priložnostnim žigosanjem

FND Klasje Beltinci, bo ob priložnosti 22. državnega tekmovanja ptic Slovenije izdala priložnostni ovitek ter znamko s priložnostnim žigosanjem. Vse zainteresirane vabimo k nakupu. Prosimo da nam s povratno pošto sporočite vaše želje.

Priložnostni žig bo izdan 29. novembra 2013 napošti 9231 Beltinci, filatelistično razstavo s tematiko ptic in razstavo ptic si pa lahko ogledate v prostorih OŠ Beltinci. Vsi ste prav lepo vabljeni.
Znamka (1,50€)
Priložnostni ovitek (2,00€)


Primorsko numizmatično društvo iz Ilirske Bistrice pripravlja srebrnik BELIČ

Konec novembra pripravlja društvo v Galeriji na Vidmu, v Ilirski Bistrici, 20. društveno razstavo. Razstava bo bolj informativnega značaja, predstavili bodo društvene dejavnosti na splošno: numizmatika, filatelija, drobni zgodovinski predmeti, posebej društvena knjižnica, društvene izdaje ...priznanja, ki pa jih ni veliko.

V pripravi je izdaja 20.številke Numizmatičnega lista. Izdaja pravega srebrnika BELIČA, velikosti 1 avstrijske krone. Na eni strani bo lik Josipa Potepana, (1848--1893) ljubiteljskega arheologa in prvega znanega numizmatika v naši dolini. Narejen je bil osnutek, ki pa ga je treba popraviti, kovanje v Kremnici sledi, na voljo bo naverjetneje zaletek prihodnjega leta.


Svetovni dan pošte

LJUBLJANA - Svetovni dan pošte, ki ga bo Pošta Slovenije obeležila s priložnostnim poštnim žigom, ki bo v uporabi na pošti 1101 Ljubljana (Slovenska cesta 32) in 2101 Maribor (Slomškov trg 10).


Priročnik in katalog AMBULANČNIH POŠT & AMBULANČNIH ŽIGOV

Priročnik in katalog AMBULANČNIH POŠT & AMBULANČNIH ŽIGOV V KRALJEVINI SHS & JUGOSLAVIJI 1919-1941.

Prednaročniška cena 18 € samo še do 31.10. 2013! (Potem bo cena 25 €).

Več o napovedani izdaji in prednaročila.


Vabilo na predstavitev društva zbirateljev VERIGAR BREŽICE

DRUŠTVO ZBIRATELJEV VERIGAR BREŽICE VABI v ponedeljek, 11.11.2013 ob 11.11 uri na prireditev v prostorih Krajevne skupnosti Bizeljsko.

Več KLIKNI TUKAJ


Drugi mednarodni seminar za sodnike v Budimpešti

Od petka, 17.10, do nedelje 20.10. je med 51 udeleženci seminarja za sodnike sodelovalo tudi osem sodnikov Filatelistične zveze Slovenije.

Sojenje tradicionalne filatelije je predstavil Brian Trotter, predsednik FIP komisije za tradicionalno filatelijo, poštne zgodovine - podrazreda 2C- "Zgodovinske, družbene in posebne študije" Kurt Kimmel, predsednik FIP komisije za poštno zgodovino,tematski razred - gradivo v tematskem razredu - njegova redkost in ohranjenost" pa Peter Suhadolc, član FIP komisije za tematiko.

Udeleženci so v okviru posameznih delavnic za vajo v petih skupinah ločeno ocenjevali po pet eksponatov vsakega od treh obravnavanih tekmovalnih razredov in pri tem pokazali veliko mero usklajenosti.

Slika: Udeleženci sodniškega seminarja iz 12 držav


Primorsko numizmatično društvo iz Ilirske Bistrice pripravlja srebrnik BELIČ

Konec novembra pripravlja društvo v Galeriji na Vidmu, v Ilirski Bistrici, 20. društveno razstavo. Razstava bo bolj informativnega značaja, predstavili bodo društvene dejavnosti na splošno: numizmatika, filatelija, drobni zgodovinski predmeti, posebej društvena knjižnica, društvene izdaje ...priznanja, ki pa jih ni veliko.

V pripravi je izdaja 20.številke Numizmatičnega lista. Izdaja pravega srebrnika BELIČA, velikosti 1 avstrijske krone. Na eni strani bo lik Josipa Potepana, (1848--1893) ljubiteljskega arheologa in prvega znanega numizmatika v naši dolini. Narejen je bil osnutek, ki pa ga je treba popraviti, kovanje v Kremnici sledi, na voljo bo naverjetneje zaletek prihodnjega leta.


Razstava ob 80. obletnici ustanovitve Filatelističnega kluba v Mariboru

Filatelistično društvo Maribor in Univerzitetna knjižnica v Mariboru Vabita na odprtje razstave ob 80. obletnici ustanovitve Filatelističnega kluba v Mariboru, katerega tradicijo nadaljuje Filatelistično društvo Maribor, ki bo v sredo, 6. novembra 2013, ob 17.00. Razstava je postavljena v Knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice v Mariboru, Gospejna ul. 10.

Več KLIKNI TUKAJ


Vabilo na predstavitev znamke Kiosk 2013

Vabimo vas v petek, 22. novembra 2013, ob 11. uri v Muzej za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Pot na Fužine 2 na slovesno predstavitev priložnostne poštne znamke iz serije Slovensko industrijsko oblikovanje, tokrat posvečene kiosku K67.

Več KLIKNI TUKAJ


MLADINSKO SVETOVNO PRVENSTVO V JUDU 2013

Vabimo vas, da obiščete RAZSTAVO ZNAMK - JUDO in ZNAMKE, ki bo na ogled od srede, 23.10., do nedelje, 27.10.2013 v CENTER STOŽICE LJUBLJANA.


NUMIFIL 2013

Festival Velenje pripravlja v Velenju 4. srečanje numizmatikov in in filatelistov, ki bo v dvorani CENTRA NOVA, Velenje v soboto, 26. oktobra 2013 od 9 do 13 ure.

 • Več o srečanju www.festival-velenje.si
 • Vabilo KLIKNI TUKAJ

 • 6 Okno KRANJ 2013

  Filatelistična zveza Slovenije pripravlja skupaj z Gorenjskim muzejem iz Kranja specializirano dvoletno razstavo enovitrinskih eksponatov z mednarodno udeležbo Šesto Okno Kranj 2013 z namenom popularizacije tega načina razstavljanja in vzpodbujanja sodelovanja dežel Alpe Jadrana in jugovzhodne Evrope. Razstava bo odprta 12. in bo trajala do 21. septembra. Prijavite svoje nove zbirke do 30. maja 2013!    
    
    
    
    
    
    
    
    
    

  Šahovski konec tedna v Idriji

  V soboto, 12.oktobra, bo Idrija šahovsko obarvana, saj bodo slovesno odkrili spominsko ploščo rojaku Vasji Pircu, slovenskemu šahovskemu velemojstvu, nosilcu zlate in dveh bronastih olimpijskih medalj, petkratnemu državnemu prvaku in utemeljitelju Pirčeve obrambe ter šahovskemu vzgojitelju. Pobudo, ki je vzniknila v idrijskem šahovskem klubu, so pomagali uresničiti člani organizacijskega odbora Samo Bevk, Silvij Jereb, Silvo Kovač in Julijan Pavšič. Dogodka se bo kot slavnostni govornik udeležil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki se bo pred tem v sejni sobi Občine Idrija udeležil srečanja s predstavniki občin Cerkno in Idrija ter ravnatelji javnih zavodov s področja šolstva in otroškega varstva. Poleg ministra bosta na prireditvi ob odkritju plošče, ki jo je oblikoval arhitekt Silvij Jereb, spregovorila tudi Silvo Kovač, predsednik Šahovskega kluba Kolektor Idrija, in predsednik Šahovske zveze Slovenije Tomaž Subotič. Odkritju spominske plošče pa bo Pri Črnem orlu sledil ogled razstave o velemojstru Vasji Pircu in delovanju idrijskega šahovskega društva, ki sta jo pripravila Danilo Jereb in Silvo Kovač, samo na dan otvoritve pa bodo na ogled postavljene tudi vse tri Pirčeve olimpijske medalje. V okviru prireditve bo slovenski šahovski velemojster in državni reprezentant Jure Škoberne v kavarni odigral simultanko na desetih deskah. V sodelovanju s Filatelističnim društvom Idrija pa so pripravili tudi priložnostni poštni žig in osebno znamko s portretom velemojstra Vasje Pirca, ki sta ju oblikovala Nande Rupnik in Silvij Jereb. Filatelistično obeležje bo dopolnjevala priložnostna razstava znamk Kristijana Mavra iz Nove Gorice s šahovsko tematiko. Po sporočilu za javnost povzela Metka Rupnik.


  Koroško filatelistično društvo Ravne v sodelovanju z župnijo sv. Marjete ob zaključku 12. letne obnove cerkve izdaja spominski ovitek

  Koroško filatelistično društvo Ravne v sodelovanju z župnijo sv.Marjete ob zaključku 12.letne obnove cerkve izdaja spominski ovitek

  • na ovitku je dotisk slike glavnega oltarja zavetnice sv. Marjete v Kotljah
  • za ta dogodek je bila izdana tudi osebna znamka z motivom zavetnice sv. Marjete
  • priložnostni poštni žig pa bo v uporabi na pošti 2394 Kotlje 5.10.2013, spremljala ga pa bo tudi manjša filatelistična razstava v treh vitrinah s cerkveno tematiko


  Nekaj informacij o projektu, ki je bil gonilna sila obnove cerkve v Kotljah:
  http://www.kotlje.si/dar-za-dar/
  http://www.kotlje.si/zupnijska-cerkev/oltarji-v-zupnijski-cerkvi/
  izidor.jamnik@gmail.com


  Filatelistično društvo Maribor ORGANIZIRA MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV IN KARTOFILOV

  Srečanje bo v prostorih Gostilne Taborka, Gorkega ulica48 (ob Ledni dvorani Maribor na Taboru) v nedeljo 20.10.2013

 • Več o dogodku KLIKNI TUKAJ

 • Razstava znamk "KRATKA ZGODOVINA ZNAMKE"

  V Antikvariatu ANTIKA knjigarna in antikvariat, Kocbekova 6, 3000 Celje, bo 30.8. 2013 ob 17. uri svečana otvoritev razstavice "Kratka zgodovina znamke", ki bo vključevala tri najstarejše znamke na svetu (black penny, red penny in twopence - modri), najstarejše avstrijske znamke in pisma iz Celjskega z žigi "Cilli", nekaj verigarjev, znamke Lovrenca Koširja, "slovenski parlament" - Plečnik ter širši nabor znamk.

  Ob otvoritvi bo priložnostna prireditev ob 18. obletnici antikvariata, ki je edina lokacija, poleg Pošte, kjer je mogoče kupiti najrazličnejše znamke (e-naslov: antika.book@siol.net), tel.: 03/490-89-90). Izdana bo osebna priložnostna znamka, priložnostna razglednica in PPŽ. Vljudno vabljeni!


  Priložnostni POŠTNI ŽIG ob 50. obletnici novega šolskega poslopja, ki bo v petek 20.9.2013

  S priložnostnim poštnim žigom želimo tokrat obogatiti šolsko slavje ob 50. obletnici novega šolskega poslopja, v našem občinskem v središču pod trnovsko cerkvijo na Vidmu. Novo poslopje je bilo odprto 15. septembra leta 1963. Bil je to velik dogodek za vso bistriško dolino. Do tedaj je potekal pouk v samostanski stavbi iz leta 1888 in stavbi stare deške šole celo iz leta 1865.

  Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ


  Napoved prireditve ob izidu znamk morska fauna v Piranu, v petek, 27.9. 2013

  Pošta Slovenije, Občina Piran, Sečoveljske soline, Akvarij Piran, FK Portorož in FZS pripravljajo svečano predstavitev letošnje izdaje priložnostnih znamk živalstva - rib slovenskega morja v Tartinijevem gledališču v Piranu in družabno prireditev pred Akvarijem.

  VABILO KLIKNI TUKAJ


  Tramvaj v Piranu in vodno letalo v Portorožu

  Mestna knjižnica Piran - Biblioteca civica Pirano in FND Piran pripravljajo še dva zanimiva dogodka - Tramvaj v Piranu in vodno letalo v Portorožu

  Vljudno vabljeni! Gentilmente invitati!
  VABILO - KLIKNI TUKAJ
  VABILO 2 - KLIKNI TUKAJ


  100 let prve Južnoštajerske razstave o hmelju v Žalcu

  V petek, 13. septembra ob 19. uri v Medobčinski splošni knjižnici v Žalcu - VABILO KLIKNI TUKAJ


  EUROBASKET - priložnostna izdaja FD Koper

  FD Koper bo 4.9.2013 izdal spominski ovitek, posvečen pričetku evropskega prvenstva v košarki.
  Pripravljeno bo samo 200 kosov s ceno 3 € za primerek. Istočasno bo na glavni pošti 6104 (železniška postaja) postavljena razstavica na temo športa. Na poštnem okencu bo tudi priložnostni poštni žig - 4.9.2013.
  FD Koper se vsem, ki jih zanima košarka in spremljajoče filatelistične izdaje, toplo priporoča.


  "BISTRIŠKI TOLAR"

  Primorsko numizmatično društvo Ilirska Bistrica, ki povezuje numizmatike in filateliste z območja Ilirske Bistrice in širše okolice, v tem letu slavi 40. obletnico delovanja. Za to priložnost so izdali BISTRIŠKI TOLAR, društveni spominski kovanec. Premer kovanca je 45 mm, je posrebren in izdelan v polirani izvedbi. Na prednji strani je društveni znak, na zadnji strani pa motiv starega bistriškega gradu, tu so še uvodne besede iz "bistriške himne" ter zapis, da je kovanec namenjen članom društva in društvenim prijateljem. V priponki! Odlična darilna embalaža. Količina je omejena. Cena 20.-EURO. Naročila pri g. Grgiću tel: 031 88 19 34.

  Lep numizmatični in filatelistični pozdrav!
  Za PND Vojko Čeligoj


  EUROBASKET - tudi v Celju

  Razstava znamk "ZNAMKE, KOŠARKA in CYTICENTER CELJE" bo na 72 razstavnih listih predstavila preko 250 "košarkaških" znamk vseh držav udeleženk kvalifikacijske skupine evropskega prvenstva v Celju (Španija, Poljska, Češka, Gruzija, Hrvaška in Slovenija). Poleg znamk bo na ogled še nekaj zanimivosti o državah udeleženkah predtekmovalnega dela prvenstva v Celju.

  Kraj razstave: CITYCENTER Celje, Mariborska cesta 100, 3000 Celje, trajanje razstave od 3.9. do 15.9. 2013.
  Razstava bo podprta z izdajami posebne razglednice, priložnostne osebne znamke in žigom nakupovalnega središče v Celju.


  20. Jezernikovi dnevi v Lovrencu na Pohorju - FD Maribor prireja razstavo

  Filatelistično društvo Maribor vabi na odprtje filatelistične razstave v Osnovni šoli Lovrenc na Pohorju. Razstava je v okviru projekta 20. Jezernikovi dnevi. Svečano odprtje bo v petek, 23. avgusta 2013, ob 17.00. Ta dan bo na pošti 2344 Lovrenc na Pohorju v uporabi priložnostni poštni žig.

  Priložnostni poštni žig bo 23. avgusta 2013 v uporabi tudi na pošti 2101 Maribor ob 100. obletnici odprtja starega mostu v Mariboru. FDM je ob tem pripravilo maksimum karto, ki jo je mogoče dobiti na društvenih srečanjih ali naročiti na: bojan.bracic@triera.net.  Iz Ilirske Bistrice sporočajo

  PRILOŽNOSTNI POŠTNI ŽIG, 29. JUNIJ 2013 RAZGLEDNICE, FILATELISTIČNA RAZSTAVA

  Društvo je letos dobilo bronasti znak občine Ilirska Bistrica,
  V utemeljitvi so zapisali: »Društvo sodi med mlajša društva v občini Ilirska Bistrica, ustanovljeno je bilo novembra 2010 in povezuje ljubitelje železnic tudi iz širšega območja občine. Člani skrbijo za ohranitev tehnične kulturne dediščine na tem območju. Je izredno aktivno in se lahko pohvali z nekaterimi uspešnimi projekti. ... VEČ KLIKNI TUKAJ


  FILATELISTIČNA RAZSTAVA v počastitev 150. letnice ustanovitve pošte Prevalje

  FILATELISTIČNA RAZSTAVA v počastitev 150. letnice ustanovitve pošte Prevalje, ki bo 1. julija 2013 od 8.00 ure dalje.

  Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ
  Filatelija - KLIKNI TUKAJ
  Spominska plošča - KLIKNI TUKAJ


  FD " Dr. FRANC MARUŠIČ " NOVA GORICA vabi na FILATELISTIČNO RAZSTAVO

  FD " Dr. FRANC MARUŠIČ " NOVA GORICA Vas vljudno vabi na FILATELISTIČNO RAZSTAVO ob obletnici pričetka gradnje Nove Gorice.

  Otvoritev razstave bo v petek, 14. junija 2013, ob 18:00 uri, v avli Mestne občine Nova Gorica

  Razstava bo na ogled dva tedna.
  PRISRČNO VABLJENI!


  Društvo Drava Muta sporoča

  Tokrat smo vam poslali našo triintrideseto izdajo, katere naslov je Devica Marija na Kamnu-znamenitost kraja. Namen teh izdaj je promoviranje kraja in njegovih znamenitosti.

  Slovenski nastop na letošnji razstavi Alpe Jadran v Eppanu, Južna Tirolska je bil uspešen

  V prilogi naši rezultati KLIKNI TUKAJ


  Več o razstavi na www.alpeadria.eu


  Društvo zbirateljev Sciurus obeležuje 5. letnico delovanja

  Društvo zbirateljev Sciurus obeležuje 5. letnico delovanja. Ob tem dogodku smo pripravili priložnostni poštni žig ter manjšo razstavo, ki bo od 4.7. razstavljena v prostorih pošte Radovljica. Letos bomo tako kot prejšnja leta, izdali osebno poštno znamko ter razglednico Radovljice s ponatisom Franca Rojca iz leta 1939. Ker je velika večina zbiralcev našega društva numizmatikov, smo pripravili tudi letos kovanec za 5 Scirusov.

  Vabljeni vsi, da si ogledate razstavo, za zbirateljski material pa nas lahko kontaktirate na drustvo.sciurus@gmail.com si ogledate našo spletno stran www.sciurus.si ali pa se oglasite na kakšnem od naših rednih srečanj, ki so vsak prvi petek v mesecu ob 20:00 v Gostišču Tulipan v Lescah.  Filatelistično društvo Novo mesto in razstava razglednic Skopja

  Člani Filatelističnega društva Novo mesto so v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu postavili razstavo z naslovom 50 let od potresa v Skopju. Posvečena je 50. obletnici katastrofalnega potresa, ki je Skopje zravnal z zemljo 26. julija 1963.

  Razstvljene razglednice Tomislava Trpkovskega ponujajo pogled na zgodovinski razvoj Skopja iz zakotnega mesta v eni od turških provinc na začetku 20. stoletja pa do današnjega modernega Skopja. V sedmih vitrinah je razstavljenih več kot 200 razglednic. Razstavo lepo zaokroži še vitrina razglednic iz zbirke Braneta Pence, ki pokažejo podobo Skopja po potresu.

  Filatelistični material v zvezi s skopskim potresom je v eni vitrini predstavil Alojz Tomc, v gosteh pa imamo tudi tekmovalni tematski filatelistični eksponat v treh vitrinah, z naslovom Potres, predsednika FZS, Petra Suhadolca iz Trsta, ki je z raznovrstnim filatelističnim materialom celovito obdelal ta naravni pojav.

  Kako je slovenska družina Tomc doživela skopski potres 26. 7. 1963 ob 5:17 zjutraj, je zapisal Alojz Tomc in zgodbo opremil s 30 originalnimi fotografijami, ki jih je posnel njegov oče Vladimir, takrat mlad oficir JLA, ki je z družino bival v Skopju.

  Razstava bo na ogled do konca avgusta. Če vas pot zanese v Novo mesto in ste v bližini knjižnice, vabljeni na ogled razstave.


  Slovenski filatelisti razstavljamo na hrvaški razstavi Croatiaca 2103

  Srečanje prijateljev; več na http://www.hfs-cpf.hr/
  Naše uvrstitve na razstavi - VEČ KLIKNI TUKAJ


  P A L M A R E S 13th New Zealand National Philatelic Literature Exhibition

  Held by the Manawatu Philatelic Society under the Patronage of the New Zealand Philatelic Federation and with support from the Central Districts Philatelic Trust and the New Zealand National Philatelic Trust Inc Palmerston North, 16th March, 2013

  Več KLIKNI TUKAJ


  FILATELISTIČNA RAZSTAVA V POČASTITEV DNEVA DRŽAVNOSTI

  FILATELISTIČNA RAZSTAVA V POČASTITEV DNEVA DRŽAVNOSTI, sreda, 5. junij 2013 ob 13.00 uri na MO.

  Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ


  Filatelistična razstava JUDO in ZNAMKE

  Filatelistična razstava JUDO in ZNAMKE bo na ogled v sredo, 5. junija 2013 od 13.00 do 18.00 (po predhodnem dogovoru pa vse dni do 29. junija letos), in sicer v prostorih judo kluba "Z dežele" Sankaku Celje, Lopata 12, Celje.  Več o dogodku in spremljajočih filatelističnih izdajah - KLIKNI TUKAJ


  Predstavitev osebne poštne znamke v počastitev 150 letnice prihoda prvega vlaka na prevalje

  Predstavitev osebne poštne znamke v počastitev 150 letnice prihoda prvega vlaka na prevalje, ki bo v sredo, 29. maja 2013, ob 11.00 uri.

  Več o dogodku - KLIKNI TUKAJ


  Predstavitev priložnostne znamke v bloku EuroBasket 2013

  Generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak, generalna sekretarka EuroBasket 2103 Alenka Škreblin in predsednik FZS prof. dr. Peter Suhadolc vas prijazno vabijo na slovesno predstavitev priložnostne znamke v bloku EuroBasket 2013, ki bo v sredo, 22. maja 2013, ob 12. uri v atriju Pošte Slovenije, na Čopovi ulici 11, v Ljubljani

  Več o predstavitvi - KLIKNI TUKAJ


  Vabilo na predstavitev razglednične dopisnice

  Predsednica Komisije za izdajo poštnih vrednotnic Petra Menciger Cvar, predsednik FZS prof. dr. Peter Suhadolc in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik vas prijazno vabijo na predstavitev razglednične dopisnice posvečene 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Kampor na otoku Rab, ki bo v petek, 24. maja 2013, ob 11 uri, v atriju Pošte Slovenije v Ljubljani, na Čopovi ulici 11.

  Več o razstavi -KLIKNI TUKAJ


  Društvo zbirateljev VERIGAR

  Društvo zbirateljev "VERIGAR" Brežice in Posavski muzej Brežice vabita na svečano otvoritev razstave v počastitev 660 - letnice mestnih pravic BREŽICE FILA 2013.

  25. aprila 2013 ob 19. uri. Otvoritev bo v galeriji Posavskega muzeja.

  Razstavo je omogočila Občina brežice in bo odprta do 12. maja 2013.


  Razstava FIMERA in FIRAMLA od 23. - 26.5.2013 v Trbovljah

  FIMERA - prijavnica
  FIMERA - pravilnik razstave
  FIRAMLA - prijavnica
  FIRAMLA - pravilnik razstave


  FIMERA - http://www.fimera.net


  Vabilo na odprteje razstave na Opčinah pri Trstu!

  Slovenski filatelistični klub LOVRENC KOŠIR Vas vljudno vabi na FILATELISTIČNO RAZSTAVO ob 60. letnici delovanja.
  Otvoritev bo v petek, 17. maja 2013 ob 18.00 uri v dvorani Prosvetnega doma na Opčinah.

  Več o razstavi - KLIKNI TUKAJ


  Vabilo na na otvoritev filatelistične meddruštvene razstave FIMERA 2013 in FIRAMLA

  Predsednik Filatelističnega društa Trbovlje Robert Jordan, predsednik FZS prof. dr. Peter Suhadolc in predsednica Komisije za izdajo poštnih vrednotic Petra Mencigar Cvar Vas prijazno vabimo na otvoritev filatelistične meddruštvene razstave FIMERA 2013 in FIRAMLA ter predstavitev priložnostih poštni znamk in razglednih dopisnic, ki bo v četrtek, 23. maja 2013, ob 17.00 uri v avli Delavskega doma, Trg svobode 11a, v Trbovljah.

  Več o predstavitvi - KLIKNI TUKAJ


  Otvoritev razstave grafik Franja Goloba

  Vabimo vas na otvoritev razstave grafik Franja Goloba, restavratorja in slikarja, v počastitev njegove stoletnice rojstva, ki bo v četrtek, 4. aprila 2013, ob 18.00 uri, v Grošljevi galeriji Družbenega doma Prevalje (Trg 2a-pritličje, 2391 Prevalje.)

  Sestavni del likovne razstsve je tudi filatelitična postavitev Koroškega filatelističnega društva v počastitev stoletnice rojstva kot prve od treh obletnic prevaljskega rojaka v letu 2013.

  Več o VABILU KLIKNI TUKAJ


  Društvo zbirateljev iz Domžal!

  Med nami z veseljem pozdravljamo novega, 27. tega člana FZS - Društvo zbirateljev iz Domžal!
  Dobrodošli med nami in na naših prireditvah ter veliko veselja z vašimi zbirateljskimi konjički!


  Dan odprtih vrat z gostujoče deželo Slovenijo

  V prostorih avstrijske filatelistične zveze na Dunaju bo v petek 5. aprila 2013 predstavitev avstrijske izdaje Poštnega urada v Postojnski jami, naslednji dan pa bo prireditev Dan odprtih vrat, tokrat že drugič z gosti iz Slovenije - predstavili se bodo Pošta Slovenije, Postojnska jama in Filatelistična zveza Slovenije.

  Tradicionalne spomladanske prireditve se običajno udeleži preko 800 članov avstrijske filatelistične zveze.


  Seminar Vratišinac 2013, Hrvaška

  V soboto 13. aprila 2013, v bližini Čakovca v mestu Vratišinac, Hrvaška se bo odvijal tretji filatelistični seminar. Ne enodnevnem srečanju se bo zvrstilo kar nekaj strokovnih predavanj.

  Več o seminarju KLIKNI TUKAJ


  Predstavitve znamk Pošte Slovenije

  V petek, 22. marca 2013 bo slovesna predstavitev priložnostne poštne znamke »Poštni urad v Postojnski jami«, ki jo bo Pošta Slovenije izdala v sodelovanju z avstrijsko pošto.

  Zbor bo pred vhodom v Postojnsko jamo, odkoder bo jamski vlakec ob 12.10 odpeljal na krajši ogled jame in predstavitev znamke v Koncertni dvorani. (Vstop je prost).

  Avstrijska filatelistična zveza, avstrijska pošta, FZS in Pošta Slovenije, bodo med 11.00 in 12.00 v Jamskem dvorcu ter med prireditvijo v jami, ponudili svoje poštne in filatelistične izdaje vezane na skupno izdajo bloka z eno znamko. Razglednice oddane v nabiralnik v Koncertni dvorani bodo opremljene s posebnim ilustriranim poštnim žigom z motivom človeške ribice.

  Vabilo na predstavitve znamk Pošte Slovenije


  Vabilo na filatelistično in kartofilistično razstavo

  Vabilo na filatelistično in kartofilistično razstavo in predstavitev priložnostne znamke ob 300. obletnici tolminskega punta, ki bo potekala v avli Kinogledališča Tolmin, v petek, 22.3.2013, ob 17. uri

  Več o razstavi KLIKNI TUKAJ


  Vabljeni na predavanje dr. Ernsta Bernardinija o velikem filatelistu slovenskega porekla Viktorju Zupančiču

  Ki bo na dan svečane predstavitve skupne izdaje bloka Poštni urad v Postojnski jami, v petek, 22.3.2013 ob 11.30 v Jamskem dvorcu, restavracija pri vhodu v Postojnsko jamo v dvorani v mansardi, kar bo vidno označeno. Predavanja bo trajalo do 30 minut.

  Viktor Zupančič se je rodil 31. oktobra 1838 v Ljubljani, na Dunaju je študiral pravo in služboval nato v sodni praksi; najprej v Ljubljani, od 1874 dalje na okrožnem sodišču v Postojni, kasneje v Celovcu in Gradcu. Kariero je nadaljeval in zaključil na Dunaju. Umrl je 2. marca 1919 v Gradcu, kjer je tudi pokopan.

  Njegovo filatelistično udejstvovanje pa ga uvršča ne samo med velike filateliste 19. stoletja ter publiciste pač pa tudi raziskovalce filatelistične bibliografije, saj je leta 1892 izdal bibliografijo celotnega avstrijsko-nemškega prostora na preko 750 straneh! Boril se je proti ponaredkom in neresnim emisijam znamk raznih poštnih uprav, in drugo.
  Njegovo obsežno strokovno filatelistično knjižnico, ki je obsegala preko 35 tisoč publikacij, so njegovi dediči leta 1922 prodali v Ameriko.

  Pridite na predavanje, da izveste o našem rojaku še kaj več. Predavanje bo v nemščini, posredovana bo pisna podlaga v slovenščini in tudi simultani prevod.


  75 let odkritja mamuta v Nevljah pri Kamniku

  VABIMO VAS NA OTVORITEV FILATELISTIČNE RAZSTAVE "75 let odkritjamamuta v Nevljah pri Kamniku"

  Vabilo


  7. Mednarodnem sejmu zbirateljstva – Collecta,
  ki bo od 21. do 23. marca 2013


  Spoštovani!

  Vabimo vas, da se nam pridružite na 7. Mednarodnem sejmu zbirateljstva – Collecta, ki bo od 21. do 23. marca 2013 (tokrat: ČET, PET, SOB) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

  Collecta bo tudi v letu 2013 ponudila več vsebinskih sklopov: prodajni del, tematsko razstavo »Pravljičnih 7« in spremljevalni program (predavanja, dražbe ter predstavitve za strokovno in splošno javnost).

  V letu 2012 je sejem obiskalo 6.000 obiskovalcev, svoje zbirke pa je na ogled postavilo 130 zbirateljev in trgovcev iz številnih evropskih držav. Zastopana so bila najrazličnejša področja zbirateljstva – filatelija, numizmatika, kartofilija, militarija, stare knjige in tiski, antikvitete, minerali, fosili, dragulji, pez in kinder figurice, stripi, telefonske kartice, gramofonske plošče in drugo.

  NE ZAMUDITE! ZADNJI ROK ZA PRIJAVO NA 7. COLLECTO: 22. FEBRUAR 2013!

  Povabilo na Collecto 2013


  Razstava MLADINSKA LOKAFILA 2013

  Filatelistično društvo Lovro Košir iz Škofja Loke vabi na otvoritev mladinske filatelistične razstave MLADINSKA LOKAFILA 2013. Predstavljeno bo 17 eksponatov 16 dijakov, učencev oz. krožkov iz 3 osnovnih in 3 srednjih šol.

  Otvoritev bo v torek 19. marca 2013 ob 9.30 uri v predavalnici 242 (II. nadstropje) Šolskega centra Škofja Loka (Na Podnu). V tem času bo delovalo tudi izpostavljeno poštno okence Pošte Slovenije. V uporabi bo priložnostni poštni žig. Izdana bo dotiskana dopisnica.

  Vabljeni!


  Predstavitev priložnostne poštne znamke v počastitev 200-letnice rojstva Franca Miklošiča

  Predsednica Komisije za izdajo poštnih vrednotnic Petra Menciger Cvar, predsednik FZS prof. dr. Peter Suhadolc in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba vas prijazno vabijo na predstavitev priložnostne poštne znamke, ki jo bo Pošta Slovenije izdala v počastitev 200-letnice rojstva Franca Miklošiča, filologa in slavista.

  Predstavitev bo v petek, 25. januar 2013, ob 11. uri v Poročni dvorani Mestne hiše na Glavnem trgu v Ljutomeru.


  Razstava fotografij slovenskega cvetja SAMO EN CVET

  Univerza v Ljubljani
  Mešani pevski zbor Lipa zelenela je …
  Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

  vljudno vabijo k odprtju razstave fotografij slovenskega cvetja, ki jo je pripravil univ. dipl. matematik Ciril Velkovrh pod naslovom

  SAMO EN CVET

  v spomin na pokojnega nekdanjega člana obeh pevskih zborov univ. dipl. meteorologa Mirana Trontlja

  Pokojnega in njegovo delo bosta predstavila univ. dipl. matematik Jožef Roškar in univ. dipl. inž. grad. mag. Andrej Kerin, pevec.
  Nastopila bosta oba zbora pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

  Odprtje razstave bo v ponedeljek, 14. januarja 2013, ob 18.30 uri, v vhodni avli Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12.

  Vabljeni!


  FD Lovrenc Košir iz Škofje Loke sporoča

  V ponedeljek 31.12.2012 ob 9.00 bo na valovih Radia Sora intervju z predsednikom Srečkom Beričičom. Tema in priložnost razgovora bo Lovrenc Košir, ki je ravno na ta dan vložil svoj reformni predlog avstrijski pošti.


  110 LET OZKOTIRNE ŽELEZNICE – POREČANKA / PARENZANA

  Filatelistični klub Koper ob tej veliki obletnici izdaja: maksimum karto z osebno znamko ter priložnostni poštni žig. Motiv na maksimum karti ter znamki je železniška proga z ozkotirnim vlakom ob morju. Motiv je pridobljen iz stare razglednice.

  Ta dogodek bomo obeležili 15.12.2012 na Pošti Koper (železniška postaja). Pripravili bomo material za 4 vitrine. Na razpolago bo priložnostni poštni žig.

  Prisrčno vabljeni.
  Več o razstavi VEČ


  Enookenska razstava SLAVONSKI BROD 2012, od 4. do 9. decembra 2012

  Hrvaška filatelistična zveza v sodelovanju s Hrvaškim filatelističnim društvom Slavonski Brod prireja nacionalno bilateralno enookensko razstavo SLAVONSKI BROD 2012. Za obe državi velja kot nacionalna razstava in je odprta za sodelovanje vsem hrvaškim in slovenskim razstavljavcem, članom njihovih nacionalnih zvez, kot prikaz najboljšega filatelističnega gradiva v obeh državah. Tako bi prikazali stanje filatelije in spodbudili zanimanje za zbiranje filatelističnega gradiva. Na razstavo so povabljeni tudi filatelisti iz držav, s katerimi ima Hrvaška filatelistična zveza podpisane dogovore o sodelovanju pa tudi filatelisti iz drugih držav.

  Razstava poteka pod pokroviteljstvom dr. Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije.
  Razstava bo odprta od 4. do 9. decembra 2012 v Muzeju Brodskog Posavlja v Slavonskem Brodu, Ulica Ante Starčevića 40.

  Več o razstavi www.fdzaboky.hr, razstava Slavonski Brod


  60 LET PRVE FILATELISTIČNE RAZSTAVE V KOPRU

  Filatelistični klub Koper je bil ustanovljen 17.12.1948 leta.

  Že 29.11.1952 je priredil v Kopru filatelistično razstavo. Zaradi tega bomo ob tej lepi obletnici izdali Maximum karto z osebno znamko ter priložnostni poštni žig.
  Motiv na maximum karti ter osebni znamki bo motiv kot je bil na bloku ob tej priložnosti leta 1952 (morsko dno z ribami in morsko zvezdo.)

  Ta dogodek bomo 29.11.2012 obeležili na Pošti Koper (železniška postaja). Pripravili bomo material za 4 vitrine. Na razpolago bo priložnostni poštni žig.

  Prisrčno vabljeni!

  Mitja Pelicon, Predsednik FK Koper


  Italijanska filatelistična federacija sporoča

  Z veseljem sporočamo, da bo naslednja razstava Alpe Jadran Filatelija v kraju Appiano/Eppan (Gornje Poadižje/Južna Tirolska) od 21. do 23. junija 2013.
  Združenje za študij poštne zgodovine bo to razsdtavo organiziralo skupaj z Južnotilosko filatelističlno mladino (SPHI).
  Organizacijski odbor bo zadevne informacije sporočil predstavnikom držav članic.


  Filatelistično društvo Maribor pripravlja posebno filatelistično razstavo z imenom Moje znamke

  Filatelistično društvo Maribor pripravlja posebno filatelistično razstavo z imenom Moje znamke – moja ideja, ki bo postavljena v prostorih nakupovalnega središča Europark v Mariboru od 14. do 27. januarja 2013.

  Več o razstavi (Pravilnik, prijava) je na spletni strani www.fd-maribor.si.


  Vabilo na seminar FZS

  Seminar bo v učilnici Dijaškega doma Tabor, Ljubljana po Mednarodnem filatelističnem srečanju ob 12h, v soboto 08.12.2012. Seminar je namenjen vsem, ki že imate kako zbirko iz poštne zgodovine in/ali jo nameravate pripraviti, pa ne veste, kako bi jo začeli in kaj upoštevali.
  VEČ

  Vljudno vabljeni!


  150. 0BLETNICA USTANOVITVE NARODNE ČITALNICE ŠKOFJA LOKA

  Prireditev „Beseda v Loki, od Narodne čitalnice do sodobne knjižnice“, ki jo prirejajo loške kulturne organizacije v petek, 23. novembra 2011, ob 19.00 uri v Sokolskem domu Škofja Loka, bo posvečena 150. obletnici ustanovitve Narodne čitalnice Škofja Loka. Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka bo izdalo priložnostni poštni žig in postavilo filatelistično razstavo z dvema zbirkama članov društva: Pesniki in pisatelji Evrope avtorja Bojana Šeseka in Pisave avtorja Primoža Čebulja. Na izpostavljenem okencu Pošte Slovenije od 18.00 do 20.30 ure bo na razpolago priložnostni žig in osebne poštne znamke Knjižnice Ivana Tavčarja.

  Prisrčno vabljeni!

  Mag. Srečko Beričič, predsednik FD L. Košir Škofja Loka


  Vabilo na seminar FZS

  Seminar bo v učilnici Dijaškega doma Tabor, Ljubljana po Mednarodnem filatelističnem srečanju ob 12h, v soboto 08.12.2012. Seminar je namenjen vsem, ki že imate kako zbirko iz poštne zgodovine in/ali jo nameravate pripraviti, pa ne veste, kako bi jo začeli in kaj upoštevali.
  VEČ

  Vljudno vabljeni!


  37. MEDNARODNO SREČANJE FILATELISTOV, NUMIZMATIKOV IN KARTOFILOV

  SREČANJE bo v avli dvorane »1.slovenske vlade« v Ajdovščini v soboto 10.11.2012
  ORGANIZACIJA: DRUŠTVO ZBIRALCEV Ajdovščina – Nova Gorica

  Pričetek srečanja in menjava
  10.11.2012 ob 8.00 – 13.00 uri

  Redna srečanja DRUŠTVA ZBIRALCEV Ajdovščina – Nova Gorica so vsako tretjo nedeljo ob 9.uri in vsak petek ob 19. uri v prostorih društva na Gregorčičevi 20 v Ajdovščini.

  PRIJAVE POSLATI NAJKASNEJE DO 8.11. 2012 NA NASLOV:

  DRUŠTVO ZBIRALCEV
  Ajdovščina – Nova Gorica
  Gregorčičeva 20, 5270 Ajdovščina
  Slovenija

  ali na GSM 041/601-205 / VEČ


  Filatelistična zveza Slovenije praznovala 60 let svojega delovanja

  Filatelistična zveza Slovenije v letu 2009 praznovala 60 let svojega delovanja. Slavnostna seja je bila 17. oktobra, 2009 ob 10h v avli PS, Čopova 11, Ljubljana. Podeljena so bila priznanja Zveze in predstavljen je bil Almanah FZS, ki so ga vsi člani brezplačno prejeli v svojih društvih.


  Filatelistična razstava Četrto Okno Kranj 09, 5. - 14. NOVEMBER 2009

  Filatelistična razstava Četrto Okno Kranj 2009, ki je bila na ogled od 5. - 14. novembra v Gorenjskem muzeju v Kranju je uspešno izpeljana.


  Palmares


  FEPA IMA NOVO VODSTVO

  Delegati evropskih filatelističnih zvez (FEPA) so na kongresu dne 9. maja 2009 v Essnu, Nemčija, izvolili novo vodstvo, katerega vodi Joergen Joergensen iz Danske, predsednik; Jose Ramon Moreno iz Španije, podpredsedni; Bojan Bračič, tajnik; Gerhard Kraner iz Švice, blagajnik in direktorja, Giancarlo Morolli iz Italije in Vit Vaniček iz Češke.

  Filatelistična zveza Slovenije v letu 2009 praznovala 60 let svojega delovanja. Slavnostna seja je bila 17. oktobra, 2009 ob 10h v avli PS, Čopova 11, Ljubljana. Podeljena so bila priznanja Zveze in predstavljen je bil Almanah FZS, ki so ga vsi člani brezplačno prejeli v svojih društvih.


  200-LETNICA POŠTE ILIRSKA BISTRICA

  Filatelistična sekcija Primorskega numizmatičnega društva obvešča o novem priložnostnem pošten žigu. VEČ >>


  28. srečanje Muzejskega kluba

  Vabimo vas na tretje srečanje četrte sezone muzejskega kluba v Trbovlje. VEČ >> 28. srečanje Muzejskega kluba


  Salone del Collezionismo (Salon zbirateljstva)

  Od 23. do 25. aprila bo v Benetkah, Porto di Venezia - Terminal 103
  (Organizatorji: FfSFI - Italijanska zveza, Assoziazone per lo Studio della Sotria Postale, Provinzia di Venezia in Autorita Portuale di Venezia), odprto petek in sobota od 10.00 do 18.00 in nedelja od 10.00 do 14.00.

  Razstava poštno-zgodovinskih zbirk za veliko nagrado "San Marco"! Trgovski sejem filatelije, poštne zgodovine, numizmatike, tiska in antičnih knjig, razglednic, telefonskih kartic itd. Vstop prost, parking, ugodna prenočišča.


  Seminar za tematsko filatelijo

  FZS je priredila 27. februarja 2010 seminar za tematsko filatelijo v Škofji Loki! Več >>


  Poziv za predložitev predlogov za priznanja FZS

  Pozivamo vsa filatelistična društva, da pripravijo predloge za kandidate za priznanja Filatelistične zveze Slovenije (FZS) za uspešno in prizadevno delo v FZS. Več >>


  Povabilo Pošte Slovenije za posredovanje predlogov za znamke v letu 2012

  Vabimo vse, ki želijo sodelovati pri oblikovanju programa izdaj priložnostnih poštnih znamk za leto 2012. Na znamkah želimo prikazati izvirne in zanimive motive, ki bodo prikazali našo naravno in kulturno dediščino, tehnične dosežke, aktualne športne in druge dogodke ter zaznamovati okrogle obletnice pomembnih dogodkov in rojstev znamenitih Slovenk in Slovencev. Več >>


  130 let rojstva Alojza Mihelčiča

  Člani Kulturnega društva iz Harij, živahne brkinske vasi med Ilirsko Bistrico in Podgradom bodo v nedeljo, 20. junija 2010 pripravili nekatere spominske prireditve v spomin na svojega rojaka Alojzija Mihelčiča, ki bi te dni slavil 130-letnico rojstva. Alojz Mihelčič je bil vsestranski človek, skladatelj, glasbenik, dirigent, orglar, trgovec in sploh poslovni človek pa tudi uspešen in znan politik ...

  Filatelisti iz Primorskega numizmatičnega društva so izdali osebno znamko s portretom Alojza Mihelčiča. Pripravili so priložnostni poštni žig z Mihelčičevim podpisom, ki ga bo uporabljala pošta 6251 Ilirska Bistrica-Trnovo 19. junija 2010, pa tudi spominsko kartico, ki bo lahko dopolnila obe poštni izdaji in omogočila pripravo "maksimum karte". V vaškem kulturnem domu v Harijah bo v teh dneh filatelističlna razstava na temo "Osebne znamke in javne prireditve".


  10. junij: BELJAK Avstrija

  Filatelistična razstava, priložnostni žig in predstavitev osebne znamke koroškega umetnika Gustava Januša. Rathaus, Paracelsus-Saal, od 17 do 21. ure. www.stampsandart.at.vu.


  Veliko trgovsko srečanje v Kazinoju v Vrbi ob Vrbskem jezeru

  Veliko trgovsko srečanje v Kazinoju v Vrbi ob Vrbskem jezeru - Casino Velden, 9220 Velden am Wörthersee v soboto, 14. avgusta 2010 od 11. do 17. ure.
  Znamke, pisma, celine, razglednice, telefonske kartice, kovanci, papirni denar in drugo zbiralstvo.
  Prijave za mizo: Ing. Ernst Martinschitz, E-pošta: philavelden@aon.at; telefon: 0043 650 4805650


  20 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE

  VABILO na ogled DRŽAVNE FILATELISTIČNE RAZSTAVE 20 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE, do 18.9.2011, v Sokolskem domu, Mestni trg 16, Škofja Loka Bilten in utrinek z razstave FD L. Košir, Škofja Loka,

Copyright © - FZS, Filatelistična zveza Slovenije p.p. / POB 1584, 1000 Ljubjana, E-pošta: tajnik@fzs.si